The Ark och de ledsna blåbären

The Ark och de ledsna blåbären

Säsong 3, Episod 4

Hur många blåbär finns det i världen? Hur kan man signa ett rockband i värsta Britney Spears och Backstreet Boys tiderna? Hur trogna är hundar? Hur nyttiga är förresten de där blåbären och varför är de ledsna? Kan man vara nöjd om man bara går ner ett halvt kilo på en vecka?
Många frågor får sina svar i veckans hälsoblogg. The Ark är rockbandet som signades och hånades, det är veckans WAX-Story, men det viktigaste i veckan är nog uppmaningen att ni alla borde ge er ut och plocka blåbär. Det finns fortfarande sjukt mycket blåbär i skogen och ni borde ge er ut nu nu nu.

Hunden – människans bästa vän (fast snarare den trognaste vännen)

Vi börjar dock på temat viktiga saker för hälsan och förra veckan påstod jag att vänner är viktigare för hälsan än nyttig mat och bra träning. Jag står fast vids det, men det betyder ju inte som några av er önsketänkte, nämligen att man kan skita i nyttig mat och träning, för att istället dricka öl med sina vänner varje kväll. Det var förstås inte vad jag menade… Ett självklart schysst tips blir förstås att träna med någon vän och sen äta nyttig mat med några andra vänner….
Det jag skulle lägga till på temat är att hund är himla bra för hälsan också. Då menar jag inte bara att den måste gå ut och gå ett par gånger varje dag. Jag tänker också på att alla dagar man kommer hem efter en dålig dag och möts av en jätteglad hund, som älskar dig vad du än har ställt till med på dagen. Det är faktiskt obetalbart och känns också bra för hälsan. En fin grej med min labrador Marley tänkte jag på igår när jag gjorde premiär i simhallen eftersom det blev svinkallt hemma i sjön. Det gick jättelätt att simma inomhus istället för i öppen sjö, men det var något som saknades… Varje, verkligen varje gång jag simmat i sjön, så står Marley och väntar på mej på bryggan. Han vet exakt hur lång tid det tar att simma de 1000 meterna och springer en stund innan ner och väntar. Det är så gulligt, så det faktiskt gör det mycket lättare att simma. Kolla bilden, så förstår ni.

Bara 0,5 kg denna vecka, men ingen besvikelse

Denna vecka kunde besvikelsen lagt sig över Långanässjön efter som jag bara gick ner 0,5 kg, men det gjorde den inte. Jag kände att jag behövde ta det lite lugnare, så att kroppen fick återhämta sig lite. Jag är ju trots allt ingen atlet eller någon ungdom…. Det blev ändå 4000 meter simning totalt i simhallen, och snitt på 15000 steg varje dag. Det blev dock inga armhävningar. Det blev också tillbaka till 5:2, fem nyttiga och två onyttiga dagar eller halvonyttiga snarare, mot förra veckans 4:3

Blåbär ”is the Shit” och det finns massor kvar, ni måste bara ut och plocka

Blåbären då, hur många blåbär finns det i världen? Om det inte är så att alla blåbär i världen finns i Småland, så måste det finnas triljoners triljoners biljoner? Det är ju helt otroligt sjukt mycket blåbär i år. Blåbären är också väldigt stora, men de är däremot lite ledsna… De känner sig ensamma och övergivna, men vill bara till nytta och bli uppätna. Det verkar bara vara jag som bryr sig om dom och plockar dom. Det blev 4 liter i helgen för mig, så idag blir det blåbärspaus. Jag skulle dock gärna vilja uppmana er alla att ut och plocka. Det är fantastiskt rogivande och tillfredsställande, sen är det gott och otroligt nyttigt. Ut redan ikväll. Nej, planera att sticka ut efter jobbet imorgon eller ni som jobbar hemma, stick ut på dagen. Ska ni vara riktigt effektiva, så ta några samtal i blåbärsskogen. Jag skulle tro att ni kan plocka stora och fina blåbär minst en vecka till, kanske mer. Ett bra tips är att fokusera på buskarna med de stora blåbären.

Här överkurs för alla ”blåbärsnördar”, ni andra kan hoppa över (Tack Maud)

Ok vad är det då som är så bra med blåbär, förutom att de är så himla goda i blåbärsmuffins och pajer, i smothies, på gröten, på sommartårtan mm. Bland annat är blåbär rika vitaminer och mineraler som magnesium, mangan, kalcium, kalium, järn och B-vitamin och det viktiga C-vitaminet. Antocyanin är den blåa kraftiga antioxidanten som skyddar mot hjärt- och kärlsjukdomar eftersom det är kolesterolsänkande och kärlvidgande. På grund av sitt höga innehåll av antocyaniner är blåbär extra effektiva vid ögonbesvär. Blåbär användes redan under andra världskriget för att förbättra mörkerseendet för stridspiloter. Blåbäret förebygger gråstarr och bromsar även utvecklingen av grönstarr genom att minska tryckhöjningen som uppstår vid så kallat exfoliationsglaukom. Blåbäret, som är antioxidantrikt skyddar cellerna mot farliga syreradikaler och djurförsök har visat att bäret kan motverka prostata, tjocktarm- och livmoderhalscancer. Blåbäret är också effektivt vid diarré, magsjuka och matsmältningsproblem. Blåbär innehåller fibrer som gör att blodsockret håller sig på en jämn nivå, vilket kan förebygga både diabetes och viktökning (det lindrar även sötsug). Pektinerna i blåbär bildar en geleliknande konsistens i tarmen, vilket påverkar med vilken hastighet näringsämnen tas upp. Blåbär är dessutom blodrenande. En studie utförd på råttor visade att råttorna bland annat förbättrade sitt korttidsminne med hjälp av blåbär. Även amerikanska studier har visat att åldersrelaterade minnesförändringar kan hejdas om man äter blåbär. Man har också sett att blåbär kan stimulera tankeförmågan. Det är ämnet antocyanin i bäret som stimulerar bildandet av nya hjärnceller. I USA marknadsförs ofta blåbärstillskott med hjälp av benämningen ”hjärnbären”. Och om man äter en deciliter blåbär om dagen så förbättras även vår koordination och balans! Blåbär är dessutom kalorisnåla, 55 kalorier på 100 g blåbär.

Här en blåbärsfilm för de mest extrema blåbärsnördarna, en spänningsthriller, kolla på egen risk

Det här en Original Motion Picture From Hollywood brought to you by Metflix. Produced By Håkan Waxegård for Blåbär Foundation. Vi vill varna känsliga tittare för naturupplevelser och blåbär i enorma proportioner, som kan skada dina sinnes mentala trovärdighet. OBS. Not Fake News
https://youtu.be/d2kmtV4zN0k

WAX 113 – The Ark, en hånad signing som blev succe (1998-06-08)

Jag startade, ägde och drev skivbolaget Grand Recordings i slutet av 90-talet. En av de bästa artisterna var Weeping Willows, och den andra var The Ark. Jag ska dock inte ta åt mej äran att upptäckta The Ark, för det gjorde den grymma sångaren Robert Jelinek i The Creeps. Han tjatade duktigt på mig om att jag borde signa bandet. Jag var inte så övertygad, så därför började Robert tjata på min anställde Joakim, som blev helt övertygad och ska äras mest för att det gick som det gick med bandet. Först var han dock tvungen att övertyga mej och det gjorde han genom att tvinga med mej på en punkfestival som hette ”Mera hitlåtar i Handen” söder om Stockholm. Som gammal festivalarrangör, så slogs jag av att de hade en väldigt stor scen på ett otroligt stort festivalområde som kanske skulle svälja en publik på över 100.000 mot de kanske 1500 som hade kommit. Vi är en liten tapper skara som står och väntar på att The Ark ska börja spela när himlen plötsligt öppnar sig och det börjar ösregna. Hela publiken drar då snabbt in på scen 2, som är ett tält, och där spelar Monster (Moneybrothers första band). Kvar framför den stora scenen på det enorma publikområdet står jag, Joakim och Per från Grand Recordings och typ inga andra. Det är ju väldigt pinsamt för publiken i en sådan situation och ännu värre för artisten.

Inte desto mindre imponerande var det då The Ark på utsatt tid springer ut på scenen som om det var Wembley Arena och över 100.000 i publiken. Jag tror det tog mej ungefär 5 sekunder att förstå att The Ark och inte minst Ola Salos stjärnstatus, ytterligare 5 sekunder att förstå deras potential och max 5 sekunder till att bestämma mig för att det här bandet måste jag bara signa. Det gjorde jag också på måndagen efter punkfestivalen i Handen. Hade jag haft ett skivkontrakt med mej, så hade jag försökt göra det direkt efter giget.

Jag och Joakim visste att vi hade signat ett par blivande storstjärnor, men reaktionen jag fick av mina kompisar och kollegor i musikbranschen var en helt annan och inte så positiv. I princip så sa eller menade alla precis det som Virgins försäljningschef sa;
”Fan Waxegård, inte kan du väl signa ett rockband nu när allt som säljs eller spelas på radion är pop som Britney Spears och Backstreet Boys”?
Historien om hur vi breakade The Ark är en annan och den är grym, men på något sätt visste jag där och då att hur vi än gör, så kommer The Ark att lyckas. Tur att jag åkte på den där punkfestivalen….

Veckans låt: The Ark – It Takes A Fool To Remain Sane

Förstås inte det minsta originella val som veckans låt. Jag väljer ändå den för att titeln och texten passar så himla bra på hur jag känner just nu för allt som händer i världen och allt som man inte förstår varför det händer. Det är var andra singeln vi släppte från första albumet ”We Are The Ark”, först kom ”Let Your Body Decide” och sen kom ” It Takes A Fool To Remain Sane”, som också blev deras genombrotts-hit.
https://open.spotify.com/track/5S8EZuiSNFR2N5eG58oISQ?si=doCtUXXAQ8SNKs8qBKefhw

Veckans bonuslåt: Ian Gomm – Hold On

En bortglömd poplåt från Ian Gomm, som en gång var kompgitarrist i det legendariska popbandet Brinsley Schwartz och utnämndes till ”Best Rhythm Guitarist” av musiktidningen NME 1971. Den här låten kommer från det utmärkta popalbumet Summer Holiday som kom ut 1978.
Gillar ni Lloyd Cole, Blondie, Pulp, Katrina & The Waves, Bangles, Prefab Sprout, Elvis Costello eller liknande artister, så kommer ni älska Ian Gomm
https://open.spotify.com/track/5IjKLh01upJs2TcQnP7oCV?si=bbsnOvFlQfidrH6CEGawTA

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *