Från arbetsnarkoman på Hultsfredsfestivalen till matmissbrukare och nu hälsobloggare

 

Från arbetsnarkoman till matmissbrukare.
Hotellägaren och arbetsnarkomanen Håkan från 2010, dagens linsgryta och kantarellmackan på onyttigt bröd (Nästa gång nyttigare)

Säsong 1, Episod 2:

Hej, andra dagen i min utmaning att gå ner 20 kg till jul. Jag fick ganska många förvånade reaktioner när jag meddelade att jag startade en hälsoblogg, inte alla läste allt på bloggen där jag skrev att jag mest startade bloggen för min egen skull. För att jag inte skulle kunna smita undan att vara nyttig. Gudarna ska veta att jag redan på min andra dag fick abstinens när jag kände doften av nybakat bröd i butiken. Bröd är en stor passion i livet och jag undrar om jag ens ska försöka klara mej utan bröd till jul, kanske ska äta färska frallor istället för lördagsgodis? Sen fick jag ännu mer abstinens när jag gick förbi glassboxen. Jag älskar bröd och glass. Hur tusan ska jag gå ner 20 kg till jul? Jag tror dock jag klarar det, för jag har en egenskap, som gör att jag tror jag klarar det. Jag är envis som synden. Sen har jag ju berättat för folk att jag ska klara det, så det bli ju pinsamt annars… Däremot så är det många som har påtalat att det för ambitiöst mål med 20 kg till jul. Jag är dock en person som typ måste ha höga mål, intensiva mål. Det betyder inte att det passar alla, hälften är nog bättre för de flesta. Sedan kommer jag inte att straffa mej själv om jag inte når 2o kg, om vågen bara står på 14 kg mindre på julafton. Min hälsoresa är ingen tävling, bara en utmaning, men egentligen mest en livsstilsförändring.

Arbetsmissbruk blev matmissbruk

Vem är jag då? Alla ni som är lite äldre och varit på Hultsfredsfestivalen vet säkert vem jag är? Jag startade nämligen Hultsfredsfestivalen, som blev Sveriges största festival. Sedan dess kallas jag mest för ”festivalgeneralen”. Det var faktiskt på Hultsfredsfestivalen som mitt missbruk startade, mitt arbetsmissbruk. Arbetsnarkoman, finaste varianten av missbrukare, alltid socialt accepterat. Som en del av er vet, så finns det en ganska vedertagen teori om att summan av alla missbruk är konstant och om du slutar med ett missbruk, så börjar du med ett annat. Täpp igen ett hål, så pyser det ut nån annanstans. I mitt fall ledde arbetsmissbruket till ett långvarigt matmissbruk. Inte så fet som han i ”Life Of Brian” som exploderade eller dom i Biggest Loser. Nej, mestadels lite för fet för mitt eget bästa bara. Tänkte att det inte var så farligt, men på senare tid så har jag faktiskt varit orolig. Speciellt tiden efter att jag spräckte 100 kg gränsen. Sedan dess har jag vetat att jag måste göra något åt min hälsa, men inte förrän nu har jag fått tummen ur på riktigt.

Ni som läser bloggen kommer att få lära känna mej mer senare; från en lovande tennisspelare som har slagit Stefan Edberg till turistutvecklingschef på Öland. Från hotellägare i Eksjö till arbetsnarkomanen som fick guldklocka av Weeping Willows för 25 års arbete på bara 3 år. Jag kommer också berätta varför jag sålde mitt skivbolag efter att ha signat The Ark som precis hade fått 5 grammisnomineringar och kräftfesten med Sven-Ingvars 1990 och mycket annat.

Undvik vit mat och dåligt kött

Nu ska jag avsluta med att upprepa att jag inte kommer att bjuda på massor av hälsosamma matrecept, träningsråd och en strikt diet att följa. Jag vill istället få till ett lite slappare, coolare, skönare och inte så hysteriskt sätt att leva hälsosammare. Det betyder ju inte att man kan dricka alkohol, äta mackor och dricka läsk varje dag. Det funkar inte, för någon kanske det funkar att göra det sparsamt en gång i veckan, men för mej kanske det inte funkar alls tror jag. Jag ska i alla fall hålla en linje, som ni kommer att fatta direkt. Nämligen att undvika det mesta vita; socker, mjöl och mjölkprodukter. Sen ska jag tvinga i mej så mycket grönsaker jag kan tills jag gillar det. Sen ska jag äta så lite kött som möjligt, för det tar massor av energi i kroppen som bättre används till annat. Sedan är det äckligt att industrikött ligger och ruttnar i 72 timmarna i mitt tarmsystem. Mitt trick som ändå gillar kött är att äta lite mindre, men dyrt närproducerat, gärna ekologiskt och definitivt nyttigare kött. Mindre kött, men nyttigare. Ni kan lita på att jag kommer komma tillbaka att berätta en del otäcka sanningar om just köttindustrin. Sen är jag extremt otränad, så därför får det räcka med 10.000 steg per dag i träning tills vidare. Har faktiskt redan kommit upp i 10.205 steg så är klar för dagen.

Jag älskar god mat och den kan vara nyttig.

Måste ju berätta lite om hur jag äter. Igår lite för sen middag middag, med en ny billig och favorit som är skitgod och nyttig; Gryta på röda linser med kokosmjölk, riven ingefära, krossade tomater, rivna morötter och lök. Sen åt jag mitt sista onyttiga bröd på ett tag med årets kanske sista nyplockade kantareller. Som tur var så finns det nyttigt bröd utan vanligt mjöl, men det återkommer jag till. Man kan äta gott, fast det är nyttigt. Annars skulle inte det här funka, för jag älskar god mat !

Frukosten idag bjöd filmjölk och nyttig hemgjord musli med mycket nötter och olika kärnor. Lunchen blev rårispytt med lite lite korv och grönsaker i. Ikväll blir det lammstek och ska försöka hitta nåt hyggligt nyttigt till den. Kanske lite bär till frukost, glassen får vänta. Vet ni vad min svåra grej är då? Att äta mindre portioner, det får bli dagens utmaning.

Håkan

 

4 kommentarer på “Från arbetsnarkoman på Hultsfredsfestivalen till matmissbrukare och nu hälsobloggare”

 1. Hej Håkan!
  Har läst dina inlägg, och blev triggad. Skilde mig från min fru i somras, som jag varit ihop med sedan 1981 och gift sedan 1989. Märker att det blev en trigger för osund mat och ingen motion.
  Nu ska jag gör mitt bästa, and I’m watching you 🙂

  1. Det glädjer mej att höra att det är en till som blivit triggad, precis vad jag hoppades på. Tråkigt med din fru, men nu när du tar hand om hälsan så kommer det hända bra grejor…

 2. Bra där Håkan!
  Det här med VITT är en riktig jävla hälsobov. Man kan med fördel lägga till vita piller, och färgade oxå. Missförstå mig rätt, jag är ingen medicinmotståndare. Skriv gärna något om den smutsiga politiken bakom veteexporten, mestdeles fr Amerikat till U-länderna. Likaså miljöaspekten kring forslandet av kött världen runt.
  Min svärfar Richard (Dick) är 87, han har aldrig ätit socker, minimalt med vitt mjöl o mjölkprodukter. Han har inga sjukdomar, inga åldersrelaterade åkommor OCH aldrig någon övervikt! Seg liten gubbe som sitter i skräddarställning på bar mark och med lätthet studsar upp. Tretti år äldre än undertecknad, o jag tror ta mig fan att han e i bättre skick än jag o min man!

  1. Hej Nina. Du kan vara lugn, jag kommer skriva mycket mer om den mer eller mindre kriminella matindustrin, för att inte tala om läkemedelsindustrin. Jag vill just nu inte vara politiskt korrekt, men vill inte skrämma bort någon ännu…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *