Cancern och maten. Front 242 och Peter Lemarc


BILDTEXTER:
1. En Front 242 T-Shirt, men jag gjorde en mycket snyggare…
2. Cancer, som till 50-90% beror på vår livsstil.
3. Reg.nr 242 förföljer Håkan
4. Peter Lemarc, en av landets största låtskrivare genom tiderna
5. Mike Sinner är The Streets som gjorde hemligt gig på Mondo, som inte var så hemligt
6. Front 242 från Belgien kände sig hemma i Hultsfred

Cancern och maten. Front 242 och Peter Lemarc

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 43:

Jag är hög som ett höghus när jag skriver denna blogg. Lite som sångaren Rob i Stereo MC när dom spelade på Hultsfredsfestivalen 93 med ögon som pingisbollar. Nja, inte riktigt. Jag är inte hög på knark, bara hög på socker. Som den sockerberoende jag är, så fick jag precis ett återfall och köpte maniskt en stor påse lösgodis. Ska försöka förklara det där nån gång för er som inte förstår hur det kan bli så. Annars så måste tyvärr dagens blogg handla mest om Cancer. Det har nämligen hänt att en vän till har dött i cancer, alldeles för ung. Självklart har det med bl.a. maten att göra…. Jag skriver också idag om den belgiska syntgruppen Front 242, men mest för de märkliga och skrämmande siffrorna 242. Kort skriver jag även om konserter med The Streets, Peter Lemarc, Susie och Per Persson

50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

Det är för jävligt. Vi lever längre i genomsnitt än förr, men ändå så dör fler och fler i förtid. I veckan dog en vän till mej, inte en nära vän, men en grymt duktig och rolig musiker som jag gjorde många konserter med. Han gick ur tiden bara 54 år. Jag är lyckligt lottad, för ingen av mina närmaste vänner har dött, men ändå väldigt många bekanta, arbetskamrater och några vänner. Nästan alla i cancer. Jag vet inte hur alla levde, men jag kan med bestämdhet säga att minst hälften levde ett normalt hälsosamt liv, som vi känner ett normalt och hälsosamt liv, dvs utan droger, inte snabbmat varje dag, inte för mycket av dålig mat, rör på sig varje dag, tränar ibland. Inte för överviktiga osv… Ändå så dör dom i cancer??? Vad tror ni det beror på? Jag är övertygad om att det pga dålig mat. Jag tror att det är av den maten, som vi inte tror är så farlig. Det är den metabola pandemin jag pratat om tidigare. Ledsen, men idag blir det nog lite ”alarmkänsla” över hälsobloggen. Inget klimatlarm, utan det mer påtagliga larmet om att maten dödar för många i förtid. Då skippar jag läkemedel som dödar människor i förtid, och fokuserar på den dåliga maten.

Jag saxar lite ur källor jag litar på och lutar mig även på David Stenholtz, som är specialistläkare i onkologi. Han säger;

–  Cancer går inte att bota enbart via kostval men 50-90 procent av all cancer är kopplad till vår livsstil.

Det viktigaste är att vi är självtänkande

Här är skitmat du borde fundera på om du inte kan undvika. Du kanske redan har förstått det här, men då kanske du kan tipsa någon annan du bryr dej om. Det är bara genom att vara självtänkande, som vi skaffar oss kunskap. Att vara självtänkande handlar t.ex. om att själv avgöra vad du tror om mjölk, är det farligt eller är det inte. Jag vet inte. Jag läser om att proteinet kasein i mjölk är cancerframkallande, orsakar hjärt- och kärlsjukdomar samt är allergiframkallande. Sedan kan du lyssna på Arla och vissa sponsrade forskare, som säger tvärtom, mjölk är bara nyttigt. Du måste själv avgöra vad du tror och hur du ska förhålla dej till det.

The Wake Up Call. (Hoppa nu inte över detta viktiga och gå inte direkt till historierna)

Här är vad du borde undvika, som jag är säker på är cancerframkallande. Mycket av detta äter vi så gott som varje dag, utan att vi kanske inte ens tänker på att det inte är nyttigt, utan

  • Genmodiferad mat eller transgenisk mat är rena rama skiten och finns nästan överallt, speciellt i sånt som innehåller soja, majs eller raps.
  • Bearbetat kött, som innehåller kemiska konserveringsmedel. Det finns i de flesta köttprodukter som i bacon, kallskuret, korv m.m.
  • Vanliga läskedrycker och deras lightversioner, inehåller stora mängder socker (de som inte är light), utan även kemikalier, färgämnen, tillsatser, mm.
  • Raffinerat mjöl med högt glykemiskt index får sockernivåerna i blodet att öka snabbt, vilket får cancerframkallande celler att växa
  • Raffinerat socker; vitt socker ökar insulinet och cancercellerna i kroppen.
  • Processade oljor, som man använder för att hålla maten ”färsk”, men som har bieffekten att ”fuckar upp” våra cellulära membran, så att vi lättare kan få cancer
  • Transfetter som innehåller cancerogena ämnen
  • Industriellt producerade frukter och grönsaker. 98% av frukter och grönsaker är kontaminerade med bekämpningsmedel som kan orsaka cancer.

Sen finns det mer mat som är väldigt ifrågasatta, men där livsmedelsindustrin gör egna forskarstudier som påstår annat

De kanske mest kontroversiella forskarrapporterna säger att mejeriprodukter, som innehåller proteinet kasein är cancerframkallande och en massa annat. Jag påstår inte det, men tills jag vet vad jag själv tror så kanske det vore logiskt att sluta med mejeriprodukter, ellerr hur? Är någon helt säker på att det inte är farligt med mejeriprodukter, så ska ni förstås inte välja bort det.
Även det röda köttet är cancerframkallande påstår vissa forskare, medan andra forskare påstår att det är ofarligt. Nu har i alla fall WHO listat det som inte nyttigt och eventuellt cancerframkallande. Det som är så gott?
Jag vill inte skriva någon på näsan och påstå att det är livsfarligt med mejeriprodukter och rött kött, men jag uppmanar alla att läsa på. Tänk då också på att både mejeribranschen och köttindustrin är några av världens mest lönsamma business. Billion Dollar Business….

Håkan hälsovecka

Ja, den började skitbra. Nyttigt som tusan i 5 dagar med träning och allt. Sedan händer nåt jobbigt i Fredags och det planerade fredagsmyset med ”halvnyttig” mat, blev tröstätande och ”helonyttigt”. Det var förstås både raffinerat socker i form av onyttig glass, det var lite för mycket vin, lite för mycket rött kött samt totalt lite för mycket god mat. Det blev inte mycket bättre på lördagen. Socker och matsuget var igångtriggat. De 2 kilona jag gick ner i veckan, gick jag upp på helgen. Nu vet jag att det inte i mitt fall, med min personlighet, funkar att ”släppa loss” till helgen. Det blir bakläxa till veckan som kommer….

WAX 078 – Historien om Front 242 och deras skrämmande siffror 2 4 2 (1996-10-12)

Det här är historien om det belgiska syntbandet Front 242, som har en alldeles speciell koppling till Hultsfred, men det är framförallt historien som de magiska eller skrämmande siffrorna 242 som gäckat mig sedan en oktoberkväll 1996.
Front 242 hade aldrig varit i Sverige när min kollega Gunnar på Party Production bokade en turne med bandet. En turne blev två och sen en tredje tror jag. Vid minst 2 tillfällen hade de ett par dagars uppehåll på turnen runtom i Skandinavien och bodde då hos oss i Hultsfred för att slippa dyra hotellnätter. De hade två svarta bilar och körde runt och raggade brudar, men de kunde knappt engelska, så tror inte dom var så framgångsrika på den fronten. De var förstås hemma hos mej och lärde sig allt om ”swedish fika” och så spelade dom förstås live, både på Valhall 1987 och Hagadal 1989. Men, min ”Front-historia” började med att jag designade en Front 242 T-Shirt, den var skitsnygg i ljusgrått, rött och vitt, om jag får säga det själv. Det blev min favorit T-Shirt.
Många år senare är jag på restauranf Tranan där Lollipops favoriter The Chemical Brothers var DJs denna kväll. Jag gör ett ”proffsbesök” på Tranan. Hälsar snabbt på Tom & Ed i Chemical Brothers och Lollipop-kollegan Clas Boden. Sedan hem till dottern för att läsa läxor. Jag står i garderoben och ska hämta ut jackan. Hittar inte brickan. Garderobiären frågar vilket nr på brickan. Jag kommer inte ihåg. ”då får du komma tillbaka när vi stänger” säger garderobiären, en benhård tjej. Jag tänker och tänker, men kommer inte ihåg det. Efter en lång stund tittar jag in en spegel och ser min T-Shirt, min favorit T-Shirt, min Front 242 tröja. Då kommer jag ihåg. Numret på min klädbricka är just 242. Helt ofattbart, men så var det. Från den dagen har dessa siffror förföljt mig. I taxin från Tranan ligger vi bakom en bil med reg.nr 242, när jag är och handlar så blir summan alltför ofta 242 kronor. När jag vaknar på natten och inte kan sova, så är klockan sjukt ofta 02.42. När jag blir nyfiken på hur många som heter Buster i Sverige, som min son, så är det förstås 242 stycken. Min bästa bowlingserie blev poängen 242. Jag har haft 242 betalande på flera konserter. En gång tjänade jag 242 kronor på en konsert. Jag har fått restskatt på 242 kronor. Jag har gått ner 24,2 kg en gång innan jag gick upp igen. En gång när jag var på auktion och fick ett kundnr, så var det självklart nr 242. Jag vet inte vad det här betyder, men något, så jag tänker alltid på det belgiska syntbandet Front 242.

När jag ändå har ´ångan uppe, så får ni några bonus wax. Jag har ju fått för mig att jag ska skriva ner så många som händelser som möjligt och eftersom bara konserterna är ungefär 4726 stycken, så får jag speeda på.

WAX 079 – En av Peter Lemarcs få spelningar, i Hagadals sporthall i Hultsfred (1988-10-08)

Peter Lemarc tycker det är jobbigt att stå på scen, men han spelade i alla fall i Hultsfred 1988, kanske innan han började tycka det var jobbigt att stå på scen. Det var i alla fall en riktigt bra konsert, inte så stort intresse för Lemarc på den här tiden, så inte så stor publik, men väldigt bra.

WAX 080 – The Streets på Mondo I Sthlm me världens längsta kö (2004-03-31)

Mike Skinner aka The Streets från Birmingham fick för sig att han skulle göra en ”hemlig” gratisspelning på mitt ställe Mondo i Stockholm. Den blev dock inte så ”hemlig” eftersom kön gick ett varv runt hela Medborgarhuset, som är som ett helt kvarter. De flesta kom aldrig in och fick se denna grymma spelning.

WAX 081 – Susies första sologig, med Per Persson på Mosebacke (2002-03-13)

Susie Päivärinta, känd som ena halvan av popduon Lili & Susie, och jag gjorde ett album tillsammans. Däremot så blev det aldrig så många spelningar tillsammans. Här är den första. På klassiska Mosebacke med legenden Per Persson från Perssons Pack.

Veckans låt: Peter Lemarc – Little Willie John
Vilken fantastisk låtskrivare han är Peter Lemarc. Och vilken artist, även om han inte spelar så ofta.
https://open.spotify.com/track/57LgaaKW9ojtIifYowaTcI?si=EtYkyX36QDqAdyXCcKyx2w

Veckans speciella bonuslåt: The Creeps – Now Dig This
Till minnet av Hans
https://open.spotify.com/track/1oM1sGzn2m01TGNxI9FFcf?si=tYgU8MMxTfqx033cda3FYA

Ta hand om dej själv och tänk på vad du äter

Håkan

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *