Oasis, Hoffmaestro och ”vi orkar inte ta hand om hälsan”

BILDTEXTER:
1. Oasis på Hultsfredsfestivalen 1994, först spelningen utanför England
2. Hoffmaestro på Vaxblekaregården i Eksjö innan dom slog igenom
3. Fröknäcke är nyttigare än vetebullar
4. Man kan skaffa sig en hund eller en ny vana

Oasis, Hoffmaestro och ”vi orkar inte ta hand om hälsan”

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 42:

Idag orkar jag knappt skriva någon hälsoblogg, känner inte alls för det. Men, som världens mest envisa smålänning, så skriver jag i alla fall… Jag kom ju också på en sak som jag verkligen tror på vad gäller hälsa, vanor samt ork och energi. Den analysen vill jag gärna delge er som läser. Jag ger er också en historia om när Oasis ”rev” Vimmerby Stadshotell eller om dom nu inte gjorde det? Jag berättar också om när Hoffmaestro kom till Eksjö första gången och fullständigt ”knäckte” publiken med en fantastisk spelning. Dagens låt kommer från Kasey Musgraves, en countrystjärna, som inte låter så mycket country.

Vi orkar inte alltid med att tänka på hälsan, Så därför måste vi skaffa oss nya vanor

Av egen erfarenhet vet jag att man inte alltid orkar tänka på sin hälsa. Det verkar ju annars inte så svårt att äta rätt och motionera mellan varven, eller hur. Ändå så är vi så många som som slarvar med detta, fast vi vet bättre. Vi klarar ju av att tanka bilen med rätt bensin istället för diesel eller etanol, om vi nu har en bensindriven bil, eller hur?

På många långa promenader har jag tänkt hur det kommer sig. Plötsligt kom jag på det. Det är ju lika enkelt som min andning!!! Vadå din andning tänker ni säkert? Ja, jag fattade för nåt år sedan att jag måste djupanda med jämma mellanrum för att inte min stress ska bli ännu värre. Sagt och gjort, jag skrev in ”andas” i min mobil med påminnelse varje dag kl 08, kl 12 och kl 16. Det lät som bra intervaller tänkte jag. Jag har sedan den dagen satt mej ner varje morgon och djupandas i 2 minuter, ni vet dra in luft genom nästan i typ 7 sekunder och sen blås ut den långsamt genom munnen. Det har verkligen känts bra och ”nerstressande” varje dag. Däremot har jag aldrig lyckats upprepa samma andningövning kl 12 eller kl 16, som förstås hade varit smart. Jag trycker varje dag bort påminellsen och stressar vidare…. Inte en enda dag har jag klarat av dessa 2 andningar!!!! Å nu kom jag helt enkelt på att den första andningen kl 08 hade blivit en naturlig vana, så ingenting hindrar den, ingenting att fundera över, det bara händer av sig självt….

Ta hjälp av någon, så skapar du lättare en bra vana

Min teori eller numera min övertygelse är att vi inte orkar tänka på hälsan, vi orkar inte tänka på vad vi äter för slags lunch, vad vi dricker, vad äter till frukost eller vad vi köper för mat i livsmedelsaffären. Ibland kanske, men inte alltid, snarare alltför sällan. Vi orkar helt enkelt inte att tänka på allt det här bland alla våra måsten och åtagande. Hade de här sakerna istället blivit en vana, så hade vi inte behövt orka tänka på dom. Det hade bara hänt varje morgon att vi hoppade onyttiga mackorna och kaffet med socker och mjölk, och åt nyttig gröt och grönt te istället, för att ta ett exempel… Så allt ni behöver tänka på att göra en enda ”hälsogrej” till en vana. Sen tar ni en sak till. Ett litet tips här är nog att göra saker tillsammans med nån i familjen eller en vän, så kanske det blir lättare att ”nöta” in en bra vana, så ni inte ”behöver orka”. Enkelt va? Jag tänkte ge er lite tips nu på vad ni kan vänja er med, men det får ni tänka ut själva. Men, att göra listor är bra, men försök inte göra allt på gång, som jag ofta brukar försöka. Ta en vana i taget. Själv, så ska jag vänja mej vid att andas kl 12 också, samt återuppta vanan med en grönsakssmoothie varje dag, som jag tappade bort i somras i Västervik, tror jag det var. Ser ni en grönsakssmothie på fiskartorget i Västervik, så är det nog min… Istället för tips, så får ni ett skitgott recept på nyttigt knäckebröd som förstås kommer från Food Pharmacy

Mariannes knäckebröd

”Det här resceptet har vi fått av professor Stigs fru Marianne. Vid närmare eftertanke, så borde vi kanske vi inte borde döpt det till knäckebröd, då det är av lite smuligare karaktär. Fast smulbröd låter ju inte riktigt klokt. Nåja, oavsett vad ni väljer att kalla det, så smakar det fantastiskt.

Sätt ugen på 70 grader. Blanda rubbet och stjälp upp på ett bakplåtspapper- Lägg ytterligare ett bakplåtspapper på degen och tryck ut den med händerna eller med en brödkavel (se upp så du inte gör brödet för tunt, då kan det lätt spricka) Ta bort det översta pappret och ruta brödet med en linjal om du vill. Strö flingsalt över och sätt in i ugnen. Ha gärna ugnsluckan på glänt, så att fukten kommer ut och försök ha tålamod i åtminstone 2 timmar- Låt svalna och toppa med valfritt pålägg.
När du börjar tröttna på kummin, så kan du byta ut det mot till exempel kanel och vips så har du kanelknäcke istället” (Food Pharmacy 2017)

1 dl durramjöl
1 dl havregryn
1 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
½ dl pumpakärnor
½ dl linfrön
1 tsk kummin
½ tsk salt
½ dl rapsolja
2 dl kokande vatten

Håkans hälsovecka

Jo, den här veckan gick inte lika bra som förra, fast jag ätit hälsosamt, förutom lite fusk till helgen. Tror att det är lite för stora portioner som är skurken. Vågen står i alla fall på oförändrat, så har i alla fall inte gått upp…. Jag går förstås alltid mina 10.000 steg, denna vecka till och med över 11.000 i snitt. Nu ska jag nog fokusera på nygamla vanan en grönsakssmoothie varje dag samt lite mindre portioner, så ska ni se att det går bättre

WAX 076 – Oasis ”river” stadshotellet i Vimmerby (1994-08-13)

Oasis första spelning utanför England på Hultsfredsfestivalen måste vara en av de bästa bokningarna någonsin. Det var dock inte en av de bästa planeringarna någonsin att låta Oasis spela samma dag och bo på samma hotell som The Verve och Primal Scream. Dessa tre partyglada band sätter sig på samma buss för färd till Vimmerby Stadshotell. Väl framme så möts de av en stängd bar. Det måste vara ett av våra sämsta planeringar någonsin att inte informera Stadshotellet att det är en bra ide att ha baren öppen till alla artister till sent, men det missade vi.

Oasis och deras kompisar blev enligt den officiella historien riktigt förbannade och slog sönder hela Stadshotellet. Den riktiga versionen är att dom i besvikelsen över att varen var stängd vandaliserade lite möbler i baren. Vad som dock är sant i historien att de löste dock problemet genom att på egen hand ”öppna” baren, dvs bryta sig in i baren och servera sig själva. Det blev festivalens dyraste barnota någonsin. Jag tror den landade på närmare 100.000 kr!

WAX 077 – Hoffmaestro ”knäcker” på Vaxblekaregårdens trädgård (2009-07-11)

På den tiden när bandet Hoffmaestro var okända, så bokade jag in dem till min trädgården på min gamla släktgård Vaxblekaregården. Vi fick bygga ut den lilla scenen, så att 11-mannabandet fick plats. Hoffmaestro var förvisso okända, men de var redan ett makalöst bra liveband, som faktiskt ”knäckte” eksjöpubliken helt med sitt tighta och svängiga groove, som aldrig tidigare hörts i småland. Hoffmaeastro fick ett jättelågt gage, som dom sen dubblade varje gång de sedan kom tillbaka till Eksjö, förutom sista gången 2015. Då 10-dubblade de sitt gage och det väldigt välförtjänt, få då var de headliner på stora scen.

Veckans låt: Kasey Musgraves – Follow Your Arrows

Den här moderna countrytjejen kommer förstås från Texas och har förstås vunnit alla utmärkelser man kan vinna i country USA; från grammy awards till Country Music Award. Den här låter är från hennes debutalbum; Same Trailer different park, från 2013. Hon har efter det gjort ytterligare 2 studioalbum och ett julalbum. Kolla in henne, men lyssna först på ”Follow Your Arrows”
https://open.spotify.com/track/4CLPNURPcKztF9RRdcWLGP?si=-lZxQ8ejTXamUdaGHsV92A

Tack för att ni läste, hörs om en vecka. Jobba på en ny hälsovana nu. Peace and love

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *