Stress, smoothies & Weeping Willows i Mexicool


BILDTEXTER:
1. Weeping Willows eldar upp en amerikansk bil i Mexico
2- Weeping Willows mutar mexikanska snutar för 150 dollars per gubbe
3. Eksjö Stadsfest 2013
4. Stress är skitfarligt om den är kronisk
5. En helt vanlig, men supergod smoothie, recept nedan


Stress, smoothies & Weeping Willows i Mexicool
Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 46:

Jag har som ni vet alltid hävdat att jag är expert på ohälsa med stress som specialitet. För att vara expert på ohälsa är jag förbaskat duktig på hälsa, tycker jag själv. Jag är verkligen också expert på stress, men det är inte lika roligt eller lika bra. Det är faktiskt livsfarligt. Nu har dock det märkliga inträffat att jag snackat väldigt mycket med en kompis på sistone, som också är expert på ohälsa. Vi kan kalla honom Anders; en liten go och rund gubbe, som är snällheten själv… Nu har Anders visat sig vara en bättre expert på stress än mej. Han påstår till och med att han vet varför jag har så svårt att gå ner i vikt just nu. Han påstår att det är på grund av all stress. Jag började läsa på ordentligt och inser att han har rätt. Jag blev rädd för att jag inser att min stress är livsfarlig.

Dagens hälsoblogg kommer också att ta er till Mexico där vi eldade upp bilar och mutade poliser när vi spelade in Weeping Willows video ”True To You”. Sen blir det lite Eksjö Stadsfest och lite Hultsfredsrock.

Akut stress är inte så farligt

När jag väl läst med hjälp av bl.a. tidningen iform, så kan jag rapportera följande. Man skiljer på två former av stress: akut stress och kronisk stress. Akut stress är något som uppträder korta perioder i din vardag, om du måste klara av en uppgift som kräver extra koncentration. Då aktiverar kroppen det sympatiska nervsystemet som förbättrar reaktionsförmågan och gör att du klarar utmaningen. Denna typ av stress är kortvarig och faktiskt användbar för oss, eftersom den hjälper oss att göra vårt bästa. Akut stress skadar inte kroppen eftersom nervsystemet snabbt återgår till sitt normala tillstånd.

Kronisk stress sliter hårt på dej

Kronisk stress är däremot ytterst skadlig för kroppen, eftersom tillståndet varar under lång tid och därmed sliter hårt på systemet. Du upplever kronisk stress när du konstant utsätts för krav som du inte kan leva upp till (till exempel för mycket arbete) och då du inte har möjlighet att undanröja hotet eller ta paus från det. Symtomen på kronisk stress är ökad vikt, samt koncentrationsproblem, huvudvärk, muskelspänningar, spänningar i nacken, humörsvängningar, försämrad matsmältning, överätning och sömnproblem. På längre sikt kan du drabbas av inlärningsproblem och hjärt-kärlsjukdomar.

Adrenalin, noradrenalin, aldosteron och kortisol.

När du är stressad sätter kroppen igång en lång rad reaktioner för att förbereda dig för kamp eller flykt. Allra först utsöndrar binjurarna adrenalin, noradrenalin, aldosteron och kortisol.

Adrenalin och noradrenalin får pulsen och blodtrycket att öka så att blodet snabbare pumpas ut till musklerna och de viktiga organen, medan aldosteron kontrollerar natrium- och kaliumbalansen i blodet och cellerna. Här finns förklaringen till din viktuppgång.

När kroppen börjar anhopa mer salt binder det vattnet i kroppen och du går upp i vikt. Samtidigt gör kortisol dig hungrigare, i synnerhet på socker och fett så det är lättare att lägga på extra vikt under en stressad period. Många upplever att de får för lite sömn, också det ökar aptiten.

Ja, det var ju inte så kul läsning. Vill ni läsa mer om stress, träning eller hälsa i allmänhet, så kan jag rekommendera tidningen IFORM. Tidningen försöker att göra hälsa så överskådligt och motiverande som möjligt – oavsett om den ska guidar dig till att komma i form på rekordtid, äta lätt och gott i en hektisk vardag eller att varva ner och ge huvudet lugn och ro. Låter som en sund och bra tidning i mina öron. Jag ska i alla fall kolla in den mer. Se https://iform.se/

”Håkans ihållande stress ger en särskilt ökad risk att utveckla övervikt”

Jag känner igen mej på varenda beskrivning. Läskigt nog känns det som att stress har blivit ett normaltillstånd för mej. Jag går aldrig mindre än 10.000 steg om dagen sedan snart ett år till. Jag äter hyggligt nyttigt, men går ändå inte ner i vikt. Tack, Anders. Jag fattar. Kan du nu bara tala om för mej hur jag slutar stressa? Stress som blivit en sådan stenhård vana hos mej? En farlig vana. Fortsättning måste följa. Säkert redan nästa vecka….

Men, nu måste jag ge er ett tips på en väldigt god smoothie.

Avokadosmoothie av Sofia Sjöström:
Kokosvatten
avokado
chlorella
lime
mynta
hampaprotein
frusen mango
ananas
äpple

Skitgott, testa…. Bättre än stress.

WAX 088 – Weeping Willows mutar poliser och eldar upp en bil Mexico (1999-04-14)

Första singeln från Weeping Willows andra album var True To You. Självklart kände vi oss tvungna att spela in en dyr påkostad video. Jag kontaktade producenten Johan Skaneby och vi blev ganska snabbt överens om att videon borde spelas in i Mexico för låtens känsla. Jag började göra en budget och tänkte förstås följa med som ”exekutiv producent” och övervaka inspelningen, men egentligen utan någon större funktion. Hur jag än räknade, så fick jag inte in mig själv i budgeten med alla flygresor och filmteam. Johan, teamet och bandet fick åka själva tillsammans med modellen Karin Myhrenberg, som spelade huvudrollen i videon tillsammans med Magnus Carlson. Stackars jag fick stanna hemma i Tjockhult. Men, jag var med i matchen ganska mycket i alla fall, för producent-Johan ringde först och frågade om han fick köpa en stor amerikansk bil, som inte inrymdes i budgeten. Jag undrade förstås varför det var nödvändigt? ”Jo, för att vi måste elda upp den i en häftig scen” säger Johan. OK, säger jag, och suckar. Ett par timmar senare ringer Producent-Johan igen och säger att dom ”bara måste” muta ett par mexikanska poliser till en scen. Jag frågar vad det kostar då? ”150 US-Dollar per snut”, säger Johan. Jag suckar igen, men fattar att det kommer bli en cool scen. Jag börja räknahur många extra skivor vi måste sälja nu. Den här videon som redan kostat en förmögenhet. Videon blev grymt bra tycker jag, men låten ingen hit förutom i Finland. Men, dåvarande bassist Stefan borde få fler roller när man ser så mexicool ut som han. Se videon här: https://www.youtube.com/watch?v=a-7W-wclm10

WAX 089 – Projekt Mutant och 1982 efter Kristus på Klubben i Hultsfred (1982-11-11)

Från Eksjö kom Projekt Mutant och spelade skjortan av 75 besökare på Klubben i Hultsfred. 1982 efter Kristus hoppade sönder scenen.

WAX 090 – Eksjö Stadsfest 2013 (2013-08-30)

En helt vanlig Stadsfest. Min sista i Eksjö innan jag blev turistutvcklingschef på Öland. Sven-Erik i Sven-Ingvars tackade mej på scen för allt. Här är banden som spelade:
Sven-Ingvars, Yohio, Petra Marklund, Syster Sol, The Sounds, Tjuvjakt, Norlie KKV, Robin Stjernberg, KWAI featuring Adam Tensta, Cleo m.fl, Lars Demian, Linda Bengtzing, Mikael Wiehe, Anders Fox, Ann-Louise hansson, Anne-Lie Ryde, Apollonia, Broken Door, Bullet, Crazy On A Monday, Darin, De vet du, Definitivt (Mimi Kry & DLK), Danskavalkaden, Nässjö sportdansklubb, Disco Fever, Griftwood Company, Ellen Molnia, Erja Lyytinen, Ethnophonic, Funk Mechanic, Hanna Stenlund, High Fajv, Hot Wheelz, Isabella Lundgren & Carl Bagge Trio, Isak Strand vd Poe, Johan Lindberg Trio, Jonas Hellborg, Jönköping Storband med Viviann Buczek, Kickin Lazes, Kong, Konst och hantverksbyn, Mohlavyr, Moneypennies, Mönsterås Blues Band, Nicolai Dunger, Niello, Outtrigger, Paint Everyday Orange, Sean Magnus, Sixten and the cupcake, Spiders, Straight Ace, Tell us, Therese Freidenwall, The Hwillagerf, The Ohios, The Rumble, Urban Chaos, Vacant, Vildblomma, Western Punk, Secret River, Willys Pegleg,

Veckans låt – Siouxsie And The Banshees – Dear Prudence

Kanske den bästa cover på The Beatles någonsin säger min kompis Roger. Engelska postpunkarna Siouxsie And The Banshees är lite sorgligt bortglömda, men nu väcks de till liv i min värld i alla fall. Lyssna själv:
https://open.spotify.com/track/34tFidHrETMAjsiK87WVVW?si=Tvlfgo2XQg6UPETn36UCiQ

Veckans bonuslåt – Sade – Flower Of The Universe

Jag har älskat Sade sedan dagen jag hörde Smooth Operator första gången. Det är väldigt långsamt och finstämt för min smak, men hon sjunger så förtrollande, så jag måste bara lyssna då och då. Den här låten är en singel från 2018, så den kanske ni inte hört
https://open.spotify.com/track/3F6dDV4voQ5OTTYpzpIVYt?si=f36qz3WzTGWpAF_VShAgxw

Det var allt från Småland denna gång. Stressa inte så mycket nu. Ha de fint

Håkan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *