Sugar Baby Love och i Paris med Vanessa Paradis

BILDTEXTER:
1. Vanessa Paradis som Håkan ”jobbat” med eller kanske inte så mycket?
2. Socker är giftigt som narkotika
3. Smith & Thell måste gjort årets svenska låt eller en av dom i alla fall
4. The Rubettes sjöng titellåten ”Sugar Baby Love”  till dagens hälsoblogg

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 15; Sugar Baby Love

Jag är sockerberoende eller sockerknarkare, som bättre beskriver vad jag är. Hej på er, dagens hälsoblogg ska göra er till sockerexperter. Den fortsätter också med dåliga saker, dåliga mönster och saker som man måste lära om. Jag tänkte att det är lika bra att jag lägger korten på bordet och berätta om ett annat stort problem som jag har förutom stressen. Det är sockret. Jag är sockerberoende. Jag har blivit hyggligt bra på att hantera sockret, men ibland slutar hjärnan att fungera. Som i tisdags kväll. Jag äter som vanligt kvällsmat lite försent, även om den just denna kväll var hyggligt nyttigt; lite kött och mycket wokade grönsaker. Efter maten och en kopp grönt te, så kom det ett fruktansvärt sockersug. Jag bestämmer mej för att jag inte kan äta kakor, glass eller godis nu. Det är sådana gamla favoriter som dyker upp i huvudet. Hjärnan lyder dock inte alls, det är precis som om hjärnan blivit kidnappad. Hjärnan tar mig till köket och kroppen följer med. Hjärnan gör chokladbollar. Hjärnan ser till att jag äter upp alla, på tok för många. Sedan får jag förstås svårt att sova. Riktigt läskigt när jag tänker tillbaka på den händelsen, nu några dagar senare. Jag styrde verkligen inte hjärnan och mina handlingar. Det här är ett beteende som jag hört talas om för alkoholister, du kanske hört det också när alkoholister ska förklara att alkoholism är en sjukdom, där alkoholen helt enkelt också ”kidnappar din hjärna” Så är det att vara sockerberoende också. Mer om socker om en stund här nedan.

Mindre stress i veckan

Jag har stressat mindre denna vecka. Den enkla andningsövningen som jag fick av ”hälsokompisen” Ulf hjälpte. Först var det svårt att komma ihåg att göra den. Efter några dagar så kom jag på att jag kunde ställa in mobilen på ”andas” som en påminnelse kl 08, kl 12 och kl 16. Då klarade jag av det. Jag har fokuserat mer på stressen i veckan än att äta nyttigt. I helgen har jag dessutom tappat konceptet helt och ätit både för mycket gott kött, onyttiga kolhydrater, feta såser, vin, bröd och glass. Det känns ändå som att jag vet vad jag gör och att jag tillåter mej det. Jag vet att jag efter denna helg inte kommer att ha några problem att äta mer hälsosamt. Jag ligger efter med antal steg och ikväll måste jag nog ut och gå närmare 20.000 steg för att klara 10 per dag, men det ska nog gå… Har en kompis på besök, som vill prata affärer. Det kan han få göra på en sen långpromenad. Nu tillbaka till sockret och lite hård fakta

Socker är giftigt som narkotika

De snövita kristallerna ser rena och oskyldiga ut och smakar gott. Sockret är dock ett gift i klass med narkotika. Skulle raffinerat socker lanseras idag, så skulle det förmodligen blivit förbjudet på något sätt. Användaren blir beroende och drabbas av abstinens när tillgången tryter och sockret förgiftar långsamt kroppen

Globalt sett äter vi 156 miljoner ton socker om året. Mängden motsvarar att var och en av jordens invånare förgyller tillvaron med nästan ett halvt kilo socker i veckan. I västvärlden intar vi dock betydligt större mängder än i resten av världen. I USA täcker socker i läsk, godis och kakor omkring 20 procent av den dagliga kaloriförbrukningen eller 445 kilokalorier per invånare om dagen.

Nu håller forskarna på att komma fram till varför sockerförbrukningen har exploderat. Mycket tyder nämligen på att vår kropp blir fullkomligt besatt av sockret, så att vi blir beroende. Sockret är också på god väg att bli ett direkt hot mot vår hälsa.

Socker var exotisk krydda

Socker är en naturlig del av vår dagliga kost, och det kan tyckas underligt att de vita kristallerna är skadliga. Förklaringen är att socker, trots den stora förbrukningen, på intet sätt är ett naturligt livsmedel för människan. Tills för ett par tusen år sedan fick människor bara i sig socker, när de åt frukter, bär eller honung, och den typen av livsmedel fanns inte i överväldigande mängd.

Speciellt i de kallare områdena på jorden var naturens söta skafferi endast tillgängligt några månader om året. Först för omkring 1500 år sedan började vi på allvar odla sockerrör och utvinna rent socker. I början tillsatte överklassen sockret till maten som en exotisk krydda, men sedan har det blivit en väsentlig del av vår dagliga kost.

Vad är socker för något?

Vanligt vitt socker, som vi strör på havregröten, kallas på fackspråk sukros. Det består av en molekyl glukos och en molekyl fruktos, som är sammankopplade. De båda molekylerna har helt olika egenskaper, vilket gör sukros till ett slags doktor Jekyll och Mr Hyde. Som den aktade doktor Jekyll spelar glukos en central roll i vår kost och är ett helt oumbärligt näringsmedel.

Glukos – även kallat druvsocker – finns i form av stärkelse i framför allt potatis, bröd, pasta och ris. Kroppen har genom flera hundra tusen år vant sig vid att hantera glukos, och även om det skall njutas med måtta, behöver man inte bekymra sig över denna sockerart.

Även om de båda enkla sockerarterna kemiskt sett liknar varandra mycket, skiljer sig deras vägar, så snart sukrosmolekylen kommer ned i tarmen, där den spjälkas. Glukos förs med blodet runt till alla kroppens celler, där det kan användas som bränsle, samt till levern och musklerna, där det lagras som energidepåer för senare bruk.

Fruktsocker omsätts till fett

Det förhåller sig helt annorlunda med sockrets Mr Hyde i skepnad av fruktos, även kallat fruktsocker. Fruktos finns endast i begränsad mängd i vår naturliga kost, och kroppen hanterar det på ett helt annat sätt än glukos.
Sockrets skumma Mr Hyde omsätts nästan uteslutande i levern, där det liksom alkohol omvandlas till fett. Fettet kan lagras i levern, så att man får fettlever, men kan också föras med blodet, där det kan omvandlas till kolesterol och öka risken för hjärt-kärlsjukdomar eller sätta sig som fett runt de inre organen. Försök tyder på att sockret även orsakar fetma på ett mer indirekt sätt genom att kraftigt öka aptiten. Inte nog med det: råttförsök visar att djuren blir beroende och dessutom drabbas av abstinenssymptom, när de inte får något sött att dricka.

Socker borde förbjudas för barn

Socker – och speciellt dess dåliga del, fruktos – är alltså långtifrån så oskyldigt som det ser ut. En rad forskare kräver därför att vi begränsar tillgången till socker.
Fanbäraren i den rörelsen, läkaren Robert Lustig vid University of California, San Francisco, USA, föreslår att man utnyttjar erfarenheterna från kampen mot alkoholmissbruk och jämställer socker med alkohol och tobak. Barn skall inte få lov att köpa läsk eller godis, och sötsaker skall inte få säljas nära skolor. Förslaget kommer knappast att bli populärt, eftersom vårt sockersug har bitit sig fast i en allt för hög sockerkonsumtion, som kan bli mycket svårt att minska på utan sura miner.

Det finns såklart inga hälsovinster med att äta socker. Det finns bara sjukdomar att få, som; diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, karies, fetma och övervikt, depression… Listan kan göras hur lång som helst.

Det finns smartare saker än socker att använda om man vill söta mat

Jag kommer att återkomma till socker i fler bloggar, för att det är samtidigt ganska intressant hur en produkt kan påverka oss så negativt. Eller att något som är så gott, kan vara så farligt. Jag tror alla som läser det här om sockret redan visste hur farligt det är, men några av er kanske ändå behövde påminnas och åtminstone minska på konsumtionen av det raffinerade sockret, för det är det som är det allra farligaste. Ska man söta sin mat eller sina efterrätter, så finns det så mycket smartare saker att använda, än det vita sockret, som agavesirap, honung, dadelsirap etc. Måste man använda socker, så är ju råsocker mycket bättre än det vita sockret.

Veckans WAX 037 – Exekutiv producent åt Vanessa Paradis i Paris (1993-04-20)

Shit också, visst låter det coolt; jag är exekutiv producent åt Vanessa Paradis i Paris? Jag är med ett team från Sveriges Television på våren 1993 och spelar in en TV-dokumentär med franska världsstjärnan Vanessa Paradis. Hon hade ännu inte träffat Johnny Depp och blivit världens hetaste kärlekspar, men hon var ihop med rockstjärnan Lenny Kravitz, hade gett ut en av 90-talets bästa album och hon hade blivit Chanels stjärnikon….

Förutom ett helt team från Sveriges Television, så var det ett gäng från hennes skivbolag Polygram och några andra som jag inte kommer ihåg vilka dom var. Det var inga billiga restaurangnotor dessa dagar. Ni som kan Paris Michelinkrogar kanske känner igen några av dom vi besökte; Le Relais, Pavillon LeDoyen eller Resturante Auguste? Det var faktiskt en ganska sjuk uppvisning i att slösa bort pengar hela den här resan. Jag tror faktiskt aldrig tidigare eller senare har varit del av ett så dekadent leverne och sådant slöseri med pengar, men så var det i slutet på 80-talet och en bit in på 90-talet innan verkligheten kom ifatt musikindustrin. Dessutom så var jag inte alls exekutiv producent, för det hade dom redan en, utan jag fick mer följa med å skivbolagets bekostnad pför att jag då var en ganska tung kille, som bokade artister till olika TV-program. Som producenten Micael sa; ”vi har redan en exekutiv producent, som inte har någon egentlig uppgift, så vi kan lika gärna ha en till”

Och Vanessa Paradis var jättetrevlig och kul att hänga med…

Veckans låt blir Smith & Tell – ”Forgive My Friend”.

”Be My Baby” med Vanessa Paradis eller ”Sugar Baby Love” med The Supremes skulle ju kunna bli veckans låt, men båda har ju några år på nacken och just idag ville inte jag känna mej gammal och mossig, så jag tar istället en ny låt. Jag fastnade för Smith & Thell’s ”Forgive My Friend”. Grym låt, i rakt nedstigande led från I´m From Barcelona och The Lumineers för att ta de två första artisterna jag tänkte på när jag hörde Smith & Thell för första gången….
https://open.spotify.com/track/7mJKfgBVhd5lB3jweVwVQS?si=a-csPIOfQV-K7Lu3WLb3kA

Veckans bonuslåt nr 1 är förstås; Sugar Baby Love” med The Rubettes

Ja, vad annars. Den gamla ”60-talsdängan” med The Rubettes är inte bara en skön poplåt, den fick ju dessutom ge namn till veckan hälsoblogg.
https://open.spotify.com/track/1WZ7nC1GSk8rCF3X4cRiOv?si=U789G9pxRKC0stvreRgtfw

Veckans bonuslåt nr 2

Blir förstås en riktigt bra låt med just Vanessa Paradis, det får bli ”Be My Baby” från det otroligt bra albumet som bara heter Vanessa Paradis och kom ut 1992.
https://open.spotify.com/track/5UkoitnvaDUSsq7cVsOdOh?si=Z_7KP7Q4S9WD87WgNmjPdA

Ha en skön vecka, och en gladare vecka utan socker….

Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *