Sockret klarar sig, men Absolut Hultsfred stäms


BILDTEXTER:
1. Absolut Hultsfred, ett stackars musikalbum jagat av AB Vin & Sprit och Absolute Music
2. Socker inte snällt att ge till barnen
3. The Beatles på taket på avskedsspelning 1969
4. Ian Brown från The Stone Roses
5. Willy Tea Taylor från Kalifornien

Sockret klarar sig, men Absolut Hultsfred stäms

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 50:

Välkomna till Waxegårds hälsoblogg. Idag ska jag skriva mer om socker. Har fortfarande ofrivillig paus i hälsoresan, jag orkar helt enkelt inte. En av anledningarna är att jag för tillfället äter alldeles för mycket socker. Men, så är jag ju sockerberoende också. Jag kan faktiskt jämföra mej med några riktiga alkolister jag känner. De styr inte alkoholen själva, hjärnan är kidnappad och kräver alkohol och det är oerhört svårt att stoppa. Precis så reagerar jag på socker. Hjärnan kidnappas och behöver socker till varje pris. Därför känns det konstigt att läsa om forskare som säger att socker är inte alls så farligt. Jag vet att det är farligt. Som vanligt är forskarna oeniga. Kan det vara så att de är påverkade av vem som betalar deras forskning? Som vanligt….
Veckans hälsoblogg handlar också om hur både AB Vin & Sprit och samlingsskivorna Absolute Music ville stämma oss för att vi gav ut en jättebra skiva. Några konserter också; en med Ian Brown och en på taket på torget i Eksjö.

Vi föräldrar ansvarar för barnens sockerintag        

Vi börjar med sockret del 923 eller vad det är och idag ska jag framförallt lyfta fram hur korkat det är vi vänjer våra stackars barn med den skiten. Jag är inte för förbud, men socker är så himla beroendeframkallande, så vet i tusan om jag inte skulle kunna förespråka det eller i alla fall starka begränsningar på något sätt. Till sist när det kommer till barn, så är det ju vi föräldrar som bär ansvaret och det är klart vi måste skydda våra barn mot för mycket socker, eftersom det kan påverka dom negativt för resten av deras liv. Jag tror faktiskt på de forskare som påstår att socker är lika beroendeframkallande som heroin och om det lanserades idag, så hade det blivit totalförbjudet. Jag har inte prövat heroin, men för mej så är det i alla fall otroligt mycket mer beroendeframkallande än tobak, kaffe och läkemedel för att ta några exempel jag däremot prövat mycket…

Sockret är betydligt farligare än kolhydraterna och fettet

En av de forskare jag litar på heter Ann Fernholm och hon är vetenskapsjournalisten som disputerade i molekylär bioteknik vid Uppsala universitet 2001. Erfarenheterna från forskarvärlden gjorde att hon växlade spår.
Forskare ska granskas som alla andra makthavare, var hennes ledord. Fernholm har flera gånger kunnat slå fast att de kostråd och rekommendationer som forskare och myndigheter sprider ibland är helt felaktiga. Nyckelhålsmärkningen, till exempel.
Man nyckelhålsmärker den ”magra” yoghurten med massor av tillsatt socker men inte den fetare, men sockerfria yoghurten, konstaterar Fernholm.
Sockret dödar. Inte fettet. Fernholm berättar om en svårt diabetessjuk kvinna, som ökat i vikt till över hundra kilo av allt insulin, som fick rådet att göra något helt annat. Hon testade en lågkolhydratkost, LCHF alltså, och rasade ganska snabbt 40 kilo i vikt, fick perfekta värden och kunde minska rejält på insulinet.
– Och då ska ni veta att hon började sin dag med en blandning av grädde och creme fraiche istället för fil, tvärt emot allt vi fått lära oss, alla kostråden vi växt upp med.

Forskarna stirrar sig blinda

Forskningen har stirrat sig blind på kolesterolvärdena, men sockret är betydligt farligare än kolhydraterna och fettet, menar Fernholm.
– Många har i dag en irriterad tarm. De har ont i magen och utreds för gluten-, laktos- och mjölkproteinallergi. När man inte hittar något, får de diagnosen IBS men inga råd om hur de kan påverka med kosten…
Fernholm påpekar att barn i Sverige äter ungefär 300 gram sötad mat varje dag och att fettlever, som man tidigare kopplade samman med alkoholism, blir allt vanligare bland barnen.

Socker ger ämnesomsättningsproblem

En enda påse Gott & Blandat innehåller lika mycket socker som sex äpplen. Godis vi i värsta fall trycker i oss på fem–tio minuter.
– Och då får vi inte i oss någon näring alls, inget smörjmedel för tarmen, bara kalorier som det blir leverns uppdrag att rena. Det går inte och det sprutar ut insulin i kroppen, insulin som triggar tillväxt. Vi får ämnesomsättningsproblem, som bukfetma är ett symptom på. Fett insprängt överallt.
På sikt riskerar vi typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Fernholm har ett mantra vid godishyllan; ”cancer–demens, cancer–demens…”
Rensa ut sockret och bli frisk, är hennes slutsats.

Lite fakta om Ann Fernholm

Hon är vetenskapsjournalist som disputerat i molekylär bioteknik. Utnämnd till årets vetenskapsjournalist 2010 efter en granskning av solkrämer. Har granskat kostråden till typ 2-diabetiker. Råd som aldrig vilat på någon gedigen vetenskaplig grund.Brinner för hur kosten kan påverka hälsan. Ser sockret som det absolut största hotet, som orsakar diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, cancer och demens. Hon har startat Kostfonden, som likt cancerfonden skänker pengar till forskning – om kost. Ann har skrivit boken; ”Ett sötare blod”. Kort å gott, känns som en bra tjej att lita på mer än andra forskare.

Grönsaker, gurkmeja och Gojibär

Grönsaker, gurkmeja och Gojibär skullle jag kunna avsluta med att skriva om, men det gör jag inte. Det är förvisso nyttigt och hade platsat fint i en hälsoblogg. Mycket näring i grönsakerna, mycket antooxidanter i gurkmejan och gojibären. Det där vet ni ju redan, så jag skriver inget mer. Över till dagens första WAX-story… Och det är 100-jubileum, men jag har säkert 1000 till att berätta för den som vill höra. Alla är nog inte lika anmärkningsvärda dock….

WAX 100 – Absolut vodka och Absolute Music stämmer Absolut Hultsfred (1992-04-10)

Först vill Vin & spritcentralen stämma oss. Kort därefter ville Absolute Music stämma oss. Vi hade inte tillverkat sprit eller rånat någons skivlager. Det enda vi hade gjort var att jag hade gett en samlingsplatta med våra favoritband I Hultsfred. Absolut var det självklara namnet eftersom det här var våra absoluta favoritband, som hade betytt så myckegt för oss i Hultsfred. Det var också bland det roligaste jag gjort I hela mitt liv. Vi lyckades hitta endast outgivna inspelningar med alla våra favoritartister.
Jag var bland annat nere I skivbolaget Mistlurs källare på Roslagsgatan I Stockholm och hittar en outgiven inspelning som Ebba Grön gjort med Stones-låten “Happy” som inte ens bandet själva kom ihåg. Det var stort och en bra början. Ett annat stort minne var när vi övertalade Olle Ljungström att spela in en cover på The Only Ones “Another Girl, Another Planet”, så blev det en av anledningarna till Olle comeback. Olle hade lagt av med musiken, men blev så peppad av att spela in med oss, så det blev början på hans fantastiska solokarriär. Utländska artister som Echo & The Bunnymen, Triffids och Hunters & Collectors bidrog mer än gärna, för att dom verkligen gillade oss I Hultsfred. Våra Svenska artistkompisar ansträngde sig såklart också hjärtligt att hitta låtar som var bra, som ingen hört förut. Lite mer överraskande var att Mauro Scocco ringde och ville vara med.
Hur gick det med stämningarna då? Jo, statens vin & spritbolag gjorde upp med Eva Records som gav ut Absolute Music. Om vi bytte namn på plattan, så slapp vi rättegång. Vi bytte till “Rockparty Hultsfred”, men kallade den ändå ”Absolut Hultsfred”, för alltid…
Här är alla artister och låtar som var med:
The Wannadies-Never Killed Anyone, Olle Ljungström-Another Girl, Another Planet,  Sator-Nothing Hurts, The Triffids-Rent, Mauro Scocco-Om igen, The Creeps-Aint It Hard, The Sinners-Show Your Face, Torsson-Hej kontinent, Wild Rover-Urspårningen, Docenterna-Kom ner på Jorden, Lolita Pop-Light, The Nomads-I remember, Union Carbide Productions-Hello, Ebba Grön-Happy, Echo & The Bunnymen-Paint It Black, Reeperbahn-Fire, Hunters & Collectors-Do You See What I See (live) och Rockparty All Stars – T-Bone

WAX 101 – The Mad Men Band gör en Beatles och spelar på taket i Eksjö (2010-08-27)

The Beatles gjorde ju en klassisk avskedsspelning på skivbolaget Apples tak den 30 januari 1969. Man vill ju inte vara sämre, så 2010, så arrangerade jag en spelning med Sveriges bästa Beatles-tolkare The Mad Men Band (då under namnet Grand Old Softies) på taket på torget i Eksjö fredagen den 27e augusti 2010.

WAX 102 – Ian Brown på kaosartad spelning på Mondo (2005-03-05)

The Stone Roses sångare Ian Brown gjorde solokarriär och besökte klubben Mondo 2005, en konsert som var ganska kaosartad. Någon i publiken stormade scenen, men Ian räddades av ett gäng Djurgården-supporters. ”Madchesterprofilen” Ian Brown hyllade Djurgårdarna efteråt och sa; ”I thought my crew was back in Manchester!”

Veckans låt: Willie Tea Taylor – Lullaby

En av många nya amerianker som spelar country eller americana… Upptäckte den här i Jeansbutiken i Nässjö där min kompis Anne tipsade mej om Willie Tea Taylor. Hon hade sett honom 2 gånger i Emmas lada. Mycket bra musik passerar den ladan utanför Eksjö….
Willie Tea Taylor kommer från Oakdale, California, känd som “Cowboy Capital of the World”, för att så många ”Rodeo-Champions” kommer härifrån.
Lullaby är från hans andra album som kom 2013 och heter ”Colour This Album”
https://open.spotify.com/track/1PDumW3wHr1rMlH4RKkrMn?si=hFal84wKR-utJyPgMmDMrA

Veckans bonuslåt 1: The Triffids – Rent (Från Absolut Hultsfred)

Det här en Pet Shop Boys cover som våra australiska favoriter The Triffids spelat in och som ligger på Absolut Hultsfred.
https://open.spotify.com/track/7hr7fGyDDC6fmz3wjvffLT?si=GCwPhun1R56PegV2YR5DYA

Veckans bonuslåt 2: Echo And The Bunnymen – Paint it Black (Från Absolut Hultsfred)

Echo And The Bunnymen gör Rolling Stones “Paint It Black”, som första gången kom ut på just Absolut Hultsfred
https://open.spotify.com/track/09CJ0ouE1xvakuPe7Tm2rY?si=k1apmOaHQfKnSmUEidzveA

Hittade väldigt få låtar från Absolut Hultsfred på Spotify, det får jag ta tag i ordna så smångom. Med det säger jag hej och tack för denna vecka. Vem vet, nästa kanske blir en överraskande hälsovecka. Jag vet i alla fall inte. Den som läser nästa vecka får veta… Hej

Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *