Nirvana, Hultsfred 93 och mer om stress


BILDTEXTER:
1. Hultsfredsfestivalen 1993 var en fin årgång
2. Stress är vår tids största folksjukdom
3. Rocks med Primal Scream är grymt bra Stones-rock
4. Håkan missade Nirvana både i Seattle och Hultsfred

Nirvana, Hultsfred och mer om stress

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 47:

Den här veckan har jag slagit stressrekord. Därför blir det en ny stresslektion här, denna gång med råd från en stressexpert som heter Karin Isberg. Ni som inte är stressade kan sluta läsa nu alt hoppa direkt ner till historien om hur man kan sova igenom en helt konsertgala med Nirvana, TAD, Mudhoney och Soundgarden eller fakta om Hultsfredsfestivalen 1993, som var en fin årgång.

Skämt åsido, tror alla kan ha nytta av att lära sig mer stress. I dagens samhällen är stress den utbrändhet den leder till den vanliga orsaken till att folk blir sjukskrivna. Ändå lever vi hyggligt tryggt, har aldrig haft krig typ, vi tjänar bra, vi har alla prylar vi behöver och mer därtill och de flesta av oss åker utomlands två gånger om året. De flesta har hyggligt lugna jobb. Ändå stressar vi mer än någonsin. Jag är ganska övertygad om både traditionell media och sociala medier pressar oss hårt och det är lätt att känna att man inte räcker till. Nu kommer en riktig stressexpert och det blir mycket snack om lejon

En riktig stressexpert har ordet

Karin Isberg är stressexpert och författare till boken ”15 sätt att bli fri från stress” där hon ger råd om hur man snabbt och enkelt kan sänka stressen i sitt liv.
Många människor ser stress som ett tecken på att de inte räcker till eller att de inte kan hantera sin livssituation, men ingenting kunde vara mer fel, berättar Karin Isberg.
–Stress är inget personlighetsdrag och vi blir inte stressade för att vi är svaga. Vi blir stressade för att det sitter nedärvt i vårt DNA att bli det.

Stress är omedvetna försvarsreaktioner

Hon drar en jämförelse med hur det var för hundra tusen år sedan när människan levde på savannen. Att ställas inför ett rytande lejon innebar livsfara. Om det skedde signalerade hjärnan och kroppen svarade med att genomgå ett antal reaktioner som brukar sammanfattas som ”fäkta eller fly”.
– Det innebär att vi antingen skulle slåss mot faran eller springa ifrån den, förklarar Karin Isberg och förtydligar:
– Det är de reaktionerna som är stress. Det vill säga: Stress är alltså ingenting annat än omedvetna försvarsreaktioner som sätts igång när hjärnan upplever att våra liv är hotade, allt med syfte att rädda livet på oss.

Stress är tänkt att vara tillfällig

I den här artikeln kommer sedan rubriker som;

  • Stress är tänkt att vara tillfällig
  • Inre lejon stressar oss mest
  • Osäkerhet och uteslutning är den vanligaste stressen
  • Prestationskrav och rädslan för att bli utesluten
  • Handlar om att tämja sina inre lejon

Men, Karin ger också några övningar för att i förlängningen lyckas minska stressen. Först vill hon att man reflektera över följande:
• Vad är det som vanligtvis gör dig stressad?
• Är det vissa situationer och miljöer, särskilda människor eller särskilda beteenden hos dig själv?
• Kan du se vad din stress i de här situationerna egentligen handlar om? Är ditt liv verkligen hotat eller handlar det om inre lejon? Kanske känner du dig inte älskad eller tvivlar på att du duger. Kanske saknar du kontroll eller känner dig maktlös över en situation som du inte kan förändra.

Gör så här för att sänka stressen enligt Karin

Påminn dig själv om att det är helt naturligt att du blir stressad av allt som handlar om bristande kontroll eller rädslan för att inte räcka till. Det är typiska inre lejon och under ytan handlar din stress om överlevnad. Kom ihåg: Du blir inte stressad för att du är dum, svag eller otillräcklig. Du blir stressad för att din hjärna upplever situationen lika hotfull som om det stod ett levande lejon framför dig.

Går det inte, så går det i alla fall

Jag kan för egen del till stor del relatera till hennes förklaringar, speciellt prestationskraven jag känner och alltid känt. Undrar varför jag inte lyckats göra mej av med dom under de drygt 25 år jag känt mej oerhört stressad. Jag ska ta och tänka igenom det här, översätta till mitt liv, så får vi se vad jag kommer till för slutsats. De här förklaringarna kanske passade dig bättre än på mig. Jag har nog stressat för länge och blivit ett hopplöst fall. Nä, det tror jag egentligen inte på själv. Jag får ta fram min gamla devis sen jag startade Hultsfredsfestivalen; Går det inte, så går det i alla fall
Fortsättning följer.

Jag skiter i att skriva om nån hälsosam mat va? Det är väl ok, ni kan ju googla ha ha….Å ni vet ju redan basgrejorna som gäller alla vad ni än säger; Håll er borta från de tre vita farorna; sockret, mjölet och mejeriprodukterna. Jag vet att några av er protesterar mot mejeriprodukterna, men jag är övertygad. Vänta, så får ni se…. Å bort med de flesta kolhydraterna, men inte allt. Se till att få i er nyttiga grejor också; ni vet, de där grönsakerna, gurkmejan, kryddnejlika, citroner, bär, nötter osv…. Sedan att inte äta lite mycket som jag varje måltid och röra på sig lika mycket som jag, minst 10.000 steg om dagen + ett träningspass eller två… Hujedamej vad livet är enkelt ! Om det inte vore för den där stressen….

WAX 091 – Somnade på legendarisk konsert med Nirvana, TAD, Mudhoney och Soundgarden (1987-01-23)

Alla har säkert någon konsert man absolut ångrar att man inte gick på, men har ni varit på en konsert och ändå missat hela tillställningen. Det gjorde jag i januari 1987 när jag och Asse var och hälsade på Honke från Hultsfred i Seattle där han forskade. Vi hinner knappt komma hem till honom och säga hej till honom förrän han säger att vi måste åka. Skivbolaget Subpop har en konsert med 4 nya band, som tydligen ska vara väldigt bra. De heter Nirvana, TAD, Mudhoney och Soundgarden. Jag har aldrig hört talas om ett enda av banden. Jag var ändå nyfiken och ville följa med. Det är bara ett problem. Vi har flugit långt och förlorat massor av tid, alltså inte sovit på länge. Vi hade dessutom varit ute i New Orleans kvällen innan och det blev mycket….
Så väl nere på Klubben så sätter jag mej längst bak och somnar ofrivilligt. Jag vaknar först när det är dags att gå hem. Då har jag allstå mer eller mindre sovit mig igenom 4 konserter med Grungens 4 största rockband. Inte minst så blev ju Nirvana med sångaren Kurt Cobain världens största grungeband. Den konsertkvällen hade vänner jag känner huggit av sig högra handen för att se, men jag somnade. Jag fick heller aldrig se Nirvana i Hultsfred i april 1994. Vi hade bokat Nirvana, men konserten blev inställd när Kurt Cobain tog livet av sig ett par veckor innan.

WAX 092 – Lena & Orup på Torget i Eksjö (2009-07-22)

Var nöjesansvarig på O-Ringen 2009 och tänkte att det ska komma jättemånga på Lena & Orup av över 20.000 orinterare, men det kom bara 267 st orienterare. Som tur var kom det 4.000 andra. Spelade gjorde också Sigge Hill med gästartisterna Jakob Hellman och Caroline Af Ugglas.

Över till en bra festival jag basade över, någon som orkar läsa varenda artist?

WAX 093 – Hultsfredsfestivalen 1993 (1993-08-12)

Hultsfredsfestivalen 1993 ägde rum den 12-14 augusti. Biljetterna kostade 500 kr. Festivalen var den åttonde festivalen och hade 23 000 besökare.

Artister som spelade: Iggy Pop (USA), The Ramones (USA), Stereo MCs (UK), Jesus Jones (UK), Rollins Band (USA), Manic Street Preachers (Wales), The Saw Doctors (Irland), Carter USM (UK), Ulf Lundell, Robert Broberg, Wilmer X, Therapy? (Nordirland), The Shamen (UK), Consolidated (UK), Front 242 (Belgien), Di Leva, Atomic Swing, Clawfinger, Electric Boys, Entombed, Stonefunkers, Sick Of It All (USA), Boghandle (Danmark), Dum Dum Boys (Norge), Love Scuds, The God Machine (USA), Sultans of Ping (Irland), Blaggers ITA (UK), I Mother Earth (Kanada), Pele (UK), Dreadline (Finland), Dia Psalma, Skintrade, Pouppe Fabrikk, Merrymakers, The Jim Rose Circus Sideshow (USA), Gutterball (USA), Papa Wemba (Kongo), This Perfect Day, Norioko & Iwakichi (Japan), Hedningarna, The Wannadies, Peps Persson, Onkel Kånkel, Olle Ljungström, Stefan Sundström & Apache, Stars On Mars, Stardog, Tiny Monroe (UK), Souls, Bob Hund, Bazooka, A Shrine, Piggy In The Middle, Spades, Shivering Spines, Jezebel, Coca Carola, Desert Dead, Snoddas, Crown Of Thrones, Stevepops, In The Cloud, Robinson Who, Gerald Langley (UK), Lardbyrds (Sator), Violinda (Australien), Amanicier (Chile), Tha Brigade, Somebodys Darling (Norge), Juvin Jake & The Spitfires, Boogie Station feat Jukka Tolonen, Gycklakvartetten Vazir, Nightcats, Sigge Hills Orkester, Malena Gustavsson. Maria Karenin, Galago, Sommartoppen, Anna Ståhl, Bodil Greek, Charlotta Cederlöf, Gustav Larsson, Anders Hofvergård, Simply Human feat Mental Hippie Blood, Legacy Of Sound, Cane´n´Able, Ett moln I byxor, Da Porno Dictator & Bruce Lee-Nus och Micke & Peter från Pet Sounds

Veckans låt: Primal Scream – Rocks

Bättre Stones rock än The Stones. Jag säger bara det
https://open.spotify.com/track/3rcjhifzy0XkdBHXL3xsfr?si=MqmgYEehTfWVCbVVZ6lvYA

Var snälla mot varandra. Vi hörs

Håkan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *