Beds are Burning och vänner

Beds are Burning och vänner

Säsong 3, Episod 3

Det är måndag morgon vid Långanässjön utanför Eksjö och ”Born To Run” med Bruce Springsteen låter med hög volym över sjön. För dagen omdöpt till ”Born to Swim”. En annan gång och i ett hus i på Parkgatan i Hultsfred så spelades Beds Are Burning med Midnight Oil för första gången nånsin i Sverige och det på ännu högre volym. Beds Are Burning blev nämligen en fet hit i Hultsfred innan den ens var släppt i Europa. Asse & jag köpte den i Australien och tog med hem och kanske hade den inte ens släppts i Sverige om inte ryktet från Hultsfred spred sig….

Om att på olika sätt peppa sig till att inte ge upp träningen, fast det tar emot

För drygt en vecka sedan så simmade jag väldigt lätt de sista simtagen på veckans 14000 meter. På måndag morgon då jag skulle simma de första simtagen på veckans lika många, så kändes det inte lika lätt och jag vände snabbt och kunde gett upp. Det ligger inte för mig att ge upp, så jag kommer på iden om att ställa ut högtalaren på verandan i strandhuset riktad mot sjön med högsta volym och sätt på just Springsteens ”Born To Run” och tänker att det ska gå lättare om jag får simma till en av världens bästa låtar. Det gjorde det.  Hann höra Katrina & The Waves ”Walking On Sunshine” också innan jag inte hörde nåt längre, men då var jag ju på gång… På vägen hem från andra sidan sjön, så är Fleetwood Macs ”Go Your Own Way” den första låten jag hör. Jag tänkte förstås; ”Swim Your Own Way”. Ingen har någonsin anklagat mej för att ha en ganska speciell humor. Men, jag har alltid kunnat peppa mej med bra musik, så varför inte när simningen känns trög….

Vänner är viktigare för hälsan än mat och träning…

Man skulle annars kunna säga att denna vecka precis som förra kändes som en liten besvikelse eftersom vågen stannade på en ännu mindre viktnedgång än förra veckan som blev 1,2 kg om jag minns rätt. Den här veckan blev bara 0,8 kg och jag kunde vara besviken om inte Pernilla lärt mig att muskler väger mer än fett. Direkt tänkte jag att jag har ju fått muskler för första gången på länge, så då kan man ju inte gå ner så mycket, eller hur? Säkert 2 kg muskler eller nåt? Nä, så bra var det inte förstås, men några gram säkert…. Däremot, så är det en annan sak som gör att man inte kan vara besviken över veckan. Hälsa är som sagt var inte bara mat och träning eller inte stressa. Hälsa är också välmående för övrigt. Då kan jag säga att veckan som gick toppade alla veckor senaste året i antal roliga möten. Jag åkte till Tjockhult (Stockholm) i torsdags och träffade dottern, jag går på fantastisk festmiddag på Kvarnen med gamla goa Hultsfredsvänner, fika med bästa kompisen och sen träffade jag en annan gammal fin vän på Ekerö dagen efter och sen dottern igen. Å fina labradoren Marley med till Stockholm. Det är här är nog mer hälsa än träning egentligen, men när man tänker tillbaka på helgen så behöver man kanske inte dricka så mycket vin eller äta så mycket onyttig mat. Men, va fan. Åter lite nyttigare när jag äter ensam nu i veckan.

Min nya 5:2 blev 4:3 denna vecka

Jag gillar min nya 5:2 diet; fem nyttiga och 2 onyttiga, fast den här veckan blev det nog 4:3 tror jag… Fast varje dag nyttiga grönsakssmoothies utan att jag ens planerat det. Yippi, en ny rutin känns att den är på plats… Måste göra gurkmejashoten till rutin varje dag också. Den innehåller ju bara nyttiga saker som stärker immunförsvar och är party för tarmen; olivolja, pressad citron, äppelcidervinäger, gurkmeja, svartpeppar, kanel och världens starkaste antioxidant kryddnejlika. ”Party för tarmen” var väl lite roligt? Nähä, inte det…
Här är i alla fall receptet, som alla borde lära sig utantill:
https://foodpharmacy.se/2016/02/recept-pa-antiinflammatorisk-gurkmejashot/

WAX 112 – Beds Are Burning hit i Hultsfred före världen (1987-06-05)

Asse och jag åkte till Australien första halvåret 1987 och förälskade oss i människorna och landet, men också massor av australiska band som The Stems, Hunters & Collectors, Hoodoo Gurus, The Triffids och många fler… Vi köpte också singlar med okända band som Hummingbirds, Choirboys och Midnight Oil. Första gången vi hörde Beds Are Burning, så blev vi förstås ganska knockade och tänkte att det här måste ju bli en världshit.

Väl hemma I Sverige, så spelar vi den på alla fester och kompisarna blir helt tagna. Alla älskade Beds Are Burning. Märkligt nog så fanns singeln inte ens att köpa i Sverige eller i resten av Europa fick jag reda på. På den här tiden ägde de stora bolagen rättigheter till massor av plattor som de aldrig ens gav ut i sina länder. Beds Are Burning tänkte de kanske inte ens släppa förstod jag… Jag tänkte att jag måste åka till CBS eller om de hade hunnit byta namn till Sony, och peppa dom att släppa den. Innan jag hann iväg så fick jag höra att ryktet från festerna på Parkgatan 5 i Hultsfred och ”hiten Beds Are Burning” hade spridit sig till skivbolagets kontor i Stockholm och att de därför hade bestämt sig för att släppa den. Beds are Burning blev självklart det årets mest spelade låt och en världshit. Men, förutom Australien, så startade den succen i Hultsfred. Eller så hade det inte hänt om inte Asse och jag hade köpt den i Sydney 1987. Jo, vi köpte typ samma plattor båda två…

Veckans låt: Midnight Oil – Beds Are Burning

Kunde det vara någon annan låt. Den här världshiten från albumet ”Diesel and Dust” med de politiska rockarna Midnight Oil från Australien. Med juristen, politikern och medborgarrättskämpen Pete Garrett vid sångmicken. Peter blev sedemera miljöminister i Australien. Låten handlar om att ge tillbaka det land som man stulit från ursprungsbefolkningen aboriginerna.
https://open.spotify.com/track/1CtAzw53AIXKjAemxy4b1j?si=J2DpAiReRVKMaiZQIw3d6g

Veckans bonuslåt: The Church – Under The Milky Way

Eftersom Beds Are Burning var så förutsägbar som veckans låt, så får ni även den här grymma poplåten från australiska The Church. Den heter Milky Way och är skriven av gitarristen Steve Kilbey och Karin Jansson från Pink Champagne. Första gången i mitt liv som jag hört ett ”säckpipe-solo” som jag älskar…
https://open.spotify.com/track/1RCtHLyq1xIbgGMrYRrKJ2?si=0ElWt1CASfGck0lBgupvdA

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *