Citroner, Christian Kjellvander och Cnarklangare

BILDTEXTER:
1. Christian Kjellvander berättar om knarklangare i Portugal
2. Citroner ”is the Shit”, men du får äta fler än förr…
3. 8 kr var entreavgiften till Rockpartys andra konsert 1982

Citroner, Christian Kjellvander och Cnarklangare

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 32:

C-vitaminer är nyttigt och viktigt, det vet alla. De flesta har också hört att det inte är lika mycket C-vitaminer i frukterna idag som det var förr i tiden. Precis som det är mindre mineraler och annat nyttigt också i grönsaker och frukter. Desto större anledning att äta mycket mer frukt och grönsaker blir min självklara slutsats. Kan man dra någon annan slutsats?
En tycker jag lite bortglömd frukt, som är rik på C-vitaminer, men som inte alls används lika mycket som t.ex. apelsiner är citronen. Idag ska jag berätta om hur smart och gott det är med citroner. Jag ska också berätta om några minnesvärda konserter jag arrangerat, både nyligen och för länge sen. Jag tänker speciellt på när Christian Kjellvander berättade otroligt bra historier på en konsert på Båtmansgränd i Västervik förra året som heter Songs and Stories. Den nya upplagan av den konsertserien 2019 har premiär onsdagen den 10 juli i Västervik. Då med Kajsa Grytt och Magnus Sjögren m.fl. Jag tänker också på ett par riktigt gamla konserter i Hultsfred 1982. Se nedan. Innan citroner och konserter lite som Sävsjös handbollslag:

Sävsjös damhandbollslag svenska mästare 6 år i rad

Det visste ni säkert inte. Men, visst kan man kalla det hälsa och visst kan man skriva om det i en hälsoblogg va? Men, varför just nu?
Jag tycker damernas fotbolls VM var kul att titta på för att de var så mycket bättre än jag har förstått tidigare. Det var nog därför jag kom på att nämna just Sävsjös handbollsdamer i ett samtal med kalenderbitaren Leo alldeles nyss. Han visst dock inte att dom var så bra på handboll i Sävsjö. Så hur var det då med SM-gulden?
1989 tog sig Sävsjö handbollsklubb till Elitserien. Där var man framgångsrik och tog sig till SM-final fyra av fem år till 1994. Då var det dags för första SM-guldet. Sävsjös damlag vann sen sex raka SM-guld säsongerna 19941999, men rasade säsongen 2002/2003 ur Elitserien. Men då hade man också förlorat stora delar av de gamla elitspelarna till proffsklubbar i Danmark. Grymt va?

Mindre C-vitaminer i frukt och grönsaker än förr

Frukt och grönsaker innehåller mindre vitaminer och mineraler än för 50 år sedan, visar flera studier. Järn, kalcium och c-vitamin hör till det som minskat mest. Men svenska myndigheter har inte kartlagt hälsoeffekterna.
Det kan låta konstigt men faktum är att vi inte vet särskilt väl hur mycket näringsämnen som finns i maten. Analyserna är dyra, definitionerna skiljer sig mellan länder och forskningspengarna går till annat. Jag tror personligen att klimathotet slukar alla pengar, så under tiden utarmas jordarna och vi förädlar för mycket, bara för att vi kan…
Nu har i alla fall forskare vid Texas-universitetet i Austin använt det amerikanska Jordbruksdepartementets databas för att med avancerade metoder få en bild av hur näringsinnehållet i 43 vanliga frukter och grönsaker ändrats mellan åren 1950 och 1999.

Minskning på mellan 6-80% beroende på hur man mäetr och vilka produkter man mäter

Slutsatsen, som publicerats i Journal of the american college of nutrition, blev en statistiskt säker minskning av sex av 13 undersökta näringsämnen: protein, kalcium, fosfor, järn, riboflavin och c-vitamin.En försiktig bedömning visade att halterna av riboflavin minskat med 38 procent medan övriga näringsämnen sjunkit med mellan 6 och 16 procent. Det ska sägas att det finns andra forskningar som visar betydligt större minskning, så man kan inte veta hur mycket det har minskat, bara veta att det minskat mycket… Det finns undersökningar som visar att vissa äpplen har 80% mindre C-vitamin mot förr. Förstår ni hur smart det är att köpa äpplen som ni vet var dom är odlade. Det kanske till och med är viktigare att de är odlade näta och i liten skala än att de är från storskaliga ekologiska odlingar?

En annan ögönöppnare var att jag läste en analys ang morötter. Den säger att du behöver äta fyra morötter för att få i dig lika mycket magnesium som en enda morot innehöll på 1940-talet. Vafan händer? Över till forskningsrapporten: Forskarna vågar inte dra säkra slutsatser om enskilda grödor men resultaten antyder omfattande näringstapp i storsäljare som broccoli, majs, vitkål och tomater. Vitaminet tiamin hade däremot ökat och det menar forskningsledaren Donald Davis talar emot att enda orsaken bara skulle vara utarmade jordar. Hans huvudförklaring är i stället att näringsinnehållet försummats under decennier av växtförädling med ensidig inriktning på hög avkastning. Exempelvis hade även kalciumhalten i morötter minskat dramatiskt medan halten av betakaroten ökat vilket sannolikt är en positiv bieffekt av att man förädlat fram färgglada grönsaker.
Forskaren Donald Davis menar att en frukt innehåller mindre näring som 1950 och att näringsämnena glesats ut även av att frukten blivit större och mer vattenstinn. Alltså – ät mer. Mycket mer. Och kolla vart den odlas.

10 anledningar till varför du ska starta dagen med citronvatten

Att börja dagen med ljummet citronvatten är något allt fler gör. Men varför egentligen? Jag tror jag har skrivit lite om citroner förut, men inte så mycket. Informationen tål att i alla fall att upprepas.
Inte minst för att du ska förstå att de många fördelarna gäller även dig. Det finns många anledningar att dricka citronvatten varje dag. Här är några av dem:

 1. Det balanserar pH-värdet i kroppen
  Citron är trots sin syrliga smak ett extremt basiskt – så kallat alkaliskt – livsmedel. Citron hjälper till att neutralisera pH-värdet i din kropp något som i sin tur motverkar sjukdomar, inklusive cancer.
  Nobelpriset1931 delades för övrigt ut just för upptäckten att cancerceller trivs i försurad miljö men inte kan överleva i basisk miljö.
 2. Stärker immunförsvaret
  Citron innehåller mycket C-vitamin, vilket motverkar förkylningar och och stärker immunförsvaret. C-vitaminet i citroner har antiinflammatoriska effekter och förbättrar dessutom upptaget av järn i kroppen, vilket också spelar en viktig roll för immunförsvaret.
 3. Minskar inflammationer
  Att dricka citronvatten bidrar till att balansera upp surheten i kroppen, inklusive urinsyra i lederna, vilket är en av de främsta orsakerna till smärta och inflammation.
 4. Ger friskare andedräkt
  Citron är känt för att dels ge fräschare andedräkt, dels ge fräschare munhälsa och kunna lindra tandköttsinflammation. Men vänta gärna en tag med att borsta tänderna efter att du druckit ditt citronvatten eftersom det annars kan leda till att tandemaljen urholkas.
 5. Rensar din kropp
  Citron hjälper till att driva ut toxiner, alltså gifter, ur din kropp. Detta bland annat på grund av att citroner är vätskedrivande, vilket gör att du gör dig av med gifter snabbare än vanligt. Citronsyra stimulerar även leverns avgiftningsprocess.
 6. Kan motverka sötsug – och hjälpa viktminskning
  Citroner kan på grund av sitt höga pektininnehåll, det vill säga fibrer, vara ett stöd vid viktminskning eftersom detta bland annat motverkar sötsug. Studier har även visat att människor som äter en mer basisk kost går ner i vikt snabbare än andra.
 7. Förbättrar och rengör din hy
  Vissa upplever hur de plötsligt blir av med problem som eksem eller akne. Antioxidanter, som bland annat C-vitamin, bidrar bland annat till att minska rynkor och utslag. C-vitamins alkaliska egenskaper kan eliminera vissa typer av bakterier som är kända orsaker till problemhy. Du får en renare och finare hy, bland annat på grund av citronens utrensande effekt.
 8. Piggar upp humöret
  Doften av citron sägs vara en ”humörförbättrare” och även ha energigivande egenskaper. C-vitamin sägs också vara bra för återhämtning vid olika grader av stress.
 9. Främjar läkning
  Citroner är proppfyllda med C-vitamin vilket bland annat främjar sårläkning. C-vitamin sägs även hjälpa kroppen snabbare återhämta sig från skador.
 10. Underlättar matsmältning
  På grund av dess giftrensande effekt påstås citronsaft även kunna trigga levern att producera galla, en syra som behövs för matsmältningsprocessen. Citroner innehåller dessutom vitaminer och mineraler som enligt ayurvedisk lära sägs minska antalet toxiner i mag-tarmkanalen. Citron lindrar även matsmältningsbesvär som gaser, rapningar och halsbränna.

Så här gör du ditt citronvatten:

 1. Koka upp vatten, ta inte ljummet vatten från kranen.
  2. Pressa en halv ekocitron i en kopp eller ett glas.
  3. Häll på hälften kallt vatten, hälften hett vatten. Vattnet ska alltså vara ljummet.
  4. Om du önskar kan du även ha i ingredienser som ekologisk gurkmeja, kanel, honung, lite flingsalt, ingefära, chiliflakes och/ eller vetegräs.

Listan är citerad från Tidningen Kurera

Veckans Hälso-Håkan

Den går snabbt idag. Orkar inte skriva om den, inte för att den varit dålig. Men orkade inte vara lika duktig som förra veckan, å andra sidan var jag i Stockholm 3 dagar och på resande fot blir det alltid svårare att i alla fall äta hälsosamt tycker jag…. Har undvikit bröd, men trillade dit 2-3 gånger. Ätit mindre och gått mina 10 tusen steg per dag och gått ner 0,5 kg, alltid något

WAX 056 – Christian Kjellvander berättar fantastiska historier på Båtsmansgränd i Västervik (2018-08-16)

Den andra kvällen på konsertserien Songs and Stories på klassiska Båtsmansgränd i Västervik så uppträdde Christian Kjellvander. Konsertserien gick ut på att man förutom att man skulle spela sina låtar akustiskt, även skulle berätta ett par historier. Jag frågade alla artister jag tänkte boka om de tyckte om att berätta historier och om de var bra på det. Jag frågade alla artister detta utom Christian Kjellvander, för jag var nog ganska säker på att han skulle vara riktigt bra på det. Christian går på scenen och det första han berättar för publiken är följande:
”Jag skriver låtar och sjunger låtar, för att jag ska slippa berätta historier”
Både jag och publiken blir förvånade och tysta. Christian spelar sin första låt och ingen vet om han ens kommer att försöka berätta någon histora och jag är lite lätt stressad. Efter första låten berättar han sen sin första historia, som visar sig vara väldigt bra och sedan flera riktigt bra historier. Det visade sig att Christian var en fantastiskt bra historieberättare. Historien om den där knarklangaren i Portugal var obetalbar. Se Christian någon gång och kräv den historien.

WAX 057 –8 kr i entre på Rockpartys 2a konsert med Rajmånds,Agatons Task & Uno-X (1982-0205)

Det här var föreningen Rockparty i Hultsfreds andra konsert någonsin. Entren var endast 8 kr för medlemmar och på scen stod Rajmånds från Klippan, som alltså var föreningens första band som var ”utomsocknes” eftersom den första konserten bara bjöd på Hultsfreds egna band. Rajmånds med sångaren Kristian Ask från riktiga Noise kom från Klippan och lät mycket som The Clash och Ramones. Gaget för Rajmånd var en back öl. Spelade även denna kväll gjorde Uno-X från Hultsfred och Agatons Task från Södra Vi och Vimmerby. Ett ”utomsocknes” band till alltså.

Här kommer två bonusskildringar av två andra konserter i Rockpartys begynnelse i Hultsfred på början av 80-talet:

WAX 058 – Aston Reymers Rivaler på årets onyktraste skolfest (1982-02-12)

På vår tredje konsert så samarbetade vi med vår gamla festkommitte på Stålhagsskolans elevråd och arrangerade en skolfest i Blå Hallen i Folkets Hus. Vi tog dit sveriges hottaste dansband Aston Reymers Rivaler, som spelade calypso och reggae, så det svängde härliga. Jag minns att det inte var en av våra nyktraste konserter, utan snarare en ganska blöt tillställning.

Veckans låt: Irma Thomas – A Woman Will Do Wrong

Det här är öppningslåten på världens bästa soulsamling som jag precis sammanställt. Makalöst bra. Lyssna på den här:
https://open.spotify.com/track/3Lmxxam11xVkJNan6OjWBu?si=nKZmnBT4TlCRMiQngzgCPA

Lyssna på hela samlingen här:
https://open.spotify.com/playlist/64PucOK67P9tjDZfEJ4h1s?si=_74rArS1Sfm-Iq8n8HosjA

Veckans bonuslåt: Stevie Wonder – Yester-Me, Yester-You, Yesterday

Ah tänkte komma på nån ny låt att ge bort som bonuslåt. Smsade Kent och frågade om han hade nån ny bra, men inget snabbt svar. Så ni får nöja med en till gammal låt. Men inte vilken som helst, utan en av Stevie Wonders bästa. Ni känner igen den från ”Sen kväll med Luuk” om inte annat.
https://open.spotify.com/track/0l9RGwc48deJ6j61KXAAvs?si=vP6dj9j9TJiwrnGKeFh_xg

Det var allt från Småland idag. Hej, tack å gla sommar på er.

Håkan

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *