Glukos, Ketos, Lolita Pop & Fred Åkerström

Glukos, Ketos, Lolita Pop & Fred Åkerström

Säsong 3, Episod 12

Jag gjorde förra veckan comeback på hälsoresan genom att resa mig på 9 i sista ronden. Denna vecka vacklade jag runt i ringen och var lite groggy. Det blev ändå en fantastisk vecka, tack vare hårt slit, goda vänner och lite välförtjänt tur tror jag… Jag har dessutom landat i vad som hände förrförra veckan när jag helt oväntat gick ner 3,4 kg. Jag lyckades helt enkelt få igång kroppens gamla rostiga förbränningsmotor. Det är faktiskt sant, det var så enkelt. Det är det som är skillnaden mellan glukos och ketos. Den kunskapen ska ni få idag, om ni inte redan kan den….
Ni ska också få veta att en inställd Europaturne med Lolita Pop är också en turne. Dessutom får ni reda på varför Fred Åkerström inte kom till Fredsfestivalen i Hultsfred 1985.

Ketos startar din kropps förbränningsmotor

Först, förbränningsmotorn eller historien om kroppens bränsle eller energi. Å det här kan vara en väldigt viktig kunskap, så är ni endast lite lite intresserade, så föreslår jag att ni läser noggrant i alla fall de närmaste raderna….
Lite förenklat, så är det så här. När vi föds, så är vårt naturliga bränsle; Ketos. När vi ammar, så är det fortfarande Ketos. När vi däremot börjar leva ett ”normalt” liv och äta ”normalt”, så övergår kroppens bränsle till att vara glukos. Bränslet kan vi också säga är energi, den energi som kroppen går på, eller bränslet som kroppen går på…  Glukos är en enkel sockerart (monosackarid) med formeln C8H12O6. Ja, den formeln behöver ni förstås inte lära er….

Glukos är verkligen inte det bästa bränslet vi har

Glukos är förenklat socker och kolhydrater. De där kolhydraterna vi behöver för att orka prestera i jobb eller sport är faktiskt inte så himla nyttiga. Först och främst, så ombildas de till stor del till socker eller glukos. Jag skulle göra en kvalificerad gissning och säga att glukos ställer till med än den ena än den andra sjukdomen och är egentligen bara riktigt kass. Ketos däremot är ett mycket bättre bränsle, som kroppen mår mycket, mycket bättre av. Ketos sätter dessutom igång en helt annan process, nämligen kroppens förbränningsmotor. Jag kan inte just nu förklara närmare, bara att det händer. Jag återkommer i frågan. Däremot kan jag berätta att jag åt Ketos i 3 dagar och inte mycket hände, jag åt Ketos en dag till och på 5e dagen, så hände något helt otroligt. Jag bara rasade i vikt från en dag till en annan. Ni som har ätit LCHF-kost har kanske varit med om något liknande? Hursom, så var det precis som att vrida på en strömbrytare till förbränningsmotorn.

Hur uppnår man Ketos då?

Hur uppnår man Ketos då? Det visade sig vara ”busenkelt” och knappt jobbigt. Jag åt i princip en ganska strikt LCHF-kost med massor av proteiner och fett. Och förstås inga kolhydrater som ni förstår. Jag siktade i alla fall in mig på att inte äta någon mat med mer än 20 G klohydrater per 100 G. Å vips, i alla fall på ett par dagar, så startade förbränningsmotorn och jag gick ner 3,4 kg på ett par dagar…. Amazing. Då kunde jag absolut ingenting om Ketos, bortsett att jag förstod att kosten liknade LCHF. Å det behöver man inte heller. Man kan läsa på, på vägen….Så jag kör på detta, medveten om jag måste ha en långsiktig strategi och att livsförändring är nödvändig.

Motivation kräver resultat

Men, eftersom min motivation kräver lite resultat, så känns Ketos som ett bra alternativ…. Jag tror några av er drar paraleller med Paleokost, dvs ”stenålderskost” och det kan man absolut göra. Hursom, jag kommer att återkomma i ämnet. Dessutom rapportera mina egna viktresultat den närmaste tiden. Denna vecka blev det ”bara” 2 kg, men det är väl inte så dåligt med tanke på att ansträngningen var minimal. Jag körde dessutom som vanligt min ”5:2-variant”, dvs 5 nyttiga kolhydratfria dagar och 2 dagar med både rent socker och en del kolhydrater. Återkommer.

Veckans första Wax-story fick jag till mej i ett Facebook-inlägg, hade helt glömt bort den historien… Å idag får ni faktiskt två historier. Den ena utspelar sig framförallt nere i Amsterdam och Paris, den andra hemma i Hultan, på en av de första festivalerna…

WAX 126 – ”En inställd Europaturne med Lolita Pop är också en turne” (1983-10-02)

Av Anders Torgander på bokningsbolaget Samligan fick jag reda på att mina favoriter Lolita Pop skulle på Europaturne. Jag tänkte direkt att det hade varit kul att följa med, men insåg snabbt att jag inte hade råd. För att komma på en lösning, så ringer jag till journalisten Britta Svensson, som jobbade på Stockholmstidningen och frågade om de inte var intresserade av ett turnereportage? Det var dom faktiskt, så vi gjorde upp att jag skulle följa Lolita på en 10-dagarsturne för Stockholmstidningens räkning. Jag fick till och med ett förskott…

Jag bokar resan från Hultsfred till Amsterdam, där första spelningen äger rum. Eftersom jag ska bevaka många spelningar, så tänker jag att jag inte behöver skriva så mycket i Amsterdam, utan tvärtom kan festa loss lite och vara mer koncentrerad på kommande spelningar. Så jag och en polare (tror det var Frisse från Hultsfred, men inte helt säker?) festar loss lite innan spelningen. Å det måste varit några riktigt starka kemikalier i det vi rökte på, så när vi kom fram till legendariska klubben Melkweg, så snurrade det ordentligt i skallen, som om vi var till sjöss. Jag blev i alla fall lika illamående och gjorde vad man brukar göra när man blir riktigt sjösjuk…

Dagen efter tar vi tåget till Paris för nästa spelning. Väl framme på klubben, så har personalen aldrig hört talas om Lolita Pop. Än mindre är det någon spelning bokad med Lolita denna kväll. Jag börjar ringa runt och får så småningom tag på svenska bokaren Anders, som i sin tur har haft en fransk bokare som han gjort upp turnen med, alla spelningar utom den just i Amsterdam. Han är lika frågande som mej och får förstås inte tag på bokaren… Jag väntar och så småningom, så kommer bandet till stället och får samma överraskning. Till slut är det förstås lika bra att inse att både bandet och jag blivit lurade. Tur för mig att Stockholmstidningen hade bokat hotell åt mej, som jag kunde checka in på. Bandet fick däremot bo i bussen stackarna. Å någon resa till Zurich i Schweiz dagen efter blev det inte. Inte mycket till artikel heller, bara en liten artikel från ett ”dimmigt” Melkweg i Amsterdam. Vad säger man? Vad skulle Ulf Lundell ha sagt? Han skulle säkert sagt; ”en inställd Europaturne med Lolita Pop är också en turne” tror jag…

WAX 127 – Fredsfestivalen Hultsfred 85 väntar på Fred Åkerström (1985-08-10)

Den 10-11 augusti 1985 arrangerade jag den andra fredsfestivalen i Hultsfred. Fredsfestivalen var en av två föregångare till den riktiga Hultsfredsfestivalen. Programmet innehöll ett 30-tal akter – det bjöds teater, dansuppvisning, rock’n roll, blues, jazz och utställningar. Bland artisterna fanns Anne-Lie Rydé, Monica Törnell och Dan Tillberg. Det kom ca 2500 besökare kom varje dag. Mitt starkaste minne från denna festival var dock att jag stod och väntade på Fred Åkerström. Jag visste att han ofta kunde komma försent, men nu var det långt efter det att han skulle stått på scen. Det gick en timme och först efter 2 timmar ficka jag på någon, som hade något med hans turne att göra. Då får jag höra att Fred Åkerström kommer inte att komma till Hultsfred, eftersom han avlidit natten innan. Det var ett av mina sorgligaste festivalminnen, som jag först inte alls visste hur jag skulle hantera. Efter ett tag så infann sig det enda naturliga att göra. Gå upp på scen och berätta för publiken, samt hålla en tyst minut. Så fast, det var länge sen. Jag tar en tyst minut ikväll för en av landets finaste vispoeter någonsin. Nu gör jag, du kan göra också, det är skönt ibland att få en minut att bara reflektera…

Veckans låt: Mumford & Sons feat Dermot Kennedy – With A Little Help From My Friend

En gammal ”Woodstockdänga” med Joe Cocker, men egentligen en gammal ”Beatles-dänga”, som ni vet förstås. Idag dock med ett band jag precis upptäckt i år; Mumford & Sons och just i den här versionen med en annan helt ny bekantskap; Dermot Kennedy, som gästsångare. Kan man få för många versioner av denna braiga låt, vars text är så fin, viktig och sann….
https://open.spotify.com/track/6Rd8m5KdOL2ayiK00ko1Mu?si=ZQuFxc1gQLKDqDywUNyJcg

Veckans bonuslåt: Fred Åkerström – Jag ger dej min morgon

Vilken annan låt kan bli veckans bonuslåt, förutom den här. En av de finaste svenska låtarna någonsin…
https://open.spotify.com/track/7nBARurNPIRVcf81uOFz3i?si=3kTHZdapQE-O4WE5PVF-Fg

Det var allt från Småland för denna vecka. Ha det fint

Håkan

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *