Gluten, sömnproblem och Mello


Gluten, sömnproblem och Mello

Säsong 3, Episod 19

Idag ska jag göra något för mej ovanligt; jag ska berömma mej själv. Det är verkligen inte min bästa gren. Jag skulle säkert inte kunna tävla ens i distriktsmästerskapet i denna gren, inte ens korpen tror jag. Världens sämsta backhoppare genom tiderna; engelsmannen Eddie The Eagle, skulle framstå som världsbäst i jämförelse. Vad är jag då så dålig på? Jo, att beromma mig själv. Den här veckan har jag slagit rekord i ursäkter som sömnlöshet och ryggont, men har ändå lyckats gå ner 1 kg. Knappast ställt om kroppen till Ketos, men fasiken inte så dåligt under omständigheterna. Grattis kompis !
Eftersom Melodifestivalen, så bjuder jag på en skrythistoria på temat. Jag är nämligen en jäkel på att gissa rätt mellovinnare, eller var kanske….

Denna vecka mer om gluten än om ketogen kost

Om vi börjar med det ketogena äventyret, dvs säga den kolhydratfattiga kosten, så måste jag börja med att berätta om ett misstag jag gjorde. Jag missade att det var helt fel att äta gluten om man körde på ketogen kost. Det kunde jag väl ha listat ut, men får skylla på dålig sömn, ryggont och ofokusering och många fler skäl… Kan byta mellannamn från ”Ingenting är omöjligt” till; Håkan ”always an excuse” Waxegård ha ha.

Det lilla skitproteinet

Så låt oss börja med att repetera nåt om gluten, den lilla skitgrejen som finns i så gott som allt mjöl och då i allt i de flesta brödsorter, som finns pastan och den mesta mat vi köper, från halvfabrikat till helfabrikat. Jag ska inte göra någon långbänk av gluten idag, ber att få återkomma (måste friska upp kunskaperna lite dessutom). Men, jag kan säga det att gluten är verkligen ett skit, som de flesta inte tål. Man brukar säga att man är Glutenintolerant, vilket kort å gott innebär att du inte tål proteinet gluten. Det finns bland annat i vete, råg och korn. Gluten gör att tunntarmen blir inflammerad och inte tar upp näring som den ska. Många klarar av att äta gluten, utan att må speciellt dåligt, men de flesta mår inget bra av gluten. Jag ska härmed ge er ett gott råd, som har funkat på 1000-tals människor. (Säkert 100.000-tals om vi pratar hela världen och nej, det är förstås inte bara jag som tipsat…)

Ett simpelt råd till alla angående gluten

Rådet är; om ni har några krämpor som ont i leder eller skelett, öm i revbenen, trötthet, nedstämdhet, depression, blåsor i munnen, kräkningar och illamående, oönskad viktminskning och dito viktökning, diarrée, ont i magen och egentligen vilka krämpor som helst. Då är mitt råd att utesluta gluten i ett par veckor. Om krämporna försvinner, så är det gluten som är problemet. Det här är nog det bästa råd en doktor aldrig eller sällan ger. Pröva dej fram och förstå själv vad som är ditt problem. Man kan förstås göra samma sak med socker, mjölkprodukter eller självklart mediciner. Väldigt ofta visar det sig dock vara gluten som är problemet och det är som sagt var jättelätt att ta reda på….

Förbannade sömnsvårighet, jag hatar dej

Om ni istället för gluten vill läsa mer om Ketogen kost idag, så blir ni besvikna. Jag har verkligen inte gett upp Ketogen kost och därför trött på att skriva om det. Nej, jag har bara varit upptagen av ett annat problem. Jag berättade sist om sömnsvårigheterna jag drabbats av plötsligt. Eller plötsligt och plötsligt, jag har väl alltid haft svårt för att sova. Jag har dock aldrig förut inte kunnat sova överhuvudaget. Det är precis som om kroppen totalt glömt bort hur den stänger av systemet och gör sig redo för vila. Nej, för tusan. Här är kroppen stentrött, men då skriker ändå hjärna upp och hoppa, gör en nattamacka och sen en till, se på Netflix eller varför inte jobba av lite mitt i natten. Det kunde man kanske göra en natt eller två, men när du sovit så gott som ingenting ett par nätter, då orkar du inte göra någonting förutom att vara rastlös, sömnlös och lugnlös. Det är verkligen skitjobbigt. Jag fattar ju till stor del att det beror på stress, överdos av blått skärmljus, för sena vanor etc… Jag gör nu allt jag pallar för att bli av med problemet; meditation, varma duschar, bort med skärmen, undvika äta sent och helt enkelt stänga av yttervärlden. Det har inte funkat hittills, men jag kommer att klara det. Jag måste för annars blir jag dum i huvudet, på riktigt….

Från sömnproblem och Keto till ”Mello”

Jag rapporterar om sömnproblemen och återkommer med ,er om Ketogen kost. Nu över till lite ”Mello”. Inte för att jag älskar ”mello”, men eftersom jag normalt jobbar med musik och är en tävlingsmänniska, så har jag förstås ett förhållande till ”mello” vare sig jag vill eller inte. Schlager eller låtskrivande med stölder från andra hits på beställning, är inte min favoritmusik. På årets mellopremiär fick jag faktiskt utslag och var tvungen att lyssna på punk och progg i flera timmar, för att bli av med mina åkommor. Dock så har det professionella förhållandet visat sig vara lönsamt. Tycker ni att jag är skrytsam när jag berättar denna historia, så har ni rätt. Ibland har man rätt att göra det.

WAX 132 – Gissa rätt mellovinnare och tjäna 200.000 kr (2008-08-29)

Det är helt enkelt så att melodifestivalen inte bara är Sveriges största musiktävling som ses av miljoner TV-tittare, utan också en ”raketramp” för att få spelningar. Det är ofta lönsamt för alla de 10 artisterna som går till final. För de andra blir det motsatt effekt och bara kostar en massa pengar. När man bokar dessa artister i början på året till sin festival t.ex. så har de en prislapp. Den prislappen kan både smålänningar och andra pruta på, men det finns i alla fall en prislapp. Den som vinner den svenska mellon, går dock upp i pris (gage) rejält. Ofta kan gaget stiga från 100.000 kronor till 300.000 kr. Det är där jag faktiskt väldigt ofta tjänat uppemot 200.000 kr på att gissa rätt vinnare och boka artisten innan finalen. 2008 så prickade jag in Charlotte Perelli som vinnare med Hero och bokade henne till Eksjö Stadsfest innan finalen. 2009 satt jag med min dotter på genrepet i globen och sms-bokade EMD, som jag var säker på skulle vinna. Då vann dock Malena Ernman och jag trodde för ett tag att jag hade missat och istället förlorat stålar. Det visade sig dock att ingen ville boka Malena Ernman till sina festivaler och EMD blev den moraliska vinnaren och en ekonomisk jackpot till Eksjö Stadsfest även 2009.  2010 prickade jag in Anna Bergendahl och This Is my Life som vinnare, men hon spelade inte alls den sommaren, så kunde inte bokas. 2011 bokade jag Eric Saade, som förstås vann med ”Popular”. 2012 bokade jag självklart Loreen billigt och hon vann med ”Euphoria”, 2013 bokade jag till slut Robin Stjernberg, men också den enda festivalarrangören som bokade den riktiga vinnaren Yohio efter tips från min bonusdotter. 2015 sitter jag på Live Nations kontor och har chansen att Måns Zelmerlöf, som jag exakt då förstod att han skulle vinna. Men, av okänd anledning, så fegar jag ur och missar att boka honom till festivalen i Sävsjö. 2016 gissade jag Frans´”If I Were Sorry” till vinnare, men bestämde mej för att inte boka honom. De flesta ”one-hit-wonders” blir en besvikelse eftersom dom bara har en låt som folk vill höra….2017 gissar jag Robin Bengtsson som vinnare, men bokar istället Owe Törnqvist, Ace Wilder och Benjamin Ingrosso, så alla blev större publikfavoriter än Robin Bengtsson. Sedan 2017 har jag haft festivalpaus och kunnat koppla bort denna vinnarinstinkt, som varit så lönsam…
Jo, en sista mellogrej; jag vann ett tröstpris 2015 efter att ha missat att boka Måns Zelmerlöv. och tjänade dessutom en hacka till Sävsjö eftersom jag smsar och bokar Hasse Andersson efter att bara hört halva ”Guld och gröna skogar” på deltävlingen i Örebro…

WAX 141 – Grymma Louisiana Avenue på en obegriplig flopp i Västervik (2019-10-26)

Ibland är man helt enkelt för euforisk och vill så gärna att det ska bli succe att man inte ens tänker. Sveriges svängigaste band 2019; Louisiana Avenue, gjorde värsta succen året innan i Västervik när varenda kotte av de 400 i publiken dansade. Då tänkte jag att då blir det en ”home-run” året därpå trots att jag hör att det är konkurrerande festligheter i stan dagen innan, som många verkar vilja gå på. Jag borde tänkt efter lite, för det kom bara 5 betalande denna kväll. Louisiana Avenue var proffsigt lysande ändå, men jag satt och tjurade på Båtsmansgränd.

WAX 142 – Danielle Dax magisk postpunk på Klubben i Hultsfred (1986-05-10)

Så himla grym postpunkdrottning från england, som vi upptäckte tack vare Lars Aldman på radioprogrammet Bommen och som vi lyckades få till Hultsfred. Så himla coolt att hennes korta karriär hann komma till Klubben.

Veckans låt: Voodoo Mansion – Dance

Ett riktigt bra rock´n´roll band från Stockholm. Det är kraftfull och smått dansant rock med inslag av Voodoo (förstås). Själva så kallar dom sin musik för: ”New Old School Rock”. Ni kommer att få höra mer av Voodoo Mansion, men varför inte börja höra mer redan nu. Börja med deras nya album från 2020
https://open.spotify.com/track/0prKuEFvsv6F4QPqsTyicn?si=A7xYb6kKQMqjvQcNkTyZOg

Veckans bonuslåt: Kat Hasty – Pretty Things

En helt eller ganska okänd sångerska från Texas, tror jag. Skit samma, lyssna på den här, riktigt bra. Henne kommer ni också att få höra talas om mer….
https://open.spotify.com/track/6mPBxiy88z8Gkkqub3vyTC?si=k58mEUqNRLSP2nyipG_cOw

Well, this is it for now

Håkan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *