Hey Joe, lunch-tips och “en inställd hälsovecka är också en hälsovecka”

Säsong 3, Episod 10

Det var stor glädje hemma på Figgebo i Småland i helgen, men det var också stor sorg. Den stora glädjen var att jag hade några av de finaste gamla vännerna på besök, fantastiskt trevligt. Sorgen var att det sista blåbäret trillade av sin buske i helgen och de kommer att vara saknade. En ännu större saknad blev det dock efter hjälten och legenden Joe Strummer, som dog den 22 december 2002. Jag arrangerade fler grymma hyllningsgalor till hans ära, men det var ändå för jävligt att inte Joe Strummer fick bli riktigt gammal och påverka ännu fler människor. Jag skriver idag om den andra galan jag gjorde 2008 tillsammans med många goda artistvänner. Ni får också bonushistorien om när Niclas Frisk från Atomic Swing cyklade fel…

”En inställd hälsovecka, också är en hälsovecka”.

Jag skriver också om att ”en inställd hälsovecka, också är en hälsovecka”. (tack Ulf Lundell). Jag hann helt enkelt inte med, eller orkade inte fokusera på hälsa, så idag känns det som att detta uttryck passar perfekt. Det blev inte en katastrofvecka, utan det var väl hyggligt många promenader och ett par nyttiga matdagar också, även om lördagens festmiddag inte gick till historien som den mest kalorifattiga. Livets dryck var nog inte heller vin, i alla fall inte så mycket vin… Men i bemärkelsen må bra av att göra trevliga saker med trevliga människor, så kanske det rentav av var en riktigt bra hälsovecka i alla fall.
Ni som dock känner mig bra, vet att jag kommer igen. Förmodligen redan denna vecka. Däremot, så har jag inte lust att skriva så mycket om min hälsa denna vecka. Ni får helt enkelt nöja er med lunchtipsen, som jag utlovade förra veckan. Följetongen som började med frukost-tips, fortsätter idag med lunchtips och middagstips nästa vecka….

Waxegårds lunch-tips

  • Omelett med spenat, lök eller andra grönsaker eller
  • Valfri soppa; t.ex. Morotssoppa med avokadosalsa
  • Quinoa tabbouleh med kikärts-och morotsbullar
  • Kall potatissallad, t.ex. med kidneybönor, skinka, champinjoner och granatäpple
  • Linsgryta på röda linser och quinoa med t.ex. rostad paprika
  • Sallad med kyckling; t.ex. Caesarsallad eller annan

Inte så mycket kött, som ni märker. Det är bra att någon gång hålla igen på köttet. Det tar ju kroppen sisådär 40 minuter att smälta kokta grönsaker innan det nåt tarmsystemet, men bara halva tiden om grönsakerna är råa. Kött däremot tar flera timmar innan det når tarmsystemet… Det går dessutom mycket mer energi att bryta ner kött. Det är därför många elitidrottsmän och kvinnor inte äter så mycket kött. Här får du lite recept på ovan lunch-tips, håll till godo:

Recept till lunch-tipsen

Linsgryta: https://foodpharmacy.se/2018/05/at-billigt-och-nyttigt-for-500-lappen/
Morotssoppa: https://foodpharmacy.se/2018/05/at-billigt-och-nyttigt-for-500-lappen/
Potatissallad: https://foodpharmacy.se/2018/05/at-billigt-och-nyttigt-for-500-lappen/
Quinoa tabbouleh: https://foodpharmacy.se/2018/05/at-billigt-och-nyttigt-for-500-lappen/

WAX 123 –  Hey Joe; en hyllningskonsert till hjälten Joe Strummer (2007-12-28)

Den 22a december 2002 dör en av rockhistoriens största; Joe Strummer. Joe var framförallt sångare och frontfigur i The Clash, men han var också punkens främste företrädare. Han stod mer än någon annan artist upp för de svaga i samhället mot hela etablissemanget från brittiska kungahuset till världens rikaste företag, som skövlar både människor och natur. Joe Strummer var en sann rebell, som världen hade behövt idag. En rebell, som levde som han lärde, en av de få som faktiskt gjorde det. Väldigt synd att han inte fick göra det längre….

2006 startade jag The Clash Society och den första hyllningsgalan till Joe Strummer, kallad Hey Joe. Fredagen den 28e december 2008 arrangerade jag den andra Hey Joe. Det blev en magisk kväll i Joe Strummer och The Clash´s anda. Diamond Dogs var husband och gästartisterna var Markus Krunegård, Plura, Dennis Lyxzen, Markus Krunegård, Kajsa Grytt, Baskery, Sigge Hill, Tomas Andersson Wij, Staffan Hellstrand, Conny Bloom, Per Persson, Jonas Thorell och Patrik Arwe. DJs var bl.a. Gustav Bendt från Club Killers och Robert Plaszyk, Micke Jepsson och Daniel Uppström från de legendariska klubbarna Bangers´n´Mash och A Six-Pack To Go. Fler av Stockholms bästa klubbar var med och arrangerade, vilket också stans bästa skivaffär Pet Sounds var. En grym kväll, som Joe Strummer hade gillat mycket….

WAX 124 – Niclas Frisk från Atomic Swing cyklar fel (2009-07-27)

Det var lördagskväll på Vaxblekarens bakgård i gamla stan i Eksjö. Det är grillkväll, men framförallt så är det Sigge Hill med gästartister. En av dessa är Niclas Frisk från Atomic Swing. Det är bara det att när det är dags att gå på scen så har Niclas inte ens kommit till Eksjö än. Vi väntade honom redan till soundcheck ett par timmar tidigare. En timme efter att han skulle vara på plats, så ringer jag honom. Då har han tagit cykeln ner till gamla stan och letar efter var han ska spela och hade försökt ringa Sigge, som dock inte hade sin mobil på. Då visar det sig att Niclas cyklat till gamla stan, men inte gamla stan i Eksjö, utan gamla stan i Stockholm. Jag kommer inte ihåg om han fick skjuts i ilfart de 32 milen till den gamla trästaden eller om han körde själv. Men strongt nog så svänger han in på Vaxblekarens parkering i Eksjö och springer upp på scen bara en kvart försent och man kan väl säga att ”Stone Me Into The Groove” betydde nåt speciellt denna sommarkväll i Eksjö…

Veckans låt: Justin Townes Earle – Harlem River Blues

En av de bästa låtarna jag hört på länge. En av de bästa artisterna jag upptäckt på länge. Jag har jobbat med hans far Steve Earle, som gav sin son mellan-namnet ”Townes” för att hylla sin egen mentor Townes Van Zandt. Det var så sorgligt att Justin Townes Earle dog nyligen. Varför måste så många fina artister dö i förtid. Justin Townes Earle blev bara 38 år !
https://open.spotify.com/track/705t4FIT7itZwAyFKt3krq?si=shRQivm_R2a0_LzIfZgO7Q

Veckans bonuslåt: The Clash – Revolution Rock

Vad ska man säga; så jä***la bra. Ursprungligen skriven av den jamaicanske reggaeartisten Danny Ray, men The Clash versiion från London Calling är rockhistoria blandat med reggaehistoria.
https://open.spotify.com/track/4HNkcbObzBZnIlxB49GgrC?si=6qrO94YTSXiRwj2QQ-oqxA

Vad tror ni, comeback nästa vecka, eller?

Håkan

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *