Keto ABC & min allra första festival

Keto ABC & min allra första festival

Säsong 3, Episod 18

Idag berättar jag om min första festival, svängiga Club Killers och marijunahöga Sizzla från Jamaica Idag ska ni också få en riktig introduktion till Ketos. Jag har ju tjatat lite om Keto eller Ketogen kost ett par veckor nu. Idag ska jag göra det lite mer pedagogiskt och då tar jag hjälp av siten Happy Food Store, därifrån kommer de flesta av nedanstående stycken. Själv så är jag ingen expert än, men på väg. Som vanligt är det en sak att vara expert i teorin och en annan sak i praktiken. Det gick ju dock så jäkla bra första veckan när jag nådde tillståndet Ketos och kilona rasade. Sen dess har väl disciplinen var sisådär, men droppar lite vikt varje vecka ändå, men borde va mer. Men, så har jag ett par ursäkter. Jag har haft ett par oturliga ryggskott och dessutom drabbats av en mer självförvållad  insomnia (sömnlöshet) och det är förbannat jobbigt. Denna sömnlöshet är säkert orsakad av några brister jag har, men framförallt stressrelterat och på tok för mycket skärmtid tror jag. Till saken är att jag har jobbat lika mycket de senaste veckorna som jag gjorde när jag var ung och arrangerade min allra första festival vid 20 års ålder… Jag tror också det går att sluta jobba fem i ett på natten, för att sen kunna sova kl 01. Kan någon tala om för mej att jag åldras och borde bli klokare än så, ha ha…

Ketogen kost – långtifrån bara en trend

Den ketogena kosten har redan trendat i ett par år runt om i hälsomedvetna kretsar. Särskilt för personer som kämpar med viktkontroll så har den ketogena kosten med lågt kolhydratintag gett snabba resultat. Ketogen kost gör också att man kan slippa en massa sjukdomar. Det verkar inte vara någon överdrift att säga att de flesta moderna sjukdomar verkar vara skapade av den kolhydratrika kosten vi började käka ordentligt kring tiden för när industrijordbruket slog igenom. Faktum

 Ketogen kost har en lång tradition

Men, som jag tidigare berättat så är den ketogena kosten är ingen ny uppfinning utan den kom till under 1920-talet som behandlingsmetod för epilepsi. De senare varianterna som t.ex. Atkins är egentligen modifierade versioner av den ketogena kosten men de skiljer sig på vissa punkter som t.ex. proteinintaget.

Vad är en ketogen kost?

Den ketogena kosten har en hel del forskning och studier bakom sig speciellt i samband med olika hälsoproblem, dvs. det handlar inte bara om en mattrend. Den ketogena kosten går ut på att dela makronäringsämnena under dagen så att vi får vår energi enligt följande uppdelning: 70 % av fett, 20 % av protein och 5-10 % av kolhydrater.

Idén med en ketogen kost är att dieten håller kroppen i ett ketosläge vars effekter liknar den när man fastar. I den ketogena kosten är gluten och socker förbjudna – vilket gör att kosten kan kännas utmanande för många idag. Tillbaka i tiden har människokroppen dock varit van att fasta under långa tider eftersom bytet inte alltid kunde fångas som planerat. Följden blev att kroppen automatiskt gick in i ketos. I modern tid har dock det naturliga bränslet i kroppen gått från Ketos till Glukos, detta på grund av alla kolhydrater vi vräker i oss. När vi föds är det naturliga tillståndet ketos.

Fasta var normalt för läng sen

Att fasta har ur ett historiskt perspektiv varit ett rätt så normalt läge för vår kropp. I undersökningar har det konstaterats att en fasta har väldigt positiv effekt både när det kommer till förändringar orsakade av åldrande, övervikt, neurologiska sjukdomar och hjärt- och kärlsjukdomar.

Det är inte att undra på att en ketogen kost fortfarande hör till fungerande behandlingsmetoder t.ex. vid svåra epilepsianfall hos barn, där sjukdomen inte fås av kontroll med mediciner. Det påstås att då hjärnan får sin energi från ketogena ämnen, dvs. ketoner istället för glukos kan man se att anfallen minskar avsevärt.

I den ketogena kosten hålls intaget av kolhydrater på en minimal nivå (ca 20-30 gram om dagen). Däremot äter man protein för återhämtning och tillväxt, ca 1 gram per kilogram per kroppsvikt. Kroppen går in i ketos med en mycket begränsad mängd kolhydrater och en riklig mängd av fetter och proteiner. I vanliga fall använder kroppen glukos som bränsle men i ketos använder kroppen ketoner.

Den nutida människan äter mycket av olika sädesslag, mycket mer än vad människokroppen egentligen ursprungligen är uppbyggd för. Sädesslag (inklusive glutenfria) innehåller massvis med stärkelse som är lika med socker som växten lagrat. I en ketogen kost ersätter vi kolhydratrika sädesslag med näringstäta alternativ såsom mandelmjöl, kokosmjöl och psyllium.

 Bränn fett med en ketogen kost (fett bränner faktiskt fett)

De som vill bränna fett talar ofta för en ketogen kost. Att hela tiden snacksa och äta kolhydrater gör att fettförbränningen haltar eftersom kroppen utsöndrar insulin när vi tankar kolhydrater och då bränner vi inte fett.I den ketogena kosten är goda fetter något vi hurrar för: kallpressad kokosolja, MCT-olja, kaprylsyraavokadoolja, olivolja är alla smarriga livskamrater i det ketogena köket. Goda fetter får man även mångsidigt från olika nötter och frön.

Poängen i en ketogen kost är inte att äta hur mycket protein som helst utan att njuta av protein med måtta, inte för mycket. Om du häver i dig en massa protein i alltför stora mängder så börjar proteinet bete sig som socker i kroppen när levern förvandlar det till glukos.

Att enbart äta kött är inte en nödvändighet för att du ska kunna äta ketogenskt utan på samma sätt går det att äta vegetabiliska proteinkällor som i andra dieter. Även om den ketogena kosten ofta förknippas med animaliska produkter kan en ketogenisk kost också utföras helt vegetariskt.

 Fördelarna med en ketogen kost i ett nötskal

Den ketogena kosten är inte till  för alla. Vi vill uppmana dig att lyssna på din egen kropp och vad som funkar bäst för dig och din livssituation. Många som äter ketogent upplever att hen är mindre sjuk. Fördelen med en ketogen kost är känslan av mättnad och balans som varar länge eftersom när kolhydraterna lämnas utanför hoppar inte blodsockret lika drastiskt upp och ner.
Med en ketogen diet behöver du inte heller äta lika ofta, 2-3 måltider per dygn verkar räcka för många. Även om det kan kännas svårt att komma igång med den ketogena kosten är det många som berättar att de känner sig mindre sugna och beroende av mat.

Du kan fortfarande äta supergod mat

Den ketogena kosten är även superbra om du vill minska på kroppsfettet. Många som följer den ketogena dieten berättar belåtet att kosten innehåller rejält med smarrig mat och nyttiga fetter som kroppen förbränner till energi även om du inte hinner leva ett aktivt liv rent fysiskt.
Ok, nu får det räcka med Ketos för den här gången, men återkommer med mer praktiska tips och då har jag förhoppningsvis hamnat i Ketos själv igen… Den som lever får se, men inte fan ger jag upp nu heller…

WAX 137 – Min allra första festival (1982-08-14)

Den här varma augustidagen ställde jag till med min allra första festival och en lång era var inledd. Nu var det förstås inte bara jag som arrangerade denna lilla endagarsfestival på nya hembygdsscenen i Hultsfreds hembygdspark. Det var också föreningen Rockpartys första festival, men det var min ide och jag tror jag satte upp flest affischer också… Det blev sedan 32 festivaler till i Hultsfred om man räknar alla olika upplagor. Under många år, så var festivalen också Sveriges Största och mest betydelsefulla.

Den här vår första festival, var dock en liten tillställning med mest lokala band och en massa kultur; det var alls från ”punkbanden” Dead Brains från Vimmerby och Instabil Frekvens från Oskarshamn till ”syntbandet” Kurfurstendamm från Silverdalen och dragspelaren Hans-Tore Gustavsson från Hultsfred. Men, vad spelade Televärk från Virserum för musik? (Meddela mej den som kommer ihåg?). Från Södra Vi kom ”depprockarna” Livsfalangen, från Solhult kom ”bluesrockarna” Harald, Från Mörlunda kom ”rockstjärnan” Knallen, från Nybro kom ”stilrockarna” Dimension 5, från Vimmerby ”poetrockarna” Agatons Task och vi som satt i första styrelsen bestämde att vi skulle spela våra favoritlåtar på bästa tiden, nämligen precis före huvudbandet. Den traditionen skulle vi fortsätta med många år, tur att de flesta i styrelsen var mer musikaliska än mej… Sist ut var ”punklegenderna” The Rude Kids med sin ”brottarhit”; ”Raggare Is A Bunch Of Motherfuckers”
Alla spelade på den allra, allra första festivalen i Hultsfred, den numera kanske mest legendariska festivalen av dem alla…. Den enda lilla besvikelsen var att det inte kom några raggare för att jaga punkare, som det hade gjort när The Rude Kids spelade i parken något år tidigare. Raggarna hade väl blivit för gamla och skaffat raggarbarn eller nåt…

WAX 138 – Club Killers svänger och knäcker i Eksjö (2009-05-30)

”The Oldest Sound Around” säger Club Killers. “The svängigaste Sound Around” säger jag. Denna kväll hade detta storband spunnet ur Weeping Willows och Moneybrother eller egentligen Monster, landat in på Vaxblekarens trädgård, och hade det funnits ett tak i trädgården, så hade det lyft. ”The Oldest Sound Around” är framförallt gammal ska från Jamaicia, men också calypso och mer traditionell reggae och dancehall. Club Killers med sina 4 blåsare och bl.a. Magnus Carlson och Ana-Maria Espinoza som gästartister knäckte i alla fall Eksjöpubliken. De kan inte ha sett dess like sedan Ogräs (lokalt Eksjöband) bästa dagar, minst…

WAX 139 – Sizzla at Mondo smoking Marijuana (2003-09-02)

Från Jamaica kom en av reggaevärldens mest aktade namn; dancehallartisten Sizzla, till Mondo i Stockholm för en utsåld konsert. Med sig hade han med sig lite marijuana. Ja, inte så lite heller. Dimman låg tät i omklädningsrummet, men det blev en grym konsert och inga polisingriipande den här gången…

Veckans låtar: Club Killers – You Are Too Bad och Goin Up The Country

Club Killers är så gott som uteslutande ett liveband, men har har gjort ett studioalbum och ett livealbum samt några singlar vad jag känner till. Här får ni en liten känsla i ”You Are To Bad”
https://open.spotify.com/track/6AB2f6VdpdyazUx04OjFUe?si=13PzoHizR5qvX_bsVhTm3A

Men, ni får en känsla till i Canned Heats ”Goin Up The Country”
https://open.spotify.com/track/32rJ8B2KT2jgngMoAxziwp?si=oYBJwTjWSc2Y_wZwrfH4FQ

Veckans bonuslåt: Sizzla – Smoke Marijuana

Klart jag måste ta den här låten också, eftersom jag är ”hälsobloggare” ha ha… Nu tänkte jag inte att ni skulle röka på, jag ville egentligen bara att ni skulle få veta hur Sizzla låter….
https://open.spotify.com/track/68474q3pSlRu6HimRHPlRf?si=SAjgvTqPRcaLgKDK2qoj4w

Well, that’s all Folks. Sweet Dreams

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *