Fiasko för hälsan, bingo för business


BILDTEXTER:
1. The Sisters Of Mercy; pionjärerna och legenderna kom till Hultsfred 19 maj 1991
2. Det gjorde Ingmar Nordströms orkester också, samma kväll som Sisters Of Mercy
3. Vitt bröd är fantastiskt gott, men väldigt onyttigt.
4. Zac Brown från Atlanta i Georgi är en av USAs nya countrykungar.


Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 16

Fiasko för hälsan, bingo för business

Fick ni en överdos av socker i mon förra hälsoblogg? Det var meningen, några av er hade säkert ett par kunskapsluckor att fylla i, några andra kanske fick sig en riktig tankeställare om det giftiga sockret. Idag ska ni få en ny dos, fast bara en lite mindre uppföljande dos.

Först ska jag bara berätta att jag haft en fantastisk jobbvecka kryddat med ett par riktigt trevliga möten med nya och gamla vänner. Det är alltid kul när vänner kommer och hälsar på hemma i Småland, men jag har också varit i Stockholm och Malmö och träffat vänner. Till och med unnat mig 3 timmars slöa diskussioner om country, skånsk punk, jordan B Peterson och om menningen med livet. Just det sista var länge sen. Grymt skönt. Veckan verkade för bra för att vara sann och visst fanns det en baksida. Den var ett hälsomässigt fiasko. Det var precis som hjärnan inte klarade av för många bollar i luften och något åt det hållet var det säkert också. Man kanske börjar bli gammal och måste tänka ännu mer på hälsan, nyttiga maten och mindre på jobb…

Veckans hälsofiasko och 3 floppar

Veckan slutade också med att jag på samma dag glömde mobilladdaren (Nr 2478) i Malmö, tappade headsetet på centralen och spillde kaffe i min nya dator, så den slutade fungera. Well, well, det sägs att svenskar är sämst i världen på att acceptera uppkomna situationer och gå vidare, dvs ”gilla läget”. Det gäller nog mej speciellt, jag har förbannat svårt att släppa dåliga saker och gå vidare. Så därför; jag gör ett tappert försök och glömmer alla dåliga händelser som avslutade veckan och skriver om denna krönika, som fanns nästan färdigskriven i datorn som demonstrativt slutade fungera. Det går ”sådär”, men jag försöker. Hälsomässigt konstaterar jag i alla fall att det blev ett fiasko denna vecka. Här är några av hälsoflopparna:

  • ingen träning, inte simning eller nåt annat, bara mina obligatoriska 10.000 steg per dag. Det är bra med Malmö. Man kan gå mellan alla möten och då blir det ofta över 20.000 steg på en dag. I fredags blev det 21.489 steg i Malmö City.
  • Inga nyttiga middagar, bara för mycket kolhydrater varje måltid typ. (Har i alla fall fått i min grönsakssmoothie varje dag, även om dom blivit mindre och mindre…)
  • Glass, godis, vin, öl, vitt bröd två dagar i rad och en ”fucking” påse Skogaholms kanelbullar på extrapris!!!! (Det sista är ju inget annat än en skandal. Skogaholmsbullar frivilligt??? Kan bara konstatera att detta var ett exemplariskt samarbete mellan smålänningen och sockernarkomanen.
  • Definitivt ingen viktnedgång. Ingen lust att väga mej, har säkert gått upp ett kilo istället.

Ska jag kasta in handduken, ska jag lägga ner den här hälsobloggen?

Ni som känner mej väl vet att jag är för envis för det, men gudarna ska veta att idag är det uppgivet med fortsättningen. Ändå sitter jag här och skriver….  Jag tror faktiskt att jag skulle behöva lite pepp, så släng iväg en peppande kommentar om att jag ska fortsätta, så gör jag det. Det var en person som sa att jag var ”billigare än lök” en gång och menade att jag var lättköpt, det räckte med en positiv kommentar, så var jag 100% bekräftad, glad och färdigpeppad….

Sockerhistoria, det förrädiska vita mjölet och schyssta spotify

Jag lovade ju lite mer sockerhistoria och det ska ni få nu. Det blir också lite om det förrädiska vita mjölet, som jag ironiskt nog precis frossat i när jag åt 2 färska frallor till frukost. Åhh, nu kommer en grym låt på en låtlista som Spotify skräddarsytt bara till mej. Den heter ”discover weekly” och skapad bara till mej. Dom är så schyssta på Spotify, som sitter där och gör personliga låtlistor till alla sina lyssnare. Jag ger dom ”dagens ros”. Låten då; Talking Heads – ”Road To Nowhere”. Den kunde få bli veckans låt om jag inte fått för mig att mer ha moderna låtar, för att inte bli anklagad för att vara den ”gubbe” som jag ju ändå är. Men, ni kan få den som bonuslåt här:
https://open.spotify.com/track/2co8fDyaVmxv8xruQWORnC

För att berätta sockerhistoria, så har jag tagit hjälp av författaren och LCHF-pionjären Lars Wilsson och hans bok ”Rädda vår mat”, som jag köpte på rea för 25 kr i Malmö igår. Jag citerar honom mycket, men lägger in mina egna små kommentarer här och var. Varsågoda:

I Jordbruket är man sedan länge jätteduktiga på att framställa säd med hög halt av stärkelse. När man började framställa vitt mjöl och polerat ris försvann fröskalets innehåll av nyttigheter som vitaminer, mineraler och antioxidanter. Mjölmaten fick därmed ett högt innehåll av socker och lågt innehåll av protein, som dessutom av låg kvalite. När man började använda potatis som basmat fick maten hög halt av amylopektin (molekylkedjor som stärkelse består av), som ger en speciellt kraftig höjning av blodsockret. Konsumtionen av rörsöcker från sockerrör och sockerbetor ökade från omkring 1 kg per person och år vid 1900-talets början till omkring 40 kg per person och år före andra världskriget. Sedan 1980-talet konsumeras dessutom HFCS (Den syntetiska och farliga sockerarten High Glukose Carb Syrup), så att den totala konsumtionen nu på 2000-talet är uppe i omkring 70 kg per person och år i västvärlden.  HFCS som ibland kallas nåt annat inom matfusket, t.ex. ”Natural sweetener” eller ”naturliga  sötningsmedel” är rena rama skiten förstås. Lär er var det finns.

6-8 skivor bröd är bra, sa den svenska socialstyrelsen

I början av 1980-talet upptäckte de hälsovårdande myndigheterna i USA att befolkningen blev alltmer överviktig. Världshälsoorganisationen WHO proklamerade att övervikt och fetma är en sjukdom som måste bekämpas. Befolkningen i USA följde i betydande utsträckning de hälsoråd, som utfärdades, man började äta mer kolhydrater och mindre fett. Men, det hjälpte inte, utan tvärtom, så tog fetmaepidemin fart på allvar. Man uppmanades faktiskt att äta mer pasta, ris och bröd. Inte konstigt att amerikanarna är fetast i världen.

Sverige har ju länge varit ”Lilla Amerika”, så självklart följde den svenska socialstyrelsen efter sina amerikanska kollegor och sanktionerade bl.a. brödindustrins kampanj om att man minst skulle äta 6-8 brödskivor om dagen. Och man skulle äta mycket potatis. Man utgick från att stärkelse sönderdelas långsamt till socker och därför ger en måttlig höjning av blodsockret.

Mjöl blir till socker och socker blir till fett

Men redan under 1970-talet hade amerikanska forskare börjat studera hur olika former av kolhydrater fungerar i vår ämnesomsättning. Man upptäckte att stärkelsen i vitt bröd och potatis sönderdelas mycket snabbt till socker och därför ger en kraftig höjning av blodets sockerhalt. När sockerhalten är hög i blodet tar levern upp mycket socker om insulinnivån samtidigt är hög. Så mycket socker kan inte levern lagra och den gör därför om socker till fett för långtidslagring i fettväven.

Man blir bokstavligen tjock direkt, speciellt om man har lite anlag för det. Ni som inte har det, blir i alla fall dåliga på insidan och riskerar att dö i förtid i en onödig välfärdssjukdom som t.e.x kan heta cancer. Kanske inget att skämta eller ens ironisera över, men visst är det intressant att läsa om att man så sent som på 80-talet gav så skitdåliga och skadliga kostråd. Det gör man fortfarande med annan mat, men det återkommer jag till….

Veckans WAX: Stenhårda Sisters Of Mercy spelar med dansbandskungarna Ingmar Nordströms (1991-05-19)

Det var självklart att de mycket populära och stenhårda ”gothrockarna” med coola och tuffa Andrew Eldritch som fromfigur, förr eller senare skulle spela hos oss i Rockparty i Hultsfred.  Sisters Of Mercy med klassiska plattorna ”First and Last and Always” och ”Floodland” i bagaget hade precis släppt sin tredje album ”Vision Thing” Vi försökte boka  dom i 2 år innan de kom till Hultsfred. Inget konstigt med det. Det som är lite mer uppseendeväckande är att de inte hade något svenskt förband, utan spelade tillsammans med dansbandskungen Ingmar Nordström. Ingmar och hans band gav ut de klassiska dansbandsalbumen Saxparty 1, Saxparty 2, Saxparty 3 och upp till Saxparty 18. Ingmar Nordströms var på sin avskedsturne 1991 och det vill vi inte missa med tanke på vår dansbandspublik. Så när Sisters Of Mercys agent ringde och erbjöd oss just 19e maj, så fick det bli så. Å i Rockparty så var det egentligen inget konsigt, vi tänkte nästan alltid ”utanför boxen” och väldigt sällan innanför den, men så var vi framgångsrika också.
Dock så var det säkert några äldre i dansbandspubliken som under Ingmar Nordströms paus kom in i teaterladan och blev chokade. På scen ett svartklätt band i en lokal som badade i skrämmande stroboskoplampor. Kanske spelade de då ”Temple Of Love” på högre volym än vad Ingmar Nordströms hade.
https://open.spotify.com/track/6ADyVHLIyY1sOLmEANictY

Veckans låt: Zac Brown Band – Toes

Ni som hängt med ett tag vet att jag gillar country. Det får ni stå ut med, ni kanske rentav blir smittade. Igår fick jag en ny favorit; Zac Brown. Det var Kent i skånska Honks, som jag nämnt förut. De ska förresten stämma Rolling Stones för att de döpt sin nya turne till ”Honk”. Ska Rolling Stones förresten aldrig sluta? Hört talas om pension? Nå, grabbarna i Honks ska nog inte stämma Rolling Stones, men det blev ett kul ”snabbskämt”

Zac Brown från Atlanta i Georgia har spelat ihop med sitt band i drygt 10 år och har varit radioetta 15 gånger i USA, sålt över 10 miljoner album och 30 miljoner singlar. Det är väldigt mycket skivförsäljning i tider där man knappt säljer skivor längre. Hälsobloggsläsare, jag ger er Toes med Zac Brown Band.
https://open.spotify.com/track/5kjyiH6but1t2UDXq15aeS

Hej och ge inte upp om ni har nåt viktigt på gång !

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *