Eko istället för gift, Fuck off istället för Bake Off och så lite knark

BILDTEXTER:
1. Legenden Lee ”Scratch” Perry röker på världens fetaste joint på festivalen Fanclub
2. Coops stenugnsbakade surdegsbröd är bakeoff-bröd som fabrikstillverkats i Polen !
3. The Hives tjatade sig in på minsta scenen på Stockholm Music Open år 2000
4. Stockholm Music Open; en inomhusfestival som kunde blivit så bra…


Eko istället för gift, Fuck off istället för Bake Off och så lite knark

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 37:

Är det inte konstigt? Fast de flesta av oss vet bättre, så gör vi ändå fel val hela tiden? Vi vet att det är dåligt med socker, ändå så äter vi socker (ja, några duktiga av er vägrar socker), vi vet att processad mat är dåligt, ändå så väljer vi det ibland. Vi vet att för mycket kolhydrater inte är så nyttigt, ändå så äter de flesta av oss för mycket kolhydrater. Vi vet att det inte är bra med gift i maten, ändå äter vi mat med gift i… Då måste ju vara något som sitter i huvet på oss, det måste ju bara vara psykologi? Eller är även fysiskt? Det blir ett bra ämne för en kommande hälsoblogg. Det blev också en bra ingång till ekologisk mat, som jag börjar med om en stund. Det blir också fortsatt krig mot bröd, denna gång om Bake Off bröd, som blivit så populärt. Det blir också en historia om artister som knarkar på scen och om The Hives som tjatade sig in på en inomhusfestival i Stockholm.

Varför äter vi giftig mat, varför inte välja ekologiskt?

Jag ska inte skriva en uppsats om vikten vid att välja ekologisk mat. Jag ska egentligen bara ställa en fråga, som är högst relevant på samma tema, nämligen psykologi, varför äter fel mat, varför äter vi för mycket. När vi vet att det är fel. Om vi gjorde ett undantag någon gång då och då, men de flesta gör det ju varje dag? Vi tanker ju inte vår bil med Diesel, när vi vet att den går på blyfri? Men, att stoppa i oss en massa skit, det går bra. Avslutningsvis ekologisk mat då. Varför köper vi giftig mat, när det finns giftfri mat? Det finns till och med dom som fortfarande väljer giftiga bananer iställlet för giftfria bananer, trots att det är nästan samma pris? Just priset är ju ett givet skäl till att inte köpa ekologiskt, men eftersom man betalar för näring, så blir priset per ”näringsgram” (eller hur säger man?) mycket billigare när du köper ekologiska produkter. Men, det största skälet borde väl ändå vara att det är dumt att spruta gift i maten och ännu dummare att betala för giftig mat. Jag lär återkomma i frågan. Det är bland annat det som är den metabola pandemin, som jag dock inte ska tjata om mer idag…

Förra veckan fick ni ju en massa goda och nyttiga frukost-tips. Jag har fått fin respons från några av er, andra verkar ha kört på i samma hjulpår. Så till er tänker jag att jag kanske borde hjälpa er med vad ni inte ska äta till frukost, så kan ni landa på förra veckans frukost-tips på den vägen istället.

Det här tycker jag ni vanligtvis ska undvika till frukost

Dåliga köttpålägg med massor av socker och tillsatser; kan vara skinka, korvpålägg, leverpastej

Mejeriprodukter som vanlig komjölk, filmjölk, yougurt, grädde, kvarg och egentligen ost också (Men ska man fuska nånstans, så föreslår jag osten som många gillar så mycket…)

Pålägg som jordnötssmör, sylt, nutella, (Här är det ofta massor av socker, palmoljor och annan skit i)

Risifrutti och pannkakor på vanligt dåligt mjöl

Sötade flingor och dito musli

Apelsinjuice, andra söta juicer och läsk (tro det eller ej, men jag känner folk som ger sina barn läsk till frukost.

Fett på mackan som lätt & lagom, Lätta, Becel och andra ”reaktorfetter” (kemiskt och giftigt smörgåsmargarin alltså), men även bregott och smör kan man gott minska på. Eller helst, ta bort helt och ersätta med att bre på mosad avokado.

Och så bröd förstås

Och så bröd förstås, i alla fall allt industribröd: Det är så mycket onödig skit i. I kriget mot just det dåliga brödet har vi nu kommit till en stor stor trend de senaste åren, nämligen Bake Off Bröd. Lärde mej följande om bake off bröd av några riktiga mathantverkare, som driver Bröd och Kvarn nere i Falsterbo i Skåne.

Bake off-brödets hemlighet

Mmm, det luktar gott i butiken. Nybakat, härligt…. I princip varenda livsmedelsbutik ståtar numera med nybakat. Doften av nybakat – precis som i ett riktigt bageri. Men doften är tyvärr enda likheten.

Snabbt, inte kvalitet. För det första är innehållet långt ifrån det äkta surdegsbröd som tar lång tid att göra. Bake off-brödet är skapat för att gå snabbt i både första ledet, produktionsprocessen i fabrik och andra ledet, bakningsprocessen i butik. Istället för att låta brödet jäsa på ett traditionellt sätt pressar man in luft och vatten i degen med hjälp en höghastighetsmixer, dubblerar jästmängden, tillsätter kemiska oxidanter, enzymer och härdat fett. Vissa av dessa tillsatta ämnen räknas som så kallade processhjälpmedel och behöver därför inte anges i innehållsförteckningen.

Bake off bröd är gammalt bröd utan innehållsförteckning

För det andra är det nybakta brödet gammalt. En fryst klump med bäst före datum 2018 har fått en sista gräddning i butiken. Och brödet i bake off-hyllan är knappast av högre kvalitet än de bröd som finns i plastpåsarna i hyllan bredvid. I många fall till och med sämre. Bröd som inte är förpackade behöver nämligen inte ha en innehållsförteckning. Detta leder oss rakt på den tredje skillnaden mellan bake off och ett bröd bakat i ett äkta surdegsbageri utan tillsatser.
Vad har bake off brödet för härkomst då? Vad det gäller bake off-bröd har man i regel ingen aning var bake off-brödet kommer ifrån. Degklumparna kan mycket väl vara tillverkade i Estland, och ingredienserna kan komma från något annat land utan att det framgår.

Den goda och mörka trekantsbrödets hemlighet, den som verkar nyttig

Ni kanske har gjort samma sak som jag någon gång. Köpt ett nyttigt mörkt rågbröd, dvs ett medvetet val. Mörkt bröd – check. Hela kärnor – check. Nybakat – check.
Här är några av ingredienserna i innehållsförteckningen för trekanten:

  • Vetemjöl är brödets huvudsakliga ingrediens – det näringsfattiga pulver som är en del av vetekornet. Brödets mörka färg kommer istället från vört och malt, inte av fullkorn och fibrer
  • Vetegluten – det är tillsatt extra gluten för att förbättra bakegenskapen (precis som det inte räckte med en vanlig dos)
  • Fruktsocker – brödet är sötat, vilket inte är vad man förväntar sig när man väljer ett ”grovt och nyttigt bröd”

Låt dig inte luras av doften, utan granska innehållsförteckningen noga – om den finns. Eller än hellre, välj ett bröd du vet inte innehåller tillsatser. Eller bäst av allt, baka själv. Mjöl, vatten och salt är allt som behövs för ett bra bröd.
Läs mer om riktigt bröd och riktigt mjöl på; www.brodochkvarn.se
Men, som jag sagt tidigare, undvik vanligt bröd så ofta ni kan till förmån för andra frukostar eller fröknäcke och likande mjölfria alternativ

Håkans halva hälsovecka

Vecka och vecka. Det blev 4 hälsosamma dagar med allt från träning, promenader, gurkmejashots, grönsakssmoothies, inget bröd, inget mjöl överhuvudtaget, inget socker, inga halvfabrikat, ingen processad mat överhuvudtaget. Helt enkelt en förbaskat bra hälsovecka, om det nu hade varit en vecka. Det blev 4 dagar, sen blev det festival och då sprack allt. Vi kan säga att jag tog an paus. Imorgon börjar dock en ny vecka och då blir det 7 dagar. Det måste nog bli 7 dagar i veckan i många veckor, för att känna att man skapat den där livsförändringen… Ett tillfälle i mitt yrkesverksamma liv som var allt annat än hälsosamt var på en festival jag gjorde 1998 i Stockholm, som hette Fanclub.

Veckans WAX 065 – Lee ”Scratch Perry” med världens största joint på Fanclub (1998-07-24)

Det ringer i min mobil på Fanclub festivalen i Stockholm; ”Håkan, Håkan, du måste komma till scenen vid sjön. Lee Scratch Perry ska precis gå på scen med världens största joint. Den är fan stor som ett tennisracket”.
Det är Petter som är stage-manager, som ringer mej. Jag springer dit och mycket riktigt, så står den jamaicanske dub och reggaelegenden på trappan till scenen med just världens största joint. Jag går fram till honom och säger så vänligt jag kan;

”Mr Perry, please understand that you cant go on stage with that” Han svarar flummigt;” “Alright, but then I gotta smoke it before I go up” Jag säger; “Ok, if you have to”
Mr Perry går upp på scenen en halvtimme senare, hög som ett höghus, men lyckas göra en legendarisk spelning. Jag förstår inte hur han kunde. Min enda teori är att han hade tränat länge.

Jag har verkligen sällan råkat ut för några större problem med knarkande artister förut och alltid tagit avstånd från det. Kanske har den hållningen gjort att vi sluppit problem med knarkande artister. Just på denna festival var det dock flera artister, som av någon anledning kände att dom kunde ”ta ut svängarna” just på denna festival. Kanske var det för många reggaeband på Fanclub detta år. Vi hade även Bob Marleys kompband The Wailers och Joseph Cotton & Ranking Joe från Jamiacia, som väl båda också visste hur man rökte på. Vi hade engelska stjärnor som The Jesus and Mary Chain och LTJ Bukem. Blandta med svenska partyrockare som Broder Daniel, Bad Cash Quartet och Soundtrack Of Our Lives. Vi kanske inte skulle haft alla på samma backstageområde. Nåväl, det blev en fest att minnas.

Bonus – WAX 066 – Stockholm Music Open med Latin Kings och The Hives m.fl. (2000-03-24)

En första inomhusfestival, som skulle kunna bli starten på en era inomhusfestivaler. En inomhusfestival där Latin Kings, Sahara Hotnights, The Motorhomes och Caesars Palace var headliners och där ett ungt band från Fagersta tjatade till sig en plats på den minsta scenen; The Hives. Några år senare större än alla andra band tillsammans.
Spelade gjorde också; Robert Johnson & The Punchdrunks, Håkan Åkesson, Jimbob, EPs Trailer Park, Ben, Deeptone, Rockmonster, Swing, Nougie Jado from the Green House FX, Fre, Big Ben, Royal Blood, Cat Skill Soundsystem, Monster-Gustav och Car Crash Cowboy.
Varför ingen fortsättning då? Stockholm Stad rev Kulturfabriken vid Liljeholmen och gav oss inget nytt alternativ.

Veckans låt: Yola – Ride Out In The Country

Något hyggligt ovanligt som en stor countrystjärna som kommer från England. Yola har tidigare sjungit med Mssive Attack och Chemical Brothers, men sedan februari 2019 när hennes första album släpptes, så är hon stjärna på egen hand. Ni kommer att höra talas mycket om denna tjej, med den grymma rösten. Det är mitt stalltips.
https://open.spotify.com/track/5qsODsNTX1zQ9KqvnU7DXR?si=irAu4c5YRrS6JWxrxocaaw

Veckans bonuslåt. The Cure – Just Like Heaven

Bar för att jag precis såg dem live. Mina gamla hjältar, som fortfarande lät riktigt bra. Och såg gans bra ut dessutom. Lite äldre, men åldrats med någon slags värdighet, dvs bara lite ölmagar…
https://open.spotify.com/track/4NnWuGQujzWUEg0uZokO5M?si=tXDJudB6QMaNNPKEuthbdQ

Vad säger ni om frukostvanorna och den giftiga maten. Kom igen nu….

Håkan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *