Pingisvärldsmästaren, kantareller och metabola pandemin

BILDTEXTER:
1 & 2. Stellan Bengtsson; legendarisk världsmästare i pingis och stort Wilmer X-fan, precis som Hälsobloggaren Waxegård
3. Kantareller inte så överdrivet nyttigt, men överdrivet gott
4. Den metabola pandemin; dags att den får den uppmärksamhet den förtjänar

Pingisvärldsmästaren, kantareller och metabola pandemin

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 34:

Stellan Bengtsson blev världsmästare i Bordtennis i april 1971 i Nagoya i Japan. 9 år senare utbryter den metabola pandemin i Sverige. 2 år senare har Rockparty premiär i Folkets Park med Herr Marmelad & hans skorpor. 5 år senare är Stellan Bengtsson på Club Fredman i Malmö på Wilmer X liveinspelning. I Juli 24 år senare är Håkan Waxegård i skogen och hittar ett hav av skogens guld; kantarellerna. Där har ni de viktiga händelserna i dagens hälsoblogg. Ni kommer fatta…

Det flesta av er har säkert aldrig hört talas om den metabola pandemin eller så har ni hört talas om den, men inte vet vad den är. Några av er kanske hört talas om den, men inte orkat bry er. Ni har säkert nog med allt annat i så fall. Jag förstår er, vi lever ju i en extremt stressig värld med många måsten… Jag har skrivit om det här förut, men inte använt det här begreppet. Jag har inte mycket till över för den cyniska livsmedelsindustrin och dito läkemedelsindustri.

Oroa er inte personligen för den metabola pandemin

Den metabola pandemin låter inte så kul, kanske till och med lite skrämmande. Oroa er dock inte. Ni har all möjlighet i världen att ändra på detta sjuka, för er egen del. Den metabola pandemin har dock helt hamnat i skymundan till klimathotet. Trots att 40 miljoner människor dör i förtid i världen, så är det nästan inga som pratar om den, debatterar den eller tas upp i media. Är i inte det märkligt? Vad är då den metabola pandemin?

Som en epidemi, fast större

Jo, den metabola pandemin är en sjuklighet (som en epedemi, fast större) som redan påverkar uppåt halva jordens befolkning. Av alla olika problem på grund av människans påverkan på livsmiljön, är denna pandemi den allvarligaste. Hälsa och livskvalitet för flera miljarder människor är skadad och omfattningen av skadan ökar snabbt. Pandemin skördar redan hälften av alla förtida dödsfall i världen och hotar hela sjukvården med överbelastning.

Orsakerna bakom den metabola pandemin är förändringar i den för oss människor naturliga livsmiljön under 1900-talet som plötsligt gör oss överviktiga och sjuka. Den viktigaste förändringen bakom pandemin är kostrelaterad, men även det ökande bruket av medicinska substanser spelar en viktig roll.

Pandemin startade med industrialiseringen av matproduktion

Pandemin började i USA under 1900-talet med industrialiseringen av matproduktionen. Den tog på allvar fart där omkring år 1980, för att sedan sprida sig över nästan hela världen som en löpeld. Sjukligheten börjar oftast med att människor blir överviktiga och/eller utvecklar diabetes-2. Dessa tecken på sjukligheten kan redan spåras hos uppemot två miljarder av alla vuxna människor. Omkring 40 miljoner människor dör i förtid varje år på grund av metabola sjukdomar.

Fler dödsfall av fetma än undernäring i världen

Större delen av mänskligheten lever idag i länder där övervikt och fetma orsakar långt fler dödsfall än undernäring. Pandemin sprider sig nu snabbt även bland barn och ungdomar. Redan beräknas över 40 miljoner barn under fem år och 340 miljoner barn mellan fem till nitton år vara överviktiga eller feta. Detta gör även att diabetes-2 kryper neråt i åldrarna.

Det största hotet mot en hållbar framtid

Min favoritdebattör nuförtiden; Lars Bern, har precis gett ut boken: “Den metabola pandemin, det största hotet mot en hållbar framtid”. Boken är skrämmande och mycket väldokumenterad. Hans budskap är stenhårt: Läkemedelsindustrin och livsmedelsindustrin gör oss sjuka i sin girighet och de korrumperar myndigheter och forskning för att kunna dominera marknaden och öka sina vinster.
Jag kommer att återkomma ofta till den metabola pandemin, men glöm inte att ni själva kan påverka den i stort sett till 100% själva. Det är faktiskt bara att tänka på vad ni stoppar i er av mat och läkemedel… Sedan vet ni att till och med den store hälsbloggaren Håkan Waxegård har problem med att sluta stoppa i sig dålig mat. Nu har även jag fått mej en rejäl tankeställare och frågar mej; ”vad fan jag håller på med och varför? Över till något roligare; nämligen kantareller.

Grymt gott med kantareller och roligt och spännande i skogen

Förra bloggen skrev jag ju om hur man kunde plocka och ta vara på hallon, vinbär och krusbär trots att man inte har odlat några själv. Idag ska jag berätta om något annat självklart att plocka, nämligen skogens guld, kantarellerna. Utläggningen blir dock inte så lång, för att kantarellerna är inte så himla nyttiga vad jag listat ut i alla fall. Däremot så är dom ju förbaskat grymt goda. Ahh, det här vet ni ju redan. Se dagens text mer som en påminnelse att ge er ut i skogen och plocka. Det finns gott om kantareller nu. Jag har också kommit på att det är de bästa och roligaste stegen jag går i min ”minst-10.000-steg-per-dag-klubb”

Dagens hälsorapport är inställd

Ulf Lundell sa ju en gång; ”en inställd spelning är också en spelning” Jag säger; ”en inställd hälsorapport är också en hälsorapport”
Varför kanske ni undrar? Det får ni lista ut själva, men en ledtråd är väl att det inte var en av mina bästa? Men, nu när den metabola pandemin får mer uppmärksamhet än klimathotet i Waxegårds sinnesvärld, så är det dags att kavla upp armarna och skärpa sig lite. Jag är ju ändå hälsbloggare och borde inte bara veta hur man gör, utan också göra det????

WAX 061 – Pingisvärldsmästaren Stellan Bengtsson och jag diggar Wilmer X ihop (1985-10-11)

Lördagen den 11 oktober 1985 körde jag och några vänner ner till Malmö i den orangefärgade folksvagnsbussen, som vi kallade ”Hare Krishna”. Vi är extremt exalterade, för vår kompis Tomas Gabrielsson är på Club Fredmans med sin inspelningsbuss för att spela i en livekonsert med våra hjältar Wilmer X.

Jag står absolut längst fram redan när bandet kör igång med låten ”Vild”. Efter bara ett par låtar så kommer min favoritlåt ”Kör dej död”. Jag är i extas. Det är killen jämte mej också. Vi krokar fast i varandra med närmaste armen och viftar frenetiskt av lycka med den andra. Jag tittar på killen och ler stort. Då tycker jag mej känna igen honom, men kommer inte på vem. Inte förrän ett par låtar senare, på ”Motorbike Drivin” kommer jag på det. Det är Stellan Bengtsson, ”fucking världsmästare i pingis i Nagoya i Japan 1971”. Jag frågar honom efter att låten är slut. Är det verkligen du Stellan? Han nickar och vi fortsätter att digga.

Wilmer X var det band jag sett flest gånger jämte Ebba Grön och på den tiden levererade dom alltid riktigt bra rock´n´roll tyckte jag. Tomas Gabrielsson som spelade in flera av bandets plattor beskrev Wilmer X så här:
”Pojkrumsrock’n’roll av ett slag som känns avlägsen i dag. Baserad på Ramones-energi, AC/DC-riff, malmöitiska parafraser på rhythm’n-blues-texter, några backar öl”
Så sant, som det är sagt. Liveplattan heter förresten V-I-L-D.

Som vanligt får ni en bonus-wax, eftersom jag har många jag vill skriva….

WAX 062 – Rockpartys första utländska band och Herr Marmelad & hans skorpor (1982-05-08)

I början på Maj 1982 var det dags för Rockpartys första konsert i folkets park i Hultsfred. Det var inte bara den första parkkonserten. Det var också första gången vi arrangerade en konsert med ett utländskt band, nämligen Londonbandet Managing Directors. Ni som känner Rockpartys historia vet att det inte var det sista utländska bandet vi bokade. Redan samma år kom Theatre of Hate och Stiff Little Fingers…
Det var dock svinkallt denna parkpremiär och Managing Directors inte så publikfriande, så det var tur att vi också hade Herr Marmelad & hans skorpor på scen. De svängde och värmde med sin ska och rockreggae, inte minst med mycket trevlige bokaren Herr Lilja på saxofon.

Veckans låt: Chris Isaac – Wicked Game

Vilken grym låt, vilken snygg låt. Bra film som den är med i dessutom. Jag hade nästan glömt bort Chris Isaac. Vet inte vart han tog vägen, men på 80-talet och en bit in på 90-talet, så var han en stjärna. Det är hans musik fortfarande. Ska kolla upp vart han tog vägen. Man kan googla va?

Veckans bonuslåt: Sam Cooke – Bring it on Home to me

Jag har ju tidigare tipsat om Sam Cooke, en av världshistoriens mest underskattade artister och låtskrivare. Hela skatten finns gratis på Spotify. Om jag minns rätt, så har jag tidigare listat både ”A Change Is Gonna Come” och ”What a Wonderful World”. Sam Cooke har hur många grymma låtar som helst på sin repetoar. Lova mig att kolla upp honom, ni kan bara älska honom.

Hej då, nu jävlar

Håkan

1 kommentar på “Pingisvärldsmästaren, kantareller och metabola pandemin”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *