Frukosttips, Cash, Strummer & helikoptrar

Frukosttips, Cash, Strummer & helikoptrar

Säsong 3, Episod 9

Heureka vilken bra vecka. Den började så fruktansvärt dålig, så den kunde egentligen bara sluta bra eller i alla fall bättre. Detta trots att jag bara lyckades gå i snitt 9.544 steg per dag, bara simmade 1500 meter och att viktnedgången slutade på ynkliga 0,1 kg. Men, skit i det. Livet och dess hälsa är inte bara nyttig mat och träning. Denna vecka laddar jag dock om…. Igen….

Veckans hälsoblogg bjuder också på frukosttips, låtar med svenska doldisen Maia Wright, Johnny Cash tillsammans med Joe Strummer samt en historia som heter Håkan & helikoptrarna. Den avslutas med pissepaus på en åker på Västgötaslätten.

Självförvållat, men skitjobbigt sömnproblem

Veckan började med extrema sömnproblem, med söndagen inte  mindre än 4 nätter utan sömn. När jag säger utan sömn, så har jag säkert slumrat nån timme varje natt, men inte mer. Jag vet fortfarande inte vad som hände, men jag vet numera att man inte kan jobba till klockan 5 minuter innan kl 01 och sen tro att man kan somna kl 01. Jag blev med all rätt utskälld av en läkare för mina korkade vanor. Jag fick helt enkelt tvinga mej till 3 timmars paus med långpromenad och meditation innan läggdags. Fast jag hatar medicin, så behövde jag också ta 2 sömntabletter för att bryta vanan. Det där var inget kul och så här i efterhand så korkat. Jag intalade mig dock att jag var tvungen att jobba stenhårt och sjukt mycket, för att min värld inte skulle rasa ihop. Det var förstås inte sant, men svårt för en arbetsnarkoman att förstå. Jag är säker på att man kan jämföra arbetsnarkomanen med sockermissbrukaren, som jag också har erfarenhet av. Eller alkoholisten, som jag lyckligtvis har mindre erfarenhet av…

Hälsa är inte bara nyttig mat och träning, även stålar kan va bra…

Hursom, så lyckades jag övervinna sömnproblemet och fick istället träffa en god vän som hälsade på i slutet av veckan, framgång på jobb och lite klirr i kassan dessutom. Sådant är viktigt också, att säga annat vore att inte vara sann… Det kommer också bli lättare att motivera sig nu, att äta nyttigt. Så här kommer först mina frukosttips, som jag väljer emellan istället för de onyttiga mackorna.

Håkans frukost-tips

  • Linsflingor, mandelmjölk och blåbär eller andra bär
  • Havregrynsgröt på glutenfria flingor med mandeldryck eller rismjölk
  • Gröt på hirsflingor med mandeldryck och bär eller frukt
  • Gröt på boveteflingor med mandeldryck och bär eller frukt
  • Chiapudding med bär eller frukt
  • Glutenfritt Fröknäckebröd med avokado istället för smör och på det lök, tomat eller annan grönsak.

Nästa vecka blir det lunch-tips…. Men, nu blir det en historia om helikoptrar, artiststjärnor och förvånade bönder på Västgötaslätten….

WAX 122 – Håkan & helikoptrarna med Kurt Olsson, Ronny Jönsson, Sean Banan m.fl. (1988-08-13)

Lördagen den 13e augusti spelar Kurt Olsson och hans damorkester på Hultsfredsfestivalen. Hela svenska folkets ”Kurtan” gör entre i Helikopter och förstås stor succe. Det är början till att fler artister tyckte de skulle göra samma mäktiga entre, ivrigt påhejade av en festivalgeneral, som alltid såg PR-värdet av sådana upptåg. Speciellt bra blir det när en viss typ av artister gör entre med helikopter, som när Sean Banan flyger in över publiken på Stora Torget på Eksjö Stadsfest 2012 eller när Prodigy flyger in över Lollipop…

Bäst minns jag dock när Ronny Jönsson kom med helikopter på Hultsfred 1990, för då ”tjuvlånade” jag nämligen hans inhyrda helikopter tillsammans med amerikanska artisten Dan Reed och flög över festivalområdet. När piloten såg en festivalgeneral och en rockstjärna, så trodde han säkert att det var sanktionerat, så vi behövde inte ens betala för flygturen. Det är dock fortsättningen på Ronny Jönsson helikopterprojekt i Hultsfred som är den roliga historien. Så här är den och den är inte skriven av mej skriven, utan av Kalle Lind:

”1990 uppträder alltså Claes Malmberg som sin succéfigur Ronny Jönsson på Hultsfredsfestivalen. Och inte bara han – med sig på scen har han Totta Näslund, Lasse Brandeby som Kurt Olsson och ”en tjockis från Högsbo som spelade gitarr och hette Lasse Kronér”. Hade någon släppt en bomb i den småländska bruksbygden den natten så hade Avenyns samtliga krögare gått i konkurs.
Hög på livet och annat har Malmberg alltså beställt en helikopter för att kunna ta hela gänget till Lysekil på kvällen. Där har Totta nämligen ett gig. De tre som inte har Lysekils-gig börjar pimpla redan efter sitt Hultsfredsgig. Nånstans över Västergötland trycker det på och helikopterföraren tar ner maskinen nånstans på Västgötaslätten. Där sitter ett pensionärspar vid sitt ensamma torp och njuter en stilla kopp kvällsfika. Man kan tänka sig att de höjer på ena ögonbrynet när en helikopter plötsligt landar i deras blickfång. Man kan tänka sig att de höjer andra ögonbrynet när Kurt Olsson – vid tillfället Sveriges populäraste underhållare – snubblar ut i full mundering, tätt följd av en annan tevekändis i skinnkeps och en tredje tevekändis i frack och Converse. När de sedan ser de tre gå och skvätta lite i buskarna, vinka hej och försvinna lika fort så har de inga ögonbryn kvar att höja. Man kan föreställa sig att de båda gamlingarna tittade på varandra med lätt förskräckta miner och osäkert sa till varann:
”Såg du också att landets kändaste göteborgare förorenade buskarna där borta?”
”Jo, jag såg.”
”Bra. För om det bara var jag som såg det så kommer jag aldrig nånsin att våga berätta det för nån.”

Veckans låt: Maia Wright – I´m Ready

Kompis Fredrik tipsade om denna låt. Så därför får ni en ganska ny låt för omväxlings skull, som veckans låt…
Maia Wright från Stockholm har som låtskrivare 100 miljoner streams i bagaget. Men trots att hennes medverkan som låtskrivare och feature-sångerska generat tre listplaceringar på Billboard och US Radio Dance Chart, är 22-åringen fortfarande något av en doldis i Sverige
https://open.spotify.com/track/0Qi4XvKznK8ZpWXn1udO1x?si=nnaX7-xYQuaopUGXsn4X5g

Veckans bonuslåt: Johnny Cash & Joe Strummer – Redemption Song

En av mina absoluta favoritlåtar med två av mina absoluta favoritartister. Sååå mäktigt !
https://open.spotify.com/track/6ArficY3dtVMWYkyTYkAJP?si=frZ3mFBVTxakE3VXk4Ik5w

En sista sak, jag lyckades plocka en liter blåbär till, i mitten av oktober, otroligt va? Ha en fin vecka.

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *