Antiinflammatoriskt och metabola blä blä, folk orkar inte…

BILDTEXTER:
1. Underjordiska Lyxorkestern på Rockpartys första stora rockgala 1982
2. Antiinflammatorsik och metabola är ord jag inte tror folk orkar med…
3. Idag får ni recept på Luke Skywalkers Granola

Antiinflammatoriskt och metabola blä blä, folk orkar inte…

Waxegårds hälsoblogg säsong 2 Episod 35:

Det är lite konstigt att förra veckans ämne, den metabola pandemin, orsakade färre reaktioner än någonsin i min blogghistoria. Det var nästan alldeles tyst. Det var det uppseendeväckande jag jag förmodligen skrivit någonsin på hälsobloggen, ändå så få reaktioner. Antingen är alla fullt upptagna att ha semester eller så var det ett ämne de flesta inte orkade ta in. Jag tror på det sistnämnda. Jag tror att hela den här hälsorevolutionen, som har börjat bubbla, är skitjobbig för de flesta. Inte nog med att gamla sanningar, traditioner och matvanor ska erkännas att de var fel. Som att vi exempelvis har varit ”elaka” mot våra barn när vi gett dem pasta ofta, pannkakor med sylt, läsk och lördagsgodis. Inte nog med det, utan vi ska orka tänka om, lära nytt, inse att vi har lurats av både staten och kapitalet. Jag tror helt enkelt inte vi orkar att ta sådant som den metabola pandemin eller börja tänka på det antiinflammatoriska köket. Och vi har inte tid med det heller. Vi har fyllt våra dagar och kalendrar med så många måsten att det helt enkelt inte finns tid för nytänkande eller självtänkande för den sakens skull. Har jag en poäng här?

Bättre med klimathotet

Då är det bättre med klimathotet! För här har ju hela samhället och media mobiliserat rejält och det går inte en dag utan att vi översköljs med klimathotet. Här behöver vi bara hänga med, bara att surfa på vågen. Å ifrågasätt inget som sägs om klimathotet, för då blir du klimatförnekare, fast du som jag kanske värnar om klimatet.

Den metabola pandemin är inte svår att hantera för varje individ

Men hur ska vi hantera det här med den metabola pandemin då? Ja, det vet inte jag. Jag vet bara att jag måste göra det. Jag vet att jag inte vill bli en reklampelare för den metabola pandemin. Jag skrev ju också att hela den här pandemin inte alls behöver vara något jobbigt för dej och för alla enskilda människor, eftersom vi faktiskt kan göra något åt den. Vi kan ganska enkelt stoppa den, så den inte drabbar oss. Fast då måste vi ju orka tänka på den, lära om och ställa om. Precis som klimathotet; dom säger att vi måste ställa om. Jag säger samma sak; vi måste ställa om våra hälsovanor. Om inte för oss själva, så för våra barn. Ni vet; ”barnen gör inte som du säger, de gör som du” Nu kanske du säger att dina barn är vuxna eller för gamla, men det spelar ingen roll. Du kommer att fortsätta påverka dem bara genom att må bra, som man gör när man lever hälsosammare.

Nu får det fan vara slutrökt

Jag tänker så här. Jag har det ju själv jobbigt med att vara hälsoexpert åt andra, men knappast lika bra hälsoexpert åt mig själv. Jag om någon vet att det inte är så lätt att orka, att hinna, att vilja, att kunna. Samtidigt vet jag att jag måste göra en rejäl livsomställning. Säkert betydligt viktigare för mig än för dig. Jag lyckas ju inte bli av med stressen, i alla fall inte än. Ohälsosam mat i kombination med stress är en dödsfälla. Men, äter jag verkligen inte nyttigt? Jo, ganska nyttigt. Jag försöker leva som jag lär, men lyckas inte riktigt pga tid, stress och andra undanflykter, men jag vet banne mig att jag måste försöka hårdare eller helt enkelt bestämma mig på riktigt. Precis som jag gjorde med rökningen för drygt 10 år sedan. Jag bara bestämde att; ”nu får det fan vara slutrökt”. Jag har levt mitt liv alltför länge med stress och ohälsa. Jag är skyldig mej själv den här livsomställningen.

Comeback för Food Pharmacy I bloggen

Nu kom jag precis på ett sätt. Jag gillade verkligen Lina Aurell & Mia Clases bok ”Food Pharmacy”. Jag har ju också skrivit om den och refererat till den tidigare. Linn & Mia hade precis vi andra svårt att orka eller hinna eller vilken ursäkt vi nu vill referera till. Men, dom hittade sitt sätt och nu måste du och jag hitta vårt sätt, annars får vi kanske inte leva så länge som vi vill, utan hamnar bland de 40 miljonerna i världen som dör i förtid av den metabola pandemin. Jag kommer att uppehålla mig ofta till den här metabola pandemin. Så länge så att du och jag inser att jag kommer med goda nyheter, inte dåliga nyheter. Så länge så jag hoppas att du kommer att inse att det gäller dej också. Så länge att vi alla kommer att bli mer självtänkande vad gäller mat, dryck,hudvårdsprodukter,läkemedel osv.

Välkommen till det antiinflammatoriska köket by Food Pharmacy

Bortsett från rubriken med det tröttsamma ordet ”antiinflammatorisk” så förklarar Linn & Mia det ganska bra och hoppfullt för oss skeptiker eller omotiverade:

”Välkommen till det antiinflammatoriska köket. Här fokuserar vi på njutning från första till sista tuggan. I vårt tidigare liv trodde vi att det fanns en motsättning mellan gott och nyttigt. Tänk vad fel vi hade.
Vi använder bra och rena råvaror som boostar våra Lukes: gröna blad, Feta fiskar, valnötter, bovete, avokado och gröna bananer. Vi frossar i växtfibrer, antioxidanter, vitaminer, och mineraler och låter en stor del av måltiden bestå av grönsaker i regnbågens färger. Vi dricker en grön smoothie varje dag och låter kroppen vila genom att minska tiden på dygnet som vi äter. Vi dricker en massa grönt te. Vi lagar maten med kärlek och smaksätter den med oregano, gurkmeja, vitlök, kryddnejlika, kanel, kardemumma och kakao. Vi äter tillsammans med människor som får oss att må bra och toppar med kaffe av hög kvalitet, riktigt mörk choklad, hallon, rött vin och god sömn.
Vad var det som lät? Var det dina tarmbakterier som hurrade? De får faktiskt lugna sig lite, vi försöker prata här”

Mia & Clara kommer också med goda nyheter

Jag älskar dessa tjejers lättsamma inställning till ett riktigt hälsosamt liv. Jag älskar också deras slutsats, som jag berättat om så många gånger; det är viktigare att tänka på vad man tillför kroppen för nyttigt, än vad man måste utesluta. Det är precis som den metabola pandemin goda nyheter. Ni som inte kan eller vill avstå från den där pizzan på söndagen eller kanelbullen efter jobbet på fredagen behöver inte göra det.

Luke Skywalkers Granola by Food Pharmacy

Tänkte komma med lite fler tips på sätt att starta. Vad passar bättre än ett recept att börja dagen med; en granola vida namn ”Luke Skywalkers granola”. Perfekt och supergott på morgonen tillsammans med mandelmjölk och lite färska bär:

När vi gör Granola sänker vi temperaturen på ugnen. Det tar sin lilla tid, men är så oändligt mycket snällare mot råvarorna (och tarmfloran)
Blötlägg bovetet i 30 minuter. Sätt ugnen på 70 grader. Blanda ingredienserna och strö över ett bakplåtspapper på en plåt. Vänta i ett par timmar, rör om några gånger och ta ut när granolan känns torr och hela köket doftar kanel.

2 dl bovete
1 dl pumpakärnor
½ dl linfrön
½ dl vita sesamfrön
½ dl riven kokos
1 dl hackade sötmandlar
1 dl hackade valnötter
2 tsk malen kanel
2 tsk malen kardemumma
3 msk mjuk kokosolja

Håkan hälsovecka

Nja, inte mycket att skryta över, men heller inget att skämmas över. Jag har gjort vad jag orkat. Jag inser att jag måste göra mer. Har gått och gått skitmycket. Ätit mindre. Jag är på gång, men kom denna vecka inte fram till vad jag tänkte mej med ”nu jävlar” Tillsammans med Mia & Clara ger jag mej nu en ny chans.

Veckans WAX 061 – Håkans första Globen konsert/Fiesta Eksjö på Stockholmsturne (2009-01-24)

För att få med oss stadens viktiga företagare i Eksjö när vi skulle förvandla staden från ”sveriges tråkigaste stad” till ”Sveriges charmigaste småstad”, så hittade vi på en massa roliga upptåg för dem och för oss själva.
Den här dagen åkte vi på en Stockholmsturne på alla klassiska konsertlokaler i huvudstan. Vi började faktiskt på den största på den tiden, nämligen Globen. Då infriade jag också en gammal tanke om att någon gång arrangera en konsert i denna enorma glob. Därför hämtade vi upp mina kompisar och artistduon Jonas Thorell & Indy Neidell på Hornsgatan. Väl framme på Globen hade vi avtalat om en visning av personalen. Väl uppe på läktaren tar Jonas & Indy fram en mandolin och en gitarr och börjar spela en konsert för den lilla publiken på sektion D på plats 22-72. Vola ! Min första konsert i Globen. Stockholmsturnen fortsätter till klassiska ställen som Stampen, Engelen, Nalen, och inte minst Mosebacke där vi under en god lunch fick höra den legendariska arrangören Bosse Stenhammar berätta fantastiska historier om Duke Ellington, Edith Piaf, Cornelis Vreeswijk och Louis Armstrong. Kvällen avslutades på Southside där Ernst Brunner, Pernilla Andersson, Sulo, Idol-Sebastian, Staffan Hellstrand underhöll tillsammans med The Mad Men Band. En dag musikhistorisk dag att minnas länge.

Här kommer dagens lilla bonus-wax

WAX 062 – Rockpartys första stora rockgala (1982-03-06)

I början av 1982 så bokade vi till mars in både våra favoriter Eldkvarn och Underjordiska lyxorkestern med Henrik Venant. Vi inser att folkets hus inte kommer att räcka till, så vi bokar Lindblomshallen. Vi inser också att vi måste sälja över 600 biljetter för att gå runt ekonomiskt och vi hade inget i kassan. Vi fullständigt tapetserar hela småland med affischer och det kommer nästan 700 betalande.
Det blev en grym kväll. Alla band på scen tänkte mest på hur det skulle låta, medan Välbehagsorkestern tänkte mest på hur dom såg ut i sina svarta Levis jeansjackor. Spelade denna kväll gjorde också Biffen steks och The Fleas från Göteborg. En ny era i Rockparty började denna kväll.

Veckans låt: Tyler Childers – All Your´n

Har alltid varit svag för ledsna countryartister som sjunger med ett sorgset uttryck. Jag vet inget om Tyler Childs förutom att han kommer från Kentucky och har gett ut 2 album och gissningsvis har ett tredje på gång. Det här är i alla fall hans senaste singel.
https://open.spotify.com/track/3AK75yY57gkBbSPOqzn6GW?si=j-BDFBhiSnGMtqEo3OJOew

Veckans bonuslåt: Hoodoo Gurus – Good Times

Ah, den här låten har alltid gjort mej på gott humör. Australiska Hoodoo Gurus tredje album heter Blow Your Cool och här finns denna poppärla. Fast den verkar lite bortglöm, när man letar på Spoify så kom det 100-tals låtar med samma namn före inkl Mats Rådbergs ”bra drag” (nån cover på en annan good times….
https://open.spotify.com/track/4UTnzejjPL44pCTmcQLrF7?si=vIWIRVzPTemC-J-vJPUgsA

Ja, ja. Det var det. Cheer up, it´s just a metabol pandemic. You can fool it easy !

Håkan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *