Screamin Jay Hawkins, dödskallen Henry & ketogena middagstips


Screamin Jay Hawkins, dödskallen Henry & ketogena middagstips

Säsong 3, Episod 13

Hektisk vecka, väldigt hektisk vecka. Har knappt hunnit tänka på hälsa och har ingen aning om hur veckan har gått. Har stressat så mycket, sovit för lite och inte kollat vågen. Har ändå på känna att jag matmässigt har skött mej hyggligt, förutom en riktigt dålig lördagskväll med gott frosseri, som slutade illamående av allt socker… Screamin Jay Hawkins levde nog inte heller så hälsosamt varje lördagskväll. Screamin Jay gav också en av världens mest underhållande presskonferenser, den i Hultsfred 1987. Anders Torgander heter en kille som var bokare åt Ebba Grön och Dag Vag. Jag berättar i dagens blogg hur mycket han betydde för mej och för Hultsfred. Tipsar även om en ung och grym artist från Irland, som heter Dermot Kennedy. Just det, jag ger lite nyttiga middagstips också…

Sammanfattning av hälsocomebacken; från Glukos till Ketos

För er som har missat min hälsocomeback för ett par veckor sen, så kan jag repetera att jag håller på att testa mej fram med Ketogen kost, som är en väldigt strikt variant av LCHF. Det är alltså kost med så gott som inga kolhydrater. Första veckan jag provade Ketogen kost, så hände det först ingenting, åt nyttigt och inga kolhydrater i 4-5 dagar. På 5e eller om det var 6e dagen, så var det som om någon vred på strömbrytaren till min förbränningsmotor. Det kändes som om den inte hade fungerat på länge, så som jag kämpat utan att gå ner i vikt. På en eller kanske 2 dagar, så rasade jag 3,4 kg. En märklig känsla. Tydligen så ställde jag om från kroppens normala energi Glukos till Ketos. Det är det bränsle vi har naturligt när vi föds, men som övergår i Glukos, när vi börjar med dagens normala kost med mycket kolhydrater och spannmå. Jag är ingen expert på Ketogen kost än på nåt sätt och har varit ofokuserad pga mycket annat de två senaste veckorna. Vecka 2 hände dock ungefär samma sak och nu ska jag kolla vad om hänt med vikten. Vänta lite…

Skulle inte ätit så mycket glass, kakor och druckit så mycket vin

Skit också, ingen viktminskning…. Vem ska jag skylla på nu då? Nja, det brukar inte finnas någon annan än dej själv. Men, ok, jag fattar. Första veckorna med kolhydratfri kost så rasar man väl snabbare.. Ska jag sen vara helt ärlig, så har väl inte min 5:2 diet (5 nyttiga + 2 onyttiga) funkat så där himla bra. De har nog också blivit 4:3 den här veckan dessutom. Å jag skulle inte käkat så mycket glass och lussebullar i lördags eller druckit vin 2 kvällar i rad…. Vin är sött och triggar igång mer sug efter sötsaker. Vem vad jag mer åt och förträngde??? Sen för mycket stress och för lite sömn på det. Skit också. Men, jag lovar att inte ge upp. Alltså, ni kanske skiter i det. Men, jag lovar mej själv att inte g upp igen. Jag är dessutom hemma hela veckan, vilket gör att det lite lättare med rutiner och nyttigare mat, än om flackar runt i en stor stad i 4 dagar….

Blomkålsmos vs vitkålspure; 2 sensationella och nyttiga sidorätter

Innan ni får några tidigare utlovade middagstips och två Wax-stories, så måste jag tipsa om något sagolikt gott jag ätit för första gången. En sidorätt, som dessutom är nyttig eller två faktiskt. Först ut var det blomkålsmos. Aldrig ätit förut och det var väldigt väldigt gott. Sedan berättar Maud att vitkålspure är ännu godare. Jag tror henne inte, men testar till en lammstek. Tamejtusan, hade hon inte rätt. Vitkålspuren var ännu godare än blomkålsmoset, som ändå var sagolikt gott. Recept på båda nedan. Dessutom fler nyttiga middagstips….

Middagstips, ketogena middagsförslag: (Strikt LCHF-kost med nästan inga kolhydrater)

WAX 128 – Screamin Jay Hawkins & dödskallen Henrys presskonferens i Hultsfred 87 (1987-08-08)

En av de coolaste bokningarna någonsin på Hultsfredsfestivalen är den legendariska amerikanska artisten Screamin Jay Hawkins. Det var Gunnar Lagerman som gjorde den här coola bokningen, som så många andra grymma bokningar… Det blev förstås en klassisk Hultsfredskonsert, oäven om han likt Chuck Berry snålade in på musikerna, så det kunde ha låtit bättre. Det blev dock show av hög klass och det är nog den som folk minns bäst…

Presskonferensen med Screamin Jay Hawkins och hans dödskalle Henry går dock än mer till historien. Screamin Jay & Henry höll show där också och aldrig någonsin har en enda journalist varit på en så underhållande presskonferens.

Gunnar som också var på turne runt i Skandinavien med Screamin Jay efter festivalen, berättade för övrigt att Screamin Jay inte bara showade på scen och på presskonferenser, utan även roade sig med att skrämma gamla tanter på Danmarksfärjan. ”Kolla här Gunnar”, sa han innan han tvinnade ihop ett par servetter och tände eld på dom framför de skrikande tanterna…

För er som inte kan er Screamin Jay-historia, så är det han som skrivit klassikern ”I Put A Spell On You”, som så många andra artister också spelat in. Hawkins tanke var att spela in låten som en ballad, men istället spelade han in den kraftigt berusad vilket ledde till en högljudd bisarr inspelning.  Låten kom att bli hans populäraste låt och paradnummer på konserterna samt även en stor hit, trots att den bannlystes av många amerikanska radiostationer.

WAX 129 – Anders Torgander – artistbokaren, som betytt så mycket för mig (1982-01-12)

Den 16e december 1981 bildades Rockföreningen Rockparty i Hultsfred. Strax efter började jag fundera på att boka några av landets bästa band och kanske också några utländska band. Jag visste redan att det var EMA-Telstar, som hade de största utländska, fast det kändes som om jag inte riktigt vågade åka dit för de verkade så stora och mäktiga, just då…  Däremot så visste jag att det fanns ett annat bolag, som inte verkade vara så ”untouchable”. De hette Samligan, så jag ringde dit och fick prata med en grymt trevlig kille som hette Anders Torgander. Jag frågade om jag fick komma till deras kontor och hälsa på. Han sa; ”självklart, närsom”. Redan dagen efter kl 10, så står jag framför Munkbron nr 5 i gamla stan i Stockholm. Jag är lite nervös förstås, men redan att se detta rock´n´roll kontor och de snälla glada ansikten gjorde att nervositeten försvann. Jag fick dock ”nypa mig armen”, var jag verkligen på Ebba Gröns och Dag Vags bokningskontor? Jag minns att jag träffade Jan Uddenfeldt och just Anders Torgander, båda sådär ”kompistrevliga”, som man vill att folk ska vara. Men, första gången man ses?
Jag tror faktiskt att jag dessutom fick boka Ebba Grön redan denna första gång jag var där. Jag minns också att vi pratade Lolita Pop, Commando M Pigg, Mögel, Tant Strul och Pink Champagne. Ja, säkert betydligt fler, säkert alla band Samligan hade.
Poängen med hela den här historien är att Anders Torgander kom att betyda så otroligt mycket för mej och hela min karriär som både konsert- och festivalarrangör, men också som musikälskare. Tack vare att Anders tog emot mej som 19-åring på det sätt han gjorde den där januariförmiddagen 1982 på Munkbron 5, så banade det vägen för att man vågade ringa vem som helst i hela musikbranschen och det gjorde jag, inte bara i Sverige… Jag fick vänner för livet känns det som, även om vi inte har så mycket kontakt idag. Å vilka konserter jag fick arrangera tack vare Anders Torgander. Tack Anders, du har betytt mer för mig än du någonsin kan förstå… Det är bara Thåström jag sagt samma sak till…

Veckans låt: Dermot Kennedy – Giants

En helt ny favorit. Från Irland kommer fyndet Dermot Kennedy. En väldigt god vän skickade den till mej för två veckor sen och inte riktigt haft tid att lyssna på riktigt förrän nu. Å jävlar så bra. Vilket utryck han har för att vara en liten ”pojkspoling”, äh han kanske inte är så ung, men knappast mer än 30 tror jag… Värt att spana in:
https://open.spotify.com/track/43CHdbHYdcbUWP10UFKyZ7?si=lV8UHIMaQu23_UBZmFOfIA

Veckans bonuslåt 1: Ebba Grön – Va Skaru bli (förstås, vilken annan låt kunde det bli…)

Om man som 19-åring fått chansen att börja arrangera konserter med sina favoritband, så var det då och där klart ”va jag skulle bli”, vad jag skulle jobba med. Så, självklart får ni denna Ebba-klassiker.
https://open.spotify.com/track/4oSOqIFMmaWa56ni5QBuOP?si=RiahhqK3TR-ZQ1KXhfN0GQ

Veckans bonuslåt: 2: : Screamin Jay Hawkins – I Put A Spell On You (lika självklart förstås)

Showmannen Screamin Jays mest populära låt, blir ett lika självklart val att bjuda på…
https://open.spotify.com/track/3sLhMSePzxSrmxluIqeoAZ?si=k2acey_TSlKoEmY8apLPDQ

Ha en grym vecka

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *