Wild Guitars med Little Steven och mer cancer


BILDTEXTER:
1. Little Steven, hjälten som kom till Hultsfred och la på vilda gitarrer och grym sång på vår platta
2. Cancer, del 2
3. Omslaget till Rockparty med Rockparty Brass Band featuring Little Steven
4. Jakob Hellman, en fin artistvän, som jag kanske arrangerat fler spelningar med än någon annan i landet.

Wild Guitars med Little Steven och mer cancer

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 44:

Jag är ledsen att det blev så deprimerande läsning om cancer sist. Jag är ledsen att meddela att det blir värre. Nja, inte värre, men mer om cancer, en utveckling av förra veckans prylar som kan ge oss cancer. Det var faktiskt så att jag aldrig tidigare fått så många som hörde av sig och ville veta mer och överhuvudtaget prata mer om cancer. På ett sätt var det ju bra, för jag har alltid känt att cancer varit lite tabubelagt. I alla fall ända tills någon vi känner dör i cancer. Då blir det liv i luckan på sociala medier och FUCK CANCER skrivs och skyltas i varenda inlägg. Det är förståeligt, men också försent. Jag kan inte jättemycket om cancer, men jag tänker själv och förstår att den måste ju komma nånstans ifrån, Maten är mitt stalltips. Som vanligt kan man inte heller lita på forskningen. Den som finns är oftast betald av världens största industri; livsmedelsindustrin och hur tillförlitlig blir den då?
Hoppas en bra story om min hjälte Little Steven kan lätta upp stämningen….

40 miljoner människor dör i förtid i den metabola pandemin

Så kom den igen, den metabola pandemin. Den handlar om just vad vi stoppar i oss. Den handlar bl.a. om cancern. En vanligen förekommande siffra är att 40 miljoner människor dör i förtid i den metabola pandemin. Det att jämföra hur många som dör i förtid pga klimatet. Det är kring 0. Några av er protesterar säkert högljutt i villan nu och säger att 10.000- tals dör av orkaner, bränder och översvämningar och det är sant. Men om man räknar den siffran, så måste man också räkna med att ännu fler överlever pga av att jordens livsmedelsskördar slår rekord nästan varje år. Det växer bättre och färre dör av svält… Jag antar att vi kommer att komma tillbaka till detta brännheta ämne i dessa Greta-tider. Jag är förresten imponerad av Gretas engagemang, men tycker synd om henne att hon ensam ska behöva bära hela den bördan ensam på hennes små axlar. För ingen tror väl att staterna eller kapitalet kommer att vilja göra något åt läget?
Nåväl, över till cancern och då hade jag ett antal saker som det är smart att undvika. Idag utvecklar jag dom 10 sakerna. Jag börjar med genmodifierad mat….

Genmodiferad mat kan ge dej tumörer

Genetiskt modifierade organismer, eller också känt som transgenisk mat, kan orsaka många sjukdomar. Vanligast tror man att den ökar risken för cancer. Kemiska produkter som används för att öka tillväxten kan ge dig tumörer. Transgenisk mat finns överallt, speciellt i det som innehåller soja, majs eller raps. Försök istället följa en kost som inte använder bioteknologi för att odla livsmedel.

Bearbetat kött med massor av kemikalier

Alla köttprodukter, som kallskuret, bacon, korvar, mm. innehåller kemiska konserveringsmedel som får produkterna att hålla och se bra ut. Dessa kemikalier kan dock öka risken för cancer. Nitrat och natriumnitrat är länkade till en märkbar ökning i risken för denna sjukdom, speciellt i din grovtarm. Om du vill äta kött kommer du att behöva välja charkprodukter utan nitrat och helst från djur som blivit uppfödda med gräs och inte spannmål.

Vanliga läskedrycker är faktiskt farliga och deras lightversioner är ännu farligare

Läsk kan orsaka cancer. Så enkelt är det. Detta inte bara för att de innehåller stora mängder socker (de som inte är light), utan även kemikalier, färgämnen, tillsatser, mm. Läsk kan försura kroppen och ”mata” cancerframkallande celler.

När det kommer till lågkalorivalen är dessa ännu farligare eftersom de innehåller aspartam, ett sötningsmedel som  kan orsaka olika sjukdomar, inkluderat cancer och medfödda defekter. Andra sötningsmedel som sukralos och sackarin har blivit länkade till olika sjukdomar. Försök att alltid välja naturligt pressade juicer, eller i bästa fall, vatten.

Raffinerat mjöl gör att sockernivåerna i blodet rusar

Vi talar om den vitfärgade typen av mjöl, en vanlig ingrediens i många bearbetade matprodukter. Dess överflöd av kolhydrater är oroväckande. Regelbunden konsumtion av raffinerat mjöl som är relaterat till en 220% ökning av bröstcancerfallen hos kvinnor. Ett högt glykemiskt index får dessutom sockernivåerna i blodet att öka snabbt, vilket får cancerframkallande celler att växa. Välj fullkorn (de som har en gul eller brun färg) och gör din egen mat. Köp inte mat eller bearbetad mat.

Raffinerat socker ökar insulinet och antal cancerceller

Detta påverkar dig på samma sätt som mjöl. Vitt socker ökar insulinet och cancercellerna i kroppen. Akta dig för mat med mycket fruktos som majssirap (vilket finns i många produkter du köper i affären), som är extremt farligt för kroppen. Kakor, bakverk, juicer, såser, flingor och läsk innehåller detta. Detta förklarar till viss del varför det förekommer allt fler fall av cancer i världen. Som ett alternativ till vitt socker kan du använda stevia (köp den torra växten) eller honung (ekologisk för att söta din mat.

Processade oljor håller din mat ”färsk”, men du får de otäcka bieffekterna

De används för att konservera bearbetad mat så att den håller sig ”färsk”. Dess bieffekt är att den ändrar strukturen och flexibiliteten hos de cellulära membranen i din kropp. Detta kan resultera i sjukdomar som försvagar dig. Om du lagar mat med dessa lagar du alltså mat som kan orsaka cancer, eller som kan påskynda utvecklingen av den.

Transfetter innehåller cancerogena ämnen?

Förekommer i stora mängder mat som du köper och äter varje dag. Med det sagt byter många tillverkare ut detta mot vad som sades vara ett säkrare alternativ. Nu diskuterades huruvida palmoljan också innehåller cancerogena ämnen.  Ett tips – köp inte mat som innehåller transfetter  – denna mat kan orsaka cancer.

Industriellt producerade frukter och grönsaker är förgiftade

98% av frukter och grönsaker är kontaminerade med bekämpningsmedel som kan orsaka cancer.

Hur kan de hälsosammaste frukterna höra till mat som kan orsaka cancer ? Problemet ligger inte i maten i sig, utan har att göra med hur de behandlas innan de släpps på marknaden. 98% av frukter och grönsaker är kontaminerade med bekämpningsmedel som kan orsaka cancer. Äpplen sitter högst upp på denna oönskade lista, följt av grapefrukt, jordgubbar, koriander och potatis.

De kemiska produkterna sprids över fälten för att förhindra skadedjur och sjukdomar. Ett resultat av detta är att de personer som äter dem blir sjuka. För kvinnor kan konsumtionen av dessa kemikalier öka risken för att deras barn får hälsokonsekvenser, som inlärningsproblem. För att motverka detta, välj organiska produkter eller de som har blivit certifierade som ”fria från bekämpningsmedel”. Gynna även din lokalhandel.

–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

Jag har tidigare hänvisat flera gånger till David Stenholtz, som är specialistläkare i onkologi. David säger bl.a. att
– Kosten har en mycket stark inverkan på hälsan. Genom kostval är det möjligt att ta bort en rad sjukdomar, främst hjärt-kärlsjukdomar, högt blodtryck (hypertoni), diabetes typ 2, övervikt.
Han fortsätter:
–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

Charkvaror, socker och mjöl är värst
Stenholtz menar att 30 procent av all cancer orsakas av ohälsosamma livsmedel – och lägger man till överviktsfaktorn stiger den siffran till 50 procent.
Och av alla livsmedel är charkvaror som charkuterier, socker och vitt mjöl värst.
– Alla processade livsmedel. Som exempelvis processat kött (charkvaror som korv och bacon). Socker och vitt mjöl orsakar mycket ohälsa. Det här har vi vetat i 30 år men forskningsläget blir allt tydligare, fortsätter Stenholtz…

Håkans hälsovecka

Inte supermycket att skryta med, men bättre än förra veckan och minus ett kilo får duga. Hyggligt mycket grönsaker har ersatt kolhydrater i parti och minut. Lite frestelser i form av glass och vin har inte gått att undvika, men räknades bara in en enda dag denna vecka…. Veckan som kommer så blir det fokus på att äta ännu mindre portioner. Jag gissar att det kan ge ett eller 1 ½ kg….

WAX 082 – “Lets Put On Some Wild Guitars”, Little Steven med Rockparty Brass Band (1989-05-14)

En gång å slutet av 80-talet, så startade jag ett projekt i Hultsfred till förmån för ANC i Sydafrika. Jag drömde om att på något sätt få med mig Little Steven på detta eller Steve Van Zandt på det detta. Jag försökte envist få kontakt med min idol, som vi några år tidigare hade sett en helt fantastisk konsert med i Lisebergshallen i Göteborg. Eftersom jag är världens envisaste smålänning, så tröttande säkert Little Steven och hans agent på mig och gick med på en spelning och medverkan i ANC-projektet. Jag trodde dock inte att jag skulle få med mig Little Steven att vara med vår skiva till förmån för ANC. Men, sent en lördagskväll, så hör jag självaste Little Steven på min telefonsvarare, som säger att han gärna lägger lite sång och gitarr på vår skiva. Några dagar sedan kommer Little Steven iklädd de färggrannaste sjalar vi sett. Han kommer ner i lilla PLC Studio i Hultsfred där ägaren Peter Jingsäter upplåtit sin studio. Det enda Steve Van Zandt säger är:
”Lets Put On Some Wild Guitars” och det är precis vad han gör. Vårt band hette Rockparty Brass Band och låten Rockparty och den kom senare ut på Rockparty Records (Vinyl RP 002). Förutom Little Stevens gitarrspel och hans sång, så är väl inte låten något mästerverk, inte ens min körsång, men vi som var med kommer aldrig att glömma den här ofattbart häftiga händelsen en majdag i Hultsfred.

Som vanligt får ni några bonus WAX, bara för att jag har många att skriva. Bara konserter var 4726 sist jag räknade. Nu är det fler…

WAX 083 – Kaiser Chiefs på Mondo (2004-09-11)
Länge hade jag velat göra en konsert med brittiska indierockbandet från Leeds. Nine Eleven 2004 hände det.

WAX 084 – Jacob Hellman, Magnus Carlson, Sigge Hill & Svante Grundberg på Gränsö Galore i Västervik (2008-07-18)

Vilken skön samling artistvänner på samma sköna kväll ute på vackra Gränsö i Västervik spelandes på mitt koncept; konsertserien Gränsö Galore, som dock bara dansade en sommar.

Veckans låt – Hanna Aldgrave – You Aint Worth The Fight

Igår var jag på Emmas Lada utanför Eksjö och såg Jason Ringenberg från Jason & The Scorchers. Jag var där med min vän Erik. Han hade varit på Emmas Lada ett par månader tidigare och sett Hanna Aldridge från Alabama. Så upptäckte jag denna stjärna. Nu kan ni upptäcka henne.
https://open.spotify.com/track/6yO6KX6iMC95cyRNu1JxM4?si=ttsIG8OzT7m7MLg8DmPlcw

Thats it Folks, Its Late.

Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *